05.07.23 Miljø, energi og klima Nyheder

Emissioner af luftforurenende stoffer fortsætter med at falde i hele EU

Det Europæiske Miljøagenturs seneste analyse af luftforureningsdata viser, at emissioner af luftforurenende stoffer overvåget i henhold til EU-lovgivningen fortsætter med at falde i de fleste EU-medlemsstater. Det mest problematiske område er dog fortsat reduktion af ammoniakemissioner.

EEA-analysen er baseret på de seneste tilgængelige data rapporteret af medlemsstaterne i 2023 for deres 2021-emissioner. Den beskriver de fremskridt, der er gjort i retning af at reducere emissionerne af de fem vigtigste luftforurenende stoffer, der er reguleret i direktivet, hvilke omfatter nitrogenoxider, flygtige organiske forbindelser (som ikke er metan), ammoniak, svovldioxid og fine partikler.

Foto: https://www.eea.europa.eu/publications/national-emission-reduction-commitments-directive-2023

Overordnet fald i emissionerne siden 2005

I 2021 opfyldte 13 medlemsstater deres respektive nationale emissionsreduktionsforpligtelser for 2020-2029 i henhold til EU's direktiv om nationale emissionsreduktionsforpligtelser (NECD) for hver af de fem vigtigste forurenende stoffer.

13 medlemsstater overholdt ikke kravene for mindst én af de fem vigtigste luftforurenende stoffer (og én medlemsstat undlod at rapportere).

Der har dog været en overordnede nedadgående tendens i emissionerne siden 2005, hvilket kommer på trods af økonomisk vækst i samme periode.

Fremtidige udfordringer

At opnå yderligere reduktioner frem mod 2030 og derefter vil være en betydelig udfordring for næsten alle EU-lande, da reduktionsraten for nogle af de forurenende emissioner ifølge analysen nu er ved at stabilisere sig.

Reduktion af ammoniak-emissioner er fortsat den største udfordring. Ammoniakemissioner er et problem, da de bidrager til overdreven nitrogentilstedeværelse i vandøkosystemer. Ti medlemsstater skal reducere deres ammoniakemissioner sammenlignet med 2021-niveauerne for at opfylde reduktionsforpligtelser for 2020-2029. Landbrugssektoren er den vigtigste kilde, ansvarlig for 93 pct. af de samlede ammoniakemissioner i EU. Siden 2005 er ammoniakemissionerne kun faldet en smule i mange medlemsstater og i nogle tilfælde endda steget.

Relateret indhold