Nationalbanken har - sammen med beslutningen om udfasning af 1000-kronesedlen - offentliggjort en rapport, der viser en nedsat efterspørgsel og brug af kontanter i det danske samfund.

19.12.23 DIB Nyheder

Butikkers bøvl med 1000-kronesedler kan løses med betalingskort

Det skal være muligt for butikker at kunne give tilbage på 1000-kronesedler via kunders betalingskort. Det mener DI, der oplever, at butikker bliver overdynget af de store sedler, efter beslutningen om at udfase 1000-kronesedlen.

Siden Nationalbanken 30. november offentliggjorde beslutningen om at udfase 1000-kronesedlen, er de store sedler blevet et særdeles populært betalingsmiddel. DI Handel hører fra mange medlemmer, at det skaber problemer i deres butikker, når de skal give tilbage på mange store sedler.

Derfor bør det i nogle tilfælde være muligt for butikkerne at afvise en 1000-kroneseddel, mener branchedirektør Jacob Kjeldsen, DI Handel.

- Det er en rigtig god ide at sende firbenet på pension. Ikke mindst fordi det er pænt besværligt at håndtere så store sedler. Men lige nu belaster det butikkerne, at de gentagne gange skal give igen på en 1000-kronesedel, når kunden har købt en pakke tyggegummi. Derfor mener vi, at butikkerne skal kunne sig nej tak, såfremt de har modtaget ekstraordinært mange 1000 kronesedler inden for et givent tidsrum, siger Jacob Kjeldsen.

Læs også: Danmarks Nationalbank siger farvel til 1000-kronesedlen

Giv tilbage på betalingskortet

DI opfordrer samtidig til at undersøge, om der kan findes en løsning, hvor butikker har mulighed for at give byttepenge for køb med 1000 kr. seddel tilbage på kundens betalingskort.

- Man kan evt. lade det gælde for køb under 200 kr. Langt den største del af befolkningen i Danmark og udenlandske gæster er i besiddelse af et betalingskort, og det vil derfor kunne aflaste behovet for byttepenge. Det afgørende er igen, at det er nemt, sikkert og ikke mindst billigt for butikkerne at håndtere det øgede antal 1000 kr. sedler, siger Jacob Kjeldsen.

DI støtter op om udfasningen af 1000 kronesedlen, da betaling med den nuværende 1000-kroneseddel er kilde til administrative, økonomiske og sikkerhedsmæssige udfordringer for virksomhederne.

DI har dog i et høringssvar opfordret myndighederne til at igangsætte konkrete tiltag, der sikrer en nem, sikker og billig håndtering af det større antal af 1000 kronesedler, som butikkerne altså allerede nu er begyndt at modtage.

- Butikkerne stiller heller ikke spørgsmål til kunders betaling med 1000-kronesedler, som bankerne kan gøre det i arbejdet med at forebygge hvidvask, siger Jacob Kjeldsen.

Læs også: Sådan betaler du dine ejendomsskatter

Godt med flere byttepenge

DI anerkender, at Nationalbanken og myndighederne har lavet aftaler med bankerne og pengetransportvirksomheder som del af beslutningen om at udfase 1000-kronesedlerne.

- Vi er også glade for, at Erhvervsministeren hurtigt gik i dialog med Forbrugerombudsmanden om problemstillingen med det øgede behov for byttepenge til at imødekomme de stigende antal 1000-kronesedler i butikkerne, så butikkerne ikke risikerer bøder for ikke at overholde kontantpligten, hvis byttepengebeholdningen er presset og butikkerne afviser 1000-kronesedler, som betaling for varer med lav pris.

Generelt er DI tilhænger af en lempelse af kontantreglen, så det bliver valgfrit at sige nej tak til kontanter, bl.a. for hoteller, restauranter, cafeer, spillesteder og forlystelsesparker. Kontantpligten kan dog som udgangspunkt fortsat bestå for dagligvarebutikker i tidsrummet 8-18 og for butikker med receptpligtig medicin. Nationalbanken har sammen med beslutningen om udfasning af 1000-kronesedlen offentliggjort en rapport, der viser en nedsat efterspørgsel og brug af kontanter i det danske samfund, der dermed mindsker behovet for at opretholde den nuværende kontantpligt.

Læs også: + 1.000 virksomheder skifter hænder årligt – her er vejledning

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Marie Asmussen

Marie Asmussen

Chefkonsulent

  • Direkte +45 3377 3061
  • Mobil +45 5213 2383
  • E-mail maas@di.dk

Relateret indhold