Uanset om man producerer turbiner til vindmøller eller t-shirts skal forretningsmodellerne gentænkes. Det er vejen til at forbruge færre jomfruelige ressourcer og reducere CO2-udledninger i hele værdikæden, siger Karin Klitgaard, , underdirektør for miljøpolitik og cirkulær økonomi i DI.

Foto: Getty
19.12.23 DIB Nyheder

Driv din forretning smartere

En lang række brancher kan og skal drive deres forretning smartere med mindre spild og færre jomfruelige råvarer. DI er klar med 24 politiske indsatser, der skal sætte skub i udviklingen og hjælpe virksomhederne på vej mod cirkulær økonomi.

Danmark, danskere og danske virksomheder skal blive bedre til at genbruge og genanvende materialer, designe så teknologi og produkter kan leve længere og udvikle forretningsmodeller, der kan sikre, at produkter og materialer udnyttes bedst muligt.

Det er den overordnede linje i et nyt udspil  fra Dansk Industri (DI), der beskriver 24 politiske indsatser, der kan sætte skub i udviklingen mod en mere cirkulær økonomi.

- Genbrug, genanvendelse, udvikling af servicemodeller,  deleøkonomi og reparationer er afgørende for at fremtidssikre ressourcer, opnå klimaneutralitet og mindske tab af biodiversitet – og så er der forretningsmuligheder i cirkulær økonomi, som forventes at vokse over de næste år, siger Karin Klitgaard, underdirektør for miljøpolitik og cirkulær økonomi i DI.

Se DI’s casebank for cirkulære forretningsmodeller

Danmark er kun 4 procent cirkulær

Ifølge Karin Klitgaard er rigtig mange virksomheder allerede godt i gang, og det giver god mening, mener hun.

- Cirkulær økonomi handler i bund og grund om at drive forretning smartere. Uanset om man producerer turbiner til vindmøller eller t-shirts skal forretningsmodellerne gentænkes. Det er vejen til at forbruge færre jomfruelige ressourcer og reducere CO2-udledninger i hele værdikæden, siger Karin Klitgaard.

Ifølge underdirektøren mangler Danmark dog de rette politiske rammer og incitamenter til at udbrede løsningerne. Det understreges af tallene, der viser, at 96 procent af de ressourcer, vi bruger til at dække vores samfundsbehov – vores forbrug – kommer fra jomfruelige ressourcer, mens kun 4 procent har været brugt før.

Hertil kommer, at Danmark har et meget højt materialefodaftryk pr. indbygger på 24,5 ton. Det ligger højere end EU gennemsnittet på 17,8 ton og er tre gange højere end det estimerede bæredygtige niveau.

- Der er altså nok at tage fat på. Hidtil har den nationale indsats primært fokuseret på affaldshåndtering. Det har været nødvendigt og kan stadig optimeres, men vi er i gang. Nu skal vi løfte blikket og sikre, at vi politisk også får fokus på cirkularitet i input, så vi får mere ud af mindre, siger Karin Klitgaard.

Læs om status for cirkulær økonomi i Danmark 

Fakta

Konkrete forslag til handling

DI har i et nyt udspil samlet 24 indsatser og konkrete politiske forslag, der bør indgå i en national strategi for cirkulær økonomi.  

Det handler om tværgående virkemidler, som kan skabe rammer for en markedsdrevet udvikling af cirkulære løsninger, der kan gøre danske virksomheder i stand til at fastholde og forbedre deres konkurrenceevne og deres klima- og ressourceindsats. Og så er der mere sektorspecifikke forslag, hvor potentialerne for omstilling er store, som bør sættes i gang.

Konkret handler det bl.a. om at:

  • Sætte ambitiøs retning for cirkulær omstilling med pejlemærke for vores globale udledninger samt mål for reduktion af materialeaftryk og affaldsproduktion
  • sikre kompetencer til den cirkulære omstilling med et videnscenter for cirkulær økonomi
  • Investere i fyrtårne for plast- og tekstilgenanvendelse, så vi kan udvikle og demonstrere nye genanvendelsesteknologier
  • sikre incitament til reparationer for at forlænge produkters levetid
  • udbrede genbrugsløsninger for take-away emballage i et nationalt system
  • Implementere og fastholde ambitionerne fra klimaplanen for en grøn affaldssektor

Læs hele DI’s politiske udspil her: DI's politik for cirkulær økonomi - DI (danskindustri.dk)

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Iben Kinch Sohn

Iben Kinch Sohn

Fagleder for cirkulær økonomi

  • Direkte +45 3377 3713
  • Mobil +45 2625 0910
  • E-mail ibso@di.dk

Relateret indhold