11.10.23 DIB Nyheder

SMV'ernes it-sikkerhed halter stadig

Der er gode nyheder i den årlige analyse af små og mellemstore virksomheders it-sikkerhed. De er bare ikke gode nok, mener DI Digital.

Danske virksomheder tager digital sikkerhed alvorligt, og markant flere virksomheder har indført de vigtigste it-sikkerhedstiltag.

Det viser den årlige analyse ’Digital sikkerhed i danske SMV’er 2023’, som Digitaliseringsstyrelsen står bag.

84 procent af de danske SMV’er har indført de to mest basale sikkerhedstiltag; backup af data og systematisk opdatering af software. Til sammenligning var det blot 75 procent sidste år. De to sikkerhedstiltag bør stort set alle virksomheder implementere for at have et minimumsniveau af cybersikkerhed, skriver digitaliserings- og ligestillingsministeriet i en pressemeddelelse.

- Jeg er glad for at se en fremgang i SMV’ernes digitale sikkerhed. Jeg tror, at det skyldes en større forståelse for den voksende cybertrussel, der kun er blevet større efter Ruslands invasion af Ukraine. Jeg tror desværre ikke, at den trussel forsvinder, og derfor vil vi fortsætte vores indsats for at løfte erhvervslivets fokus på digital sikkerhed, siger digitaliseringsminister Marie Bjerre.

Stadig et stykke fra målet

I DI Digital glæder digitaliseringspolitisk chef Andreas Holbak Espersen sig også over, at at SMV'erne har forhøjet deres it-sikkerhedsniveau i 2022

- Men vi er desværre stadig et stykke fra målet - 16 pct. af SMV'erne har stadig ikke gennemført elementære initiativer som opdatering af software og backup af data - og det er 16 procent for mange, fordi vi lever i en usikker verden, hvor cyberkriminelle kun bliver dygtigere og dygtigere, siger Andreas Holbak Espersen.

Han påpeger, at cyberangreb kan lukke selv større virksomheder og arbejdspladser ned.

- Samtidig er vores samfund mere forbundet end nogensinde - på mange stræk er kæden ikke stærkere end det svageste led. Derfor er det også en samfundsopgave at bistå de mindste virksomheder med at styrke it-sikkerheden - f.eks. med en SMV:CERT, som vi tidligere har foreslået - altså en slags alarmcentral for de mindste virksomheder, der skal have fokus på at varsle, forebygge og vejlede om cyberangreb.

Nedslående mangel på it-speialister

Andreas Holbak Espersen hæfter sig desuden ved, at 60 procent af de SMV’er, der har rekrutteret eller forsøgt at rekruttere it-specialister har haft svært ved at besætte stillingen. 

- Det er mildest talt nedslående, når analysen viser, at SMV'erne leder forgæves efter it-specialister. Her må politikerne på banen og afsætte penge til at øge optaget på videregående uddannelser inden for it og teknologi. I dag afviser vi kvalificerede ansøgere, selv om virksomhederne har hårdt brug for dem, siger Andreas Holbak Espersen.

Læs også: LEGO og Experimentarium vil lege børn klogere i storcentre

Fakta

Udvalgte hovedkonklusioner om SMV’ernes digitale sikkerhed

37 pct. af de danske SMV’er investeret mere i digital sikkerhed i forhold til det forgange år

16 pct. af SMV’erne gennemførte ikke de to helt basale it-sikkerhedstiltag i 2022; opdatering af software og backup af data.

35 pct. af SMV’erne har et for lavt digitalt sikkerhedsniveau set i forhold til deres risikoprofil.

64 pct. af danske SMV’ers ledelse er kun i nogen grad, lille grad eller slet ikke involveret i virksomhedens arbejde med digital sikkerhed.

54 pct. af SMV’erne gennemfører dokumentation om forholdsregler, aktiviteter og procedurer vedr. it-sikkerhed.

60 pct. af de SMV’er, der har rekrutteret eller forsøgt at rekruttere it-specialister har haft svært ved at besætte stillingen. 

Kilde: digitaliserings- og ligestillingsministeriet

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Andreas Holbak Espersen

Andreas Holbak Espersen

Digitaliseringspolitisk chef

  • Direkte +45 3377 3239
  • Mobil +45 5162 0269
  • E-mail anhe@di.dk

Relateret indhold