07.11.23 DI Pressemeddelelse

DI: Iværksætter-milliard falder på et tørt sted

De danske iværksættervirksomheder har i årevis kaldt på handling til at få ændret vilkårene. Derfor er den økonomiske saltvandsindsprøjtning i regeringens 2030-plan til iværksættere kærkommen.

I mere end tre år har Dansk Industri kaldt på, at regeringen skulle skabe en klarere vej for danske iværksættere. Med et løft på en milliard kroner om året fra 2030, er retningen sat.

- Det er enormt glædeligt, at regeringen hæver ambitionsniveauet og afsætter endnu flere midler til iværksætterstrategien. Det er der også brug for, hvis Danmark skal skabe flere væksteventyr og holde på flere af de succesfulde virksomheder, hvor for mange i dag forsvinder ud af landet, siger Sine Linderstrøm, chef for SMV og iværksætteri, Dansk Industri.

Dansk Industri har længe og vedvarende råbt om at få fjernet nogle af de skatteregler, der spænder ben for, at iværksættervirksomhederne for alvor vækster og skaber vedvarende arbejdspladser.

- I Dansk Industri håber vi, regeringen vil bruge pengene på at gøre det mere attraktivt at investere i iværksættere og vækstvirksomheder. Det kræver, at vi får en reform af aktie- og kapitalbeskatningen, så den kommer på niveau med vores nabolande, siger Sine Linderstrøm og fortsætter:

- Vi skal også have taget et opgør med de skatteregler, som i dag beskatter iværksættere af penge, de endnu ikke har haft i lommerne. Fantomskatten og ”skatten fra helvede” skal fjernes, og det skal være mere attraktivt at give medarbejderaktier.

For det er ikke for vores blå øjnes skyld, vi skal fremme iværksætteri, understreger Sine Linderstrøm. Det er fremtidens arbejdspladser og Danmarks økonomi, der skal sikres.

- Danmark lever vi i høj grad af hæderkronede virksomheder med mange år på bagen. Fremtidens velstand og velfærd står og falder med, at vi i fællesskab sikrer, at der også er visionære virksomheder til de næste generationer. Derfor er det helt afgørende, at vi som land får løftet iværksætterindsatsen markant, siger hun.

Det er alt sammen elementer i Dansk Industris iværksætterudspil, som indeholder 14 konkrete punkter, som man håber, regeringen vil skæve til, når pengene skal udmøntes. For det er ikke nok bare at fjerne bøvlede og væksthæmmende skatteregler. Regeringen skal huske at gøre iværksættermiljøet til et sted for alle, siger Sine Linderstrøm, chef for SMV og iværksætteri i Dansk Industri.

- Alle talenter skal i spil og iværksætterstrategien skal få flere kvinder til at starte virksomhed og give dem bedre adgang til kapital. Det kræver, at flere børn og unge prøve kræfter med iværksætteri, derfor skal vi styrke Fonden for Entreprenørskab. Barselsreglerne skal være mere fleksible, så det er muligt både at være iværksætter og stifte familie. Og endelig skal statens fonde gå foran og sikre en mere lige adgang til kapital uanset køn.

Dansk Industri er klar til at bidrage med mere viden og indsigt, når regeringen skal udforme sit iværksætterudspil.

Relateret indhold