Forsvarschef general Flemming Lentfer ønsker en strategisk forsynings- og leverandørsikkerhed til at opfylde Forsvarets kapacitetsbehov.

Foto: Sara Skytte
18.08.23 DIB Nyheder

Forsvarschef Lentfer: Samarbejde med forsvarsindustrien er vejen frem

Danmark skal rustes bedre mod de bredere sikkerhedspolitiske udfordringer, og med det nye forsvarsforlig åbnes døren for mere fleksible strategiske samarbejder mellem Forsvaret og danske industrivirksomheder og forskningsinstitutioner, mener forsvarschef general Flemming Lentfer.

Fremtidens trusselsbillede rummer ikke kun traditionelle militære trusler, men også bredere sikkerhedspolitiske udfordringer som cyber- og hybrid krigsførelse, spionage, afledte effekter fra klimakrisen, truslen fra terror, pandemier og naturkatastrofer.

Det skal både forsvarsområdet og myndigheder på tværs af det danske samfund bedre kunne imødegå, lyder det fra forsvarschef general Flemming Lentfer:

- Verdens og dermed også Danmarks udenrigs- og sikkerhedspolitik er markant anderledes nu, end den har været indtil for nylig. Den danske forsvarsindustri har betydelig mulighed for at spille en nøglerolle i det ændrede billede som leverandør til Forsvaret, siger forsvarschefen.

Han forklarer, at regeringen med forsvarsforliget sender et klart signal om, at omfattende investeringer og nytænkning er nødvendige for at styrke Forsvaret i lyset af den nye verdenssituation og for at opretholde vores støtte til Ukraine.

"Krigen i Ukraine har vist os, at krig ikke længere er afgrænset til kamppladsen, men omfatter alt fra energipolitik, beskyttelse af kritisk infrastruktur, informationskrig og cyberangreb. Det skal Danmark være rustet til at kunne imødegå. Det stiller nye krav til det danske forsvar, beredskab og samfund,” står der i forliget.

Læs også: Ellemann: Historisk forsvarsforlig betyder endnu stærkere samarbejde mellem dansk forsvar og industri

Ønsker forsynings- og leverandørsikkerhed

Med aftalen om forsvarsforliget lægges der op til en reorientering af Danmarks udenrigs- og sikkerhedspolitik fra tilstedeværelse i verdens brændpunkter til fordel for større tyngde i rigsfællesskabets nærområde. Herudover er et af pejlemærkerne for forliget, at det historiske løft af dansk forsvar og sikkerhed skal komme det danske samfund bredt til gavn.

Det skal blandt andet ske gennem investeringer, der bidrager til dansk, grønlandsk og færøsk industri, forskning og arbejdspladser, så det styrker og udvikler vores hjemlige forsvarsindustri.

- Vi ønsker en strategisk forsynings- og leverandørsikkerhed til at opfylde Forsvarets kapacitetsbehov. Den danske forsvarsindustri udgør et centralt lag i denne sikkerhed og kan være afgørende for, at Forsvaret kan løse dets operationelle opgaver, siger Flemming Lentfer med henvisning til de områder, hvor det vurderes væsentligt at værne om nationens kritiske eksisterende og fremtidige industrielle kompetencer.

- Det er eksempelvis inden for det maritime område, det operative it-område, ammunitionsforsyning, databehandling, kvante, sensorer og kryptering, anvendelse af kunstig intelligens og overvågningskapaciteter. Vi har en klar idé om, at det er områder, hvor dansk industri kan levere rigtig gode løsninger til Forsvaret, og at vi kan møde de fremtidige udfordringer sammen, siger Flemming Lentfer.

Læs også: Danske SMV’er bidrager til global sikkerhed og innovation

Nye samarbejdsformer vinder frem

For at understøtte forsynings- og leverandørsikkerheden skal samspillet med industrien og forskningsinstitutioner styrkes gennem støtte og dialog med Forsvaret og øvrige relevante myndigheder.

- Det er vigtigt, at vi får en platform for at komme i stærkere dialog med industrien, siger Flemming Lentfer.

Han forklarer, at indsatsen bl.a. åbner op for lokale udbud i hele landet, offentlig-private partnerskaber samt muligheden for i relevant omfang at anvende undtagelsesbestemmelser i udbudslovgivningen.

- Det gør vores samarbejde med industrien mere ligeværdigt, og vi kan dermed i langt højere grad udveksle muligheder og behov.

Forsvarschefen nævner som aktuelle eksempler på succesfulde samarbejder det store patruljeskibsprojekt, hvor der er indgået kontrakt med et dansk konsortium på designdelen, samt en nyligt underskrevet rammeaftale med forsvarsproducenten Terma om levering og vedligeholdelse af et luftværnssystem til det danske forsvar.

- Terma er integratoren, som har til opgave at levere et samlet system, som er skruet sammen af produkter fra udefrakommende leverandører. Vi har adgang til standardvarerne, men der er også en erkendelse af, at industrien er langt foran os især ift. it. Der ligger en stor interesse i at få overført de landvindinger til Forsvaret, så vi ikke skal bygge det op fra bunden selv, siger Flemming Lentfer.

Han slutter:

- Det er den type strategiske samarbejder, der er vejen frem for at løse Forsvarets behov.

Læs også: Industrien vil bidrage til dansk forsvar og sikkerhed

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Joachim Finkielman

Joachim Finkielman

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 3673
  • Mobil +45 6187 1540
  • E-mail jofi@di.dk

Relateret indhold