DI har afholdt en række arrangementer med oplysning om ESG-kravene for både små og store virksomheder. Interessen var overvældende, og spørgsmålene væltede ind via deltagernes telefoner.

Illustration: Belle Djerberg
17.03.23 DIB Nyheder

Se hvad ESG-rapportering betyder for mindre virksomheder

Nye lovkrav om bæredygtighedsrapportering omfatter kun de største virksomheder. Men mindre virksomheder vil også blive påvirket af behovet for mere information. Læs hvordan du som SMV kommer bedst i gang med rapporteringen.

12 standarder, 85 oplysningskrav, 1.144 krævede datapunkter og 317 frivillige datapunkter.

Sådan kan de nye krav om bæredygtighedsrapportering for EU’s største virksomheder opgøres i meget overordnede termer.

Der er tale om et fuldt sæt standarder der kræver oplysninger på alle områder inden for miljø, sociale forhold og selskabsledelse. Og, som noget helt nyt kræves en række oplysninger for hele værdikæden.

Det betyder, at de mindre virksomheder – med 250 eller færre medarbejdere – ikke går fri af kravene. Derfor har DI afholdt en række arrangementer med oplysning om kravene for både små og store virksomheder.

Læs mere om: De kommende krav til øget rapportering, finde hjælp til den bæredygtige omstilling, arbejde med verdensmålene – og ikke mindst, hvordan DI kan hjælpe dig.

140 spørgsmål via telefoner

Interessen var overvældende, og spørgsmålene væltede ind via deltagernes telefoner.

- I alt fik vi 140 spørgsmål. De spændte meget vidt og vidner om, at der er meget stor forskel på, hvor langt virksomhederne er med at orientere sig i de nye krav, siger Kim Haggren, vicedirektør i Dansk Industri (DI).

Han påpeger, at mange SMV’ere må forventes at blive mødt med krav om øget rapportering i løbet af 2023 eller 2024.

- Det er en tendens, vi allerede ser nu i form af et stigende antal spørgeskemaer fra virksomhedernes store kunder og pengeinstitutter. De kan indtil videre stritte i mange retninger, fordi rapporteringskravene er så nye, at der endnu ikke er konsensus omkring form og indhold. Det er vigtigt, at det bliver strømlinet, og vi vil i DI lave eksempler i udvalgte brancher, som kan bruges til inspiration på tværs af områder, siger Kim Haggren. 

Dansk Industri har været dybt involveret udarbejdelsen af de nye standarder og har blandt andet medvirket til, at antallet at krævede datapunkter i lovkravene er halveret.

Find svar på de fleste spørgsmål om kravene via hjemme­siden: di.dk/baeredygtighed og kontakt vores eksperter fagleder Kristian Koktvedgaard, chefkonsulent Tina Aggerholm og Malene Dall Sørensen med specifikke spørgsmål. 

Her kan du tilmelde dig kurset: Kom i gang med bæredygtighedsrapportering - særligt for SMV'er

 

Fakta

Sådan kommer du som SMV i gang med rapportering

Forstå – og tegn – jeres forretningsmodel. DI anbefaler, at gøre dette tidligt, da det giver uvurderlig viden til det fortsatte arbejde.

Beskriv jeres strategi for bæredygtighed inklusiv særlige mål/områder, som I vil prioritere.

Dan et overblik over de kommende krav og identificer kunder med rapporteringsbehov.

Vurder væsentligheden af de enkelte elementer i forhold til både påvirkninger og økonomiske effekter.

Prioriter de områder, der umiddelbart er vigtigst – hvilke dilemmaer, skal I forholde jer til, og hvilke centrale data skal indhentes for nuværende og fremtidige kunder?

Kortlæg hvilke data I har, identificer områder hvor I mangler viden.

Start systematisk dataindsamling af tilgængelig data og lav en plan for indhentning af manglende data.

Find mere info på di.dk/esgsmv

Fakta

HVEM GÆLDER ESG-KRAVENE FOR?

De nye krav gælder for børsnoterede selskaber samt for ikke-noterede virksomheder i regnskabsklasse C-Stor; dvs. de overstiger 2 af disse 3 størrelser:

Balancesum >156 mio.kr.

Omsætning > 313 mio.kr.

Gennemsnitligt antal ansatte >250

Kravene gælder for 2024 for de største børsnoterede og for 2025 for C-Stor.

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Malene Dall Sørensen

Malene Dall Sørensen

Konsulent

  • Direkte +45 3377 3503
  • Mobil +45 2869 4085
  • E-mail mads@di.dk

Relateret indhold