Investorerne Jacob Risgaard (tv med den ukorrekt påsatte sikkerhedshjelm med do høreværn) og Jesper Buch (med motorsav) købte i alt 25 procent af ScandiMate, efter de havde set Alexander James Nissen-Ripley præsentere sit koncept i tv-udsendelsen ”Løvens Hule”.

Foto: PR/Scandimate
27.02.23 DIB Nyheder

Succesiværksætter vil sende nyuddannede håndværkere på sabbatår

Med en investering på 800.000 kroner fra Løvens Hule er iværksættervirksomheden ScandiMate parat til at sende håndværkere ”på valsen” i en anderledes form for sabbatår.

Det er næsten kutyme, at gymnasieelever efter endt studie og national fejring takker ja til et af de utallige tilbud om en dannelsesrejse til alverdens eksotiske egne. På erhvervsskolerne er der til gengæld hverken hue eller nationale overskrifter, når tusindvis af tømrere, smede og murere hvert år står med svendebrevet i hånden.

Sådan indleder iværksættervirksomheden ScandiMate en pressemeddelelse, der skal medvirke til at fortælle nyuddannede danske håndværkere, at et nyt tilbud er på gaden, som kan sende dem jorden rundt med god hjælp fra deres nyerhvervede svendebreve.

- Herhjemme hylder vi konsekvent landets studenter i medierne, og det er en del af den almene dannelse, at studenterne tager et eller to sabbatår. Jeg har selv gjort det som ufaglært tømrer, og jeg kan se, hvad det har bidraget med i form af erfaring, personlig udvikling, sprogkundskaber og ikke mindst penge på lommen. Derfor satser vi på allerede i år at sende 500 håndværkere mellem 18 og 35 år ud på et sabbatår, hvor oplevelsen er i centrum. På den måde håber vi på at gøre op med den eklatante mangel på muligheder for håndværkere, der efter endt uddannelse som regel bare glider over i en hverdag med arbejde efter svendebrevet, siger Alexander James Nissen-Ripley, der har stiftet ScandiMate.

Læs også: ”Ved du overhovedet, hvordan man bruger en hammer?”

Investering fra huleboere

Alexander James Nissen-Ripley præsenterede sit koncept i udsendelsen ”Løvens Hule”, der sendes på Danmarks Radio. Han gik derfra med 800.000 kr. i investering fra ”huleboerne” Jacob Risgaard og Jesper Buch.

- Det er så uhyre vigtigt, det, som ScandiMate gør for de unge håndværkere og ufaglærte, der rejser ud og høster erfaring og får et perspektiv på verden. Vi mangler det som samfund, og i vores optik er investeringen i ScandiMate mere end blot en forretningsmulighed. Det er vores mulighed for at hjælpe Alexander og hans team med at få endnu flere håndværkere ud og se noget andet end en kold tagryg i Ballerup eller Brande. Og samtidig få udbetalt mere end herhjemme. På den måde kan vi forhåbentlig være med til at skabe en helt ny kulturel bølge inden for håndværksfagene, siger Jacob Risgaard, der sammen med Jesper Buch købte i alt 25 procent af ScandiMate.

Læs også: Rekordmange lærlinge og virksomheder fandt hinanden i 2022

De skal helst komme hjem igen

Også i Dansk Industri (DI) får iværksættervirksomheden ros for ideen, der på sin vis er en moderne version af den gamle håndværkertradition med at ”gå på valsen” hvor nyuddannede håndværkere rejste rundt i landet eller verden, og fik oplevelser for livet, imens de blev dygtigere indenfor deres fag.

- Det er virkelig en kæmpe hjælp i forhold til at få fortalt om de mange muligheder, der venter efter en erhvervsuddannelse. Mange ved måske heller ikke, at der faktisk også er mulighed for som håndværkerlærling at rejse ud med ”oplæring i udlandet,” siger Signe Tychsen Philip, underdirektør i DI.

Hun håber dog, at udlandsopholdene for de fleste håndværkere ender med, at de kommer hjem til Danmark igen.

- Vi har virkelig hårdt brug for dem. Men der er jo ingen tvivl om, at de, der kommer tilbage til Danmark, er beriget med erfaringer, der kan komme os alle til gode. Og måske kan udlandsophold også være med til at gøre det tydeligt, at de danske arbejdsforhold har mange fordele i forhold til det, der er kutyme i mange andre lande i verden, siger Signe Tychsen Philip.

Læs også: Årets medarbejdere: ”Sådan fik vi køn på ledelsens dagsorden”

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Anja Trier Wang

Anja Trier Wang

Seniorchefkonsulent

  • Direkte +45 3377 3757
  • Mobil +45 2949 4638
  • E-mail atw@di.dk

Relateret indhold