Crossbridge Energy vil ombygge sine kedler, så de ikke længere kører på naturgas.

Foto: Crossbridge Energy
25.05.22 DIB Nyheder

Kæmpe leverandører af brændstof: Vi er klar til at droppe naturgas

Raffinaderiet Crossbridge Energy fra Fredericia, der tegner sig for levering af 35 procent af Danmarks brændstof, er klar til at hoppe af den russiske gas.

Det er kun tre år siden, at raffinaderiet Crossbridge Energy fra Fredericia indkøbte to nye kedler, der skulle til at køre på naturgas. De to kedler skulle erstatte gamle kedler, der havde brugt fuelgas, som brændsel. Dengang virkede det som en fornuftig beslutning, det gør det ikke i dag.  

- Da vi købte kedlerne var prisen på naturgas jo relativt lav. Nu er det en helt anden sag. Og samtidig er der det sikkerhedspolitiske aspekt, hvor vi ved at droppe naturgas kan hjælpe, siger Torben Øllegaard Sørensen, der er pressechef i Crossbridge Energy.

Virksomhedens arbejde med at komme væk fra naturgas er helt afgørende. Crossbridge Energy er nemlig at finde på den liste over 40 store gasforbrugere, som Energistyrelsen har varslet potentielt kan blive bedt om at stoppe deres forbrug og dermed påvirke deres produktion i en krisesituation med mangel på naturgas.

Som Torben Øllegaard Sørensen siger:

- Vi vil rigtig gerne væk fra naturgas, så dem der ikke har andre muligheder kan gøre brug af det i stedet for.

Læs også: Halvdelen af virksomheder kan droppe gas i løbet af et år

Kedlerne skal køre på andet brændsel

Helt konkret er Crossbridge Energy nu ved at kigge på, hvordan de kan ændre i de to kedler, så de ikke længere bruger naturgas, men i stedet for andre typer af brændsel. Crossbridge Energy har andre kedler, som er designet til at bruge fuelgas, der er en del raffinaderiets egen produktion.

- Det er ikke det letteste i verden at bygge dem om, men vi har gode folk, der er i gang med at strikke en plan sammen, siger Torben Øllegaard Sørensen.

De to kedler spiller nemlig en afgørende rolle i driften af raffinaderiet i Fredericia. Dels bruges dampen, som kedlerne skaber, til at opvarme såvel som at køle i processen, hvor temperaturen flere steder er adskillige hundrede grader. Dels indgår dampen i en række afgørende kemiske processer og endelig bruges den også til at reducere NOx-udledning.

- Målet er, at vi helt kan stoppe med at bruge naturgas indenfor en ret overskuelig tidsramme, siger Torben Øllegaard Sørensen og tilføjer:

- Det vil sige indenfor få uger.

Læs også: Gaspriserne er steget 660 procent på tre år: Hvad skal din virksomhed gøre?

Flere virksomheder er klar til droppe gas

I Dansk Industri (DI) er der stor glæde over Crossbridge Energys indsats for at komme af naturgas.

- Det glæder mig, at se også store gasforbrugere kan og vil finde en vej væk fra naturgassen, så vi reducerer betalingerne til den russiske krigsmaskine og bliver mindre sårbare overfor russernes trusler om afbrydelse af gasforsyningen, siger branchedirektør i DI Energi Troels Ranis.

En rundspørge foretaget af DI viser også, at mange virksomheder kan droppe naturgas relativt hurtigt. Blandt de 432 adspurgte virksomheder svarer halvdelen, at de vil være i stand til at droppe gas til fordel for andre energiformer i løbet af et år – 70 procent på længere sigt.

 

 

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Peter G. H. Madsen
Skrevet af:

Peter G. H. Madsen

Troels Ranis

Troels Ranis

Vicedirektør

  • Direkte +45 3377 3683
  • Mobil +45 2328 5056
  • E-mail trra@di.dk

Relateret indhold