06.07.21 Miljø, energi og klima Nyheder

DI anbefaler: Sådan bør producentansvar for emballage indrettes

20 siders anbefalinger til politikerne skal sikre at det udvidede producentansvar bliver en succes - både for miljø, klima og erhvervsliv.

Samarbejdsforum for Producentansvar

Siden september 2020 har DI været med i Samarbejdsforum for Producentansvar (SAF) nedsat af Miljøministeriet. Formålet med forummet har været at komme med anbefalinger til Christiansborg forud for politiske forhandlinger om detaljerne i producentansvar på emballage. Utallige møder, skriverier og kompromisser er blevet skyllet ned med endnu flere kopper kaffe, og nu foreligger de endelige anbefalinger fra SAF.

Faktaboks

Medlemmer af Samarbejdsforum for Producentansvar

SAF blev drevet af Miljøministeriet , og medlemmerne var:
· Dansk Industri
· Kommunernes Landsforening
· Dansk Affaldsforening
· Landbrug & Fødevarer
· Dansk Affaldsforening

Anbefalingerne

DI er stolt og tilfreds med de anbefalinger, der nu foreligger. Følger Christiansborg dem, mener vi, at Danmark kan se frem til en grøn affaldssektor, der bygger på samarbejde, og effektivt opnår ambitiøse målsætninger om klima og miljø.

-DI er særligt glad for, at vi er kommet i mål med et sæt anbefalinger, der siger at producenterne overtager det fulde praktiske ansvar for at sortere og genanvende emballageaffaldet, siger Karin Klitgaard, underdirektør med ansvar for miljøområdet i DI.

Der peges også på, at der skal stilles de samme krav på tværs af EU, for at skabe tydeligt incitament til at designe miljøvenlige emballager.

Hvad fremtiden bringer

Men arbejdet stopper ikke her. Den endelige udmøntning skal forhandles på plads i slutningen af 2021 og bekendtgørelsen forventes udstedt i starten af 2023 med ikrafttrædelse den 1. januar 2025. Også nu hvor producentansvaret er trådt i kraft, vil der være brug for et tæt samarbejde mellem virksomheder, kommuner og staten for at opnå de meget ambitiøse mål, der er sat. Derfor anbefaler alle parter, at der nedsættes et permanent samarbejdsforum, der kan videreudvikle en grøn affaldssektor.

Iben Kinch Sohn

Iben Kinch Sohn

Fagleder for cirkulær økonomi

  • Direkte +45 3377 3713
  • Mobil +45 2625 0910
  • E-mail ibso@di.dk

Relateret indhold