01.11.23 Miljø, energi og klima Nyheder

Ny EU-lovgivning om batterier – kender du de nye krav?

Batterier er en vigtig del af den grønne omstilling, og samtidig indeholder batterier råstoffer, vi er i fare for at løbe tør for. Derfor har EU-Kommissionen besluttet at opdatere EU-lovgivningen om batterier, så den bliver mere cirkulær. Reglerne gælder både virksomheder, der sætter batterier, og produkter med batterier i, på markedet. Her kan du få overblik over de nye regler.

Kommissionen, Europa-Parlamentet og medlemsstaterne er blevet enige om en ny forordning, der sætter krav til batterierne i hele deres livscyklus. Det, at den nye batterilovgivning er en forordning,  betyder, at den gælder i alle EU-lande, som den er, uden at den først skal vedtages som lovgivning i landenes parlamenter.

Nye cirkulære produktkrav

Forordningen indebærer bl.a. krav om holdbarhed og ydeevne af batterier, minimumskrav til indhold af genanvendt materiale og krav om, at slutbrugeren senest i 2027 selv skal kunne fjerne og udskifte bærbare batterier, der er indbygget i apparater. Samtidig indgår mere traditionelle miljøkrav som begrænsninger på indhold af kviksølv og cadmium – som selvfølgelig også har betydning for mulighederne for genbrug og genanvendelse.

Due dilligence i værdikæden

Batteriforordningen pålægger virksomhederne at udføre due dilligence i deres værdikæde og dokumentere, at sourcing af råstofferne sker på en bæredygtig måde, og at der er respekt for menneskerettigheder i produktionsprocessen.

Digitalt produktpas

Med forordningen stilles der også for første gang krav om et digitalt produktpas – et batteripas. Passet har til formål at styrke sporbarheden af batterier og indhold af materialer samt fremme genbrug og genanvendelse. Da det er noget nyt, er der endnu ikke så meget viden om, hvordan det kommer til at fungere i praksis, men en række pilotprojekter er i gang. Det forventes, at passet skal  indeholde forskellige informationer som:

  • Identifikationsinformation, f.eks. en QR-kode eller RFDI-mærke
  • Teknisk information, f.eks. kapacitet, vægt, størrelse
  • Miljøinformation, f.eks. CO2-aftryk, vandforbrug, ressourceforbrug, genanvendt materiale
  • Social information, f.eks. menneskerettigheder, sikkerhedsforhold, arbejdsforhold
  • Økonomisk information, f.eks. pris, garanti
  • Livscyklusinformation, f.eks. produktionstidspunkt, testresultater, brugshistorie

Ændring i regler om producentansvar for batterier

Allerede i dag er der et såkaldt udvidet producentansvar for batterier. Det betyder, at hvis man sætter et batteri på markedet, har man ansvaret for at betale for indsamling og affaldshåndteringen af batteriet, når det ikke længere bruges og bliver til affald.  Forordningen opstiller nye ambitiøse mål for indsamling af batterier og genanvendelse af materialer i batterier. Og som noget nyt er det producenten og ikke medlemslandet, der pålægges ansvaret for at nå målene.

I Danmark har kommunerne traditionelt haft rollen som indsamler af batterier fra husholdningerne. Det er Miljøministeriets fortolkning, at kommunerne ikke længere kan pålægges denne rolle lovgivningsmæssigt ifølge den nye batteriforordning, da det er producenterne og ikke landet, der får ansvar for målopfyldelse. Det betyder konkret, at såfremt der fortsat skal være kommunal indsamling i Danmark af batterier fra husholdninger – på den måde vi kender det, hvor batterier indsamles med farligt affald i røde kasser, i en pose på låget af affaldsspanden eller på genbrugspladserne – så skal det aftales mellem producenter og kommuner.

DI er pt. i dialog med Miljøministeriet og andre interessenter på området for at finde en løsning, der er brugbar og omkostningseffektiv for virksomhederne, og som sikrer, at der indsamles så mange brugte batterier, at Danmark lever op til kravene i forordningen.

Fakta om batteriforordningen

Hvornår træder batteriforordningen i kraft?

Forordningen er gældende fra august 2023, men de fleste af kravene træder først i kraft løbende i løbet af de kommende år. F.eks. vil krav om CO2-aftryk og minimumskrav til genanvendt materiale træde i kraft i midten af 2025.

Hvilken metode skal bruges til at beregne CO2-aftryk?

Product Environment Footprint-metoden (PEF). Se mere her.

Hvilke batterier er omfattet?

Forordningen gælder for alle batterier, herunder alle udtjente bærbare batterier, elkøretøjsbatterier, industribatterier, startbatterier (som primært anvendes til køretøjer og maskiner) og batterier til lette transportmidler (f.eks. elcykler, elknallerter og elscootere).

Hvad er indsamlingsmålene for batterier?

  • Bærbare batterier (63 pct. ved udgangen af 2027 og 73 pct. ved udgangen af 2030)
  • Udtjente batterier til lette transportmidler (51 pct. ved udgangen af 2028 og 61 pct. ved udgangen af 2031).

Man kan finde teksten her.

Er du batteri producent eller bruger du batterier i dine produkter?

Hvis du er omfattet af producentansvar for batterier og gerne vil i dialog med DI om implementering af de nye regler for producentansvar, så er du meget velkommen til at række ud til Iben Kinch Sohn (ibso@di.dk).

DI har brug for dialog med medlemmer, der omfattes af producentansvaret, for at afdække interesser og ønsker til fremtidig organisering af batteriindsamling og håndtering i Danmark, samt hvordan vi sikrer de mest omkostningseffektive løsninger og høje genanvendelsesrater.

Louise Bünemann

Louise Bünemann

Fagleder for EU miljøpolitik

  • Direkte +45 3377 3024
  • Mobil +45 4070 6911
  • E-mail lobu@di.dk

Relateret indhold