Ny klimatilpasningsplan: Klimatilpasningen skal op i gear
Regeringens nye klimatilpasningsudspil falder på et meget tørt sted og kaster et klarere lys på ansvars- og arbejdsfordelingen mellem myndighederne. Fremover er det entydigt kommunerne, der har planlægningsansvaret og ikke mindst handlepligten. Det er nødvendigt for at undgå store økonomiske omkostninger i fremtiden og beskytte danske byer og kyster mod stadigt vildere vejr.
Danmark vil i fremtiden blive udsat for meget vildere vejr, og erfaringer viser, at det generelt er billigere at beskytte end at udbedre skader. DI ser derfor et potentiale i, at regeringen med Klimatilpasningsplan 1 vil afsætte 1,3 mia. kr. til at sikre kyster, byer, boliger og infrastruktur.
At få nye regler på plads og justeret incitamenter for kommuner og borgere er derfor en hastesag, hvis kyster og byer skal kunne beskyttes bedre, mener Karin Klitgaard, underdirektør i DI’s enhed for Miljøpolitik og Cirkulær Økonomi.
Af de afsatte midler foreslår regeringen, at 1,1 mia. kr. skal bruges til at sikre den jyske vestkyst. Ifølge Karin Klitgaard havde man derfor gerne set, at der blev sat lidt flere midler af også til andre områder i den samlede pakke.
Med de stigende udfordringer, som vi skal forholde os til nu og i fremtiden, er det nødvendigt med en klar ansvars- og arbejdsfordeling mellem myndigheder, kommuner og virksomheder. Det er meget positivt, at regeringen nu peger på kommunerne, der får ansvar for og handlepligt til at klimatilpasse på tværs af havvand, højtstående grundvand, skybrud og nedbør. Med et tydeligere og klart placeret ansvar forventer vi, at klimatilpasningen kommer markant op i gear, siger Karin Klitgaard.