Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) skriver om behovet for en forsvarsindustri, der kan bidrage til rigets sikkerhed.

18.08.23 DIB Nyheder

Udenrigsministeren: Vi støtter dansk eksport af forsvarsmateriel

Eksport og internationale forsvarsindustrisamarbejder er en forudsætning for en stærk dansk forsvarsindustri, der kan bidrage til rigets sikkerhed, skriver udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M).

Vi investerer nu i vores forsvar igen. Det kræver en ny geopolitisk virkelighed af os. Der er behov for at styrke både Danmarks og Europas modstandsdygtighed bredt set. Derfor er en stærk dansk forsvarsindustri vigtig.

Det bliver dyrt. Vi skal både sikre os imod militære trusler, cyber-angreb, forsøg på at påvirke vores demokratiske valg, og at vi ikke bliver sat af den teknologiske udvikling. De samme investeringer står mange andre lande overfor. Vi skal bruge de nye midler klogt – og vi skal have mest muligt for pengene.

Heldigvis afskaffede et stort flertal af danskerne forsvarsforbeholdet sidste år, så vi nu kan være med til at tage alle beslutninger om EU’s forsvar. Det er vigtigt. Vi ser i disse år en hastig udvikling i EU-samarbejdets befatning med forsvar og sikkerhed, som også åbner muligheder for Danmark. Derfor er det vigtigt at minde om, at over 200 danske virksomheder leverer produkter og services, der efterspørges af danske og udenlandske militære myndigheder og af forsvarsindustri-virksomheder i udlandet. Ud af industriens samlede årlige omsætning på 3-4 mia. kr. kommer ca. 80 % fra eksport.

Vi støtter branchen via ambassader og repræsentationer på eksportmarkederne og Trade Councils kommercielle rådgivning. Trade Council, en integreret del af Udenrigsministeriet, er Danmarks nationale organisation til at fremme dansk eksport og tiltrækning af udenlandske investeringer.

Læs også: Ellemann: Historisk forsvarsforlig betyder endnu stærkere samarbejde mellem dansk forsvar og industri

Samarbejde på tværs af sektorskel

Grænserne mellem forsvarsvirksomheder, dual use-virksomheder og civile højteknologiske virksomheder er flydende. Vores potentiale ligger i at være på forkant i samarbejdet med de virksomheder, der laver innovative løsninger og teknologi – også uden for det traditionelle forsvarsindustrielle område.

Danmark har civile virksomheder i verdensklasse inden for eksempelvis digitalisering, life science, audio, grøn teknologi og energilagring m.m., ligesom Danmark på robotics, automatisering og droneområdet har en industriel styrkeposition. Et øget samarbejde på tværs af traditionelle sektorskel rummer nye muligheder for at nyttiggøre styrkepositioner i den danske civile industri til gavn for Danmarks sikkerhed og dansk eksport vha. specialiseret internationaliseringsrådgivning inden for eksport-, innovations- og investeringsfremme.

Læs også: Regeringens sikkerhedsrådgiver: Europas sikkerhedssituation stiller krav til virksomheder

Et særligt og gennemreguleret marked

Salg af udstyr og knowhow til opbygning af landes forsvarsindustri kan ikke sammenlignes med salg af bacon, cykler eller møbler på globale markeder. Det er et gennemreguleret marked, hvor beskyttelse af

nationale udenrigs- og sikkerhedspolitiske interesser gør det svært for danske virksomheder at få adgang. Det er naturligt med udenrigs- og sikkerhedspolitiske interesser i spil. Vi har også selv fokus på eksportkontrol.

Det er hér, at Trade Council i København og handelskyndige specialister, forsvarsattachéer og ambassadører kan hjælpe. Det sker inden for rammerne af vores eksportkontrol, der sætter klare grænser for eksporten til lande, hvor det ikke er i Danmarks interesse at eksportere forsvarsmateriel til.

Vi kan åbne døre til militære indkøbere og beslutningstagere. Det er særligt vigtigt i denne sektor, fordi forsvarsindustrier ofte er meget beskyttet af nationale myndigheder. Vi kan tiltrække udenlandsk viden, kapital og talenter til danske virksomheder. Vores innovationscentre bygger bro til R&D-miljøer i udlandet, internationale partnerskaber og laver tech-scouting for danske virksomheder.

Vi kan give geopolitisk rådgivning til danske virksomheder, hjælpe med at udpege potentielle risikofaktorer i et eksportmarked og løse opgaver for danske virksomheder i samarbejde med erhvervsorganisationer, andre danske myndigheder og forskningsinstitutioner. Endelig kan Udenrigsministeriet, i samarbejde med Forsvars- og Erhvervsministeriet, hjælpe virksomheder med at få del i midler fra bl.a. EU’s Forsvarsfond.

Læs også: Samarbejdscenter styrker Danmark i forsvarsteknologisk kappestrid

Stigende eksportmuligheder

Forsvaret af Danmark har i en årrække efter den kolde krigs afslutning ikke været en høj prioritet. Det er ikke længere en mulighed. I dag må vi både tænke i sikkerhed og i forretningsmuligheder. Danske højteknologiske løsninger, f.eks. droner, anvendes allerede i Ukraines forsvarskamp. Det er et godt eksempel på, hvorfor det giver god mening, at danske myndigheder støtter forsvarsindustrien. Her kan og vil Udenrigsministeriet og Trade Council gerne gøre mere.

Eksportmulighederne for dansk forsvarsindustri stiger kraftigt nu. Over en bred kam investerer EU- og NATO-lande nu mere i forsvar. Alt tyder på, at denne udvikling vil fortsætte i en årrække. Derfor er det nu, at danske myndigheder skal opprioritere at støtte dansk forsvarsindustris eksport. Vækst i den danske forsvarsindustri bidrager ikke kun til vores og vores allieredes sikkerhed, men også til arbejdspladser, innovation og velstand i Danmark.

Læs også: Mød Forsvarets indkøbere på Forsvarets industridage

 

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Joachim Finkielman

Joachim Finkielman

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 3673
  • Mobil +45 6187 1540
  • E-mail jofi@di.dk

Relateret indhold