Danske  virksomheder har bidraget betydeligt til , at det økonomiske råderum er 16 mia. kr. højere end tidligere ventet, pointerer DI's adm. direktør, Lars Sandahl Sørensen.

16.06.23 DIB Nyheder

DI: Sådan kan uventet stærk økonomi give Danmark nyt løft

Danmarks overraskende stærke økonomi bør bruges til at udvikle erhvervslivet til gavn for hele samfundet. DI er klar med forslag, der fordeler 10 mia. kr. på forskning, skattelettelser og grøn omstilling.

Det overraskede alle, da regeringen i maj løftede det økonomiske råderum med 16 mia. kr. Forvaltes de økonomiske muskler klogt og visionært vil det på sigt kunne give betydelige gevinster til gavn for både samfund og erhvervsliv.

Det mener Dansk Industri, der har otte forslag klar, som kan løfte velstanden med 12 mia. kr. årligt, øge udbuddet af medarbejdere med 5000 og samtidig give en grøn gevinst i form af 0,8 million ton mindre CO2-udledning.

- Det er hele vores og min agenda, at Danmark er det bedst mulige samfund. Erhvervslivet er motoren til at sikre arbejdspladser og økonomi og virksomhederne stempler fuldt ud ind i at være en del af løsningerne, siger DI’s adm. direktør Lars Sandahl Sørensen.

I maj kom regeringen med den overraskende melding, at det økonomiske råderum er 16 milliarder kroner større end tidligere ventet. Og det er dele af det råderum, som DI nu foreslår målrettes forbedringer for dansk erhvervsliv, som vil give betydelige gevinster for hele samfundet.

Erhvervsliv har øget råderum

Råderummet er ikke mindst vokset takket være virksomhedernes indsats, pointerer DI-direktøren.

- Virksomhederne har sørget for, at flere bliver længere på arbejdsmarkedet og at vi har flere medarbejdere fra andre lande. Det har medvirket til at øge råderummet og styrke velstanden i samfundet. Derfor giver det også mening at investere i erhvervslivet, så virksomhederne kan blive ved med det, siger han.

Lars Sandahl Sørensen peger på, at vi på flere områder er et alvorligt sted, hvor velstand og virksomheders vilkår ikke er givet. Usikkerheden er stor ikke mindst på grund af krigen i Europa, en relativ høj inflation og høje renter. Dertil er udviklingen præget af klimaforandringerne, der også skaber usikre vilkår. Samlet står virksomhederne med udsigt til store investeringer som en konsekvens af de mange forandringer.

Blandt DI’s otte forslag vejer lempelser af virksomheders skatter og afgifter for knapt 8 mia. kr. tungest. Det skal bringe dansk erhvervslivs konkurrenceevne tættere på andre lande. Dertil foreslår DI personskattelettelser på omkring 1 mia. kr., mens der afsættes 1,5 mia. kr. til offentlig forskning i grønne løsninger.

Her er DI’s otte forslag:

  • F&U fradraget forhøjes permanent til 130 procent.
  • Bedre skattevilkår for generationsskifte: DI foreslår virksomhedernes retskrav på en skematisk værdiansættelse genindføres samt at indføre et ‘forsigtighedsnedslag’ i beregningsgrundlaget.
  • Lavere selskabsskat: Selskabsskatten sættes ned til 20 procent.
  • En kapitalskattereform: DI foreslår, at der afsættes 1 mia. kr. til en reform af kapitalbeskatningen efter nordisk model.
  • Afgiftsfritagelse af biobrændstoffer.
  • Afgiftsfritagelse af certificeret CO2-neutral bionaturgas.
  • Mere grøn forskning: DI foreslår derfor, at der afsættes 1,5 mia. kr. til øget offentlig forskning.
  • Større personskattereform: DI foreslår, at den eksisterende ramme på 5 mia. kr., som regeringen har afsat til skattelettelser, opjusteres til 6 mia. kr.

Læs hele DI's udspil her 

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Morten Granzau Nielsen

Morten Granzau Nielsen

Vicedirektør

  • Direkte +45 3377 4676
  • Mobil +45 2245 4620
  • E-mail mogr@di.dk

Relateret indhold