Mangfoldige grupper finder de bedste og mest innovative løsninger. Derfor er det dybt problematisk, at diversitet ikke er udbredt i de danske bestyrelser, siger Kinga Szabo Christensen, rådgivningsdirektør i Dansk Industri.

Foto: Skyfisk
15.12.23 DIB Nyheder

Ingen kvinder i hver anden virksomhedsbestyrelse

I 50,9 procent af de danske bestyrelser sidder der udelukkende mænd. Det er en forbedring, men der skal endnu mere fart på, mener DI-direktør.

Kun på 17,5 procent af bestyrelsesposterne i danske virksomheder sidder der en kvinde. Det er en lille stigning fra 13,9 procent. i 2018, viser en ny analyse, som Dansk Industri har lavet.

- Hvis Danmark skal være verdens bedste land at leve og drive virksomhed i, så kræver det, at vi får alle talenter i spil. Kvinder udgør halvdelen af Danmarks talentpulje, men de er enten ikke tilstede eller stærkt underrepræsenteret i mange danske virksomheder bestyrelser. Det er ikke bare er et problem for virksomhederne, der går glip af talent, men for hele samfundet, der går glip af vækst- og udviklingsmuligheder, siger Kinga Szabo Christensen, rådgivningsdirektør i Dansk Industri.

Hun fortsætter:

- Det er i bestyrelseslokalerne, de helt store beslutninger ofte bliver truffet. Det er dem, som har stor betydning for virksomhederne – ja, ofte hele industrier og lokalsamfund. Vi ved fra forskning, at mangfoldige grupper finder de bedste og mest innovative løsninger. Derfor er det dybt problematisk, at diversitet ikke er udbredt i de danske bestyrelser, siger Kinga Szabo Christensen.

Læs analysen: Kønsdiversitet i bestyrelseslokalet 2023 

Færre virksomheder helt uden kvinder

Analysen viser blandt andet, at i 50,9 procent af de danske virksomheders bestyrelser sidder der udelukkende mænd. Kun 0,2 procent af virksomhederne har udelukkende kvindelige bestyrelsesmedlemmer.

Andelen af virksomheder uden en eneste kvinde i bestyrelsen er faldet med 8,3 procentpoint siden 2018, men selv om det altså går den rigtige vej, er det ikke godt nok, mener rådgivningsdirektøren:

- Vi skal have endnu mere fart på, og det kræver, at vi får øget opmærksomhed på udfordringerne, taler om det og handler på det. Derfor har DI også lavet Diversitetsløftet, hvor vi stiller en redskabskasse til rådighed, der kan hjælpe virksomhederne på rette vej, siger Kinga Szabo Christensen.

DI lancerede DI Diversitetsløftet i 2020. Her kan virksomheder give håndslag på, at de vil arbejde for at øge kønssammensætningen i bestyrelser og ledelser, dele viden og få nye værktøjer til at skabe større diversitet i bestyrelseslokalerne, så der i 2030 er en 40/60-kønsfordeling.

Læs mere om og tilmeld dig DI Diversitetsløftet

Store virksomheder har flere kvinder

Der er en stor variation i bestyrelsernes kønssammensætning på tværs af virksomhedsstørrelser, regional placering og brancher, viser DI’s nye kortlægning, som er lavet for første gang og med den nyeste data, der findes.

Undersøgelsen dækker alle danske virksomheder med mindst 50 ansatte og deres generalforsamlingsvalgte bestyrelsesmedlemmer. Kortlægningen viser blandt andet, at de store virksomheder i højere grad lykkes med at tiltrække kvinder til deres bestyrelser, men at det halter med de mellemstore virksomheder.

-  De store virksomheder har oftere en mere mangfoldig kønssammensætning i deres bestyrelser, end de mellemstore virksomheder. Vi hører ofte, at der er mange poster, der ikke bliver slået op, og her kan vi lære meget af civilsamfundsorganisationer, hvor der er en mere ligelig kønssammensætning i bestyrelserne, siger Kinga Szabo Christensen.

Databasen Fremtidens Bestyrelser indeholder mange kvalificerede bestyrelseskvinder, der er klar til at sætte sig på bestyrelsesposterne i de danske virksomheder.

- Jeg vil opfordre alle til at søge i databasen næste gang, der skal findes nye bestyrelsesmedlemmer, siger Kinga Szabo Christensen.

Læs også: Diversitet kræver modige ledere

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Pernille Erichsen

Pernille Erichsen

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 3092
  • Mobil +45 2724 2905
  • E-mail peer@di.dk

Relateret indhold