GettyImages
06.11.23 Miljø, energi og klima Nyheder

Nye regler skal begrænse udledningen af mikroplast i EU

Den 17. oktober trådte EU’s nye begrænsning af udledning af mikroplast i kraft. De nye regler skal forebygge udslip af ca. ½ mio. ton mikroplast til miljøet, eksempelvis fra kosmetiske produkter, rengøringsmidler- og produkter og fyldmateriale til boldbaner og sportsanlæg.

De nye regler omfatter et forbud mod markedsføring af mikroplast og af blandinger, som frigiver mikroplastpartikler. Med mikroplast menes alle syntetiske, organiske polymerpartikler, som er mindre end 5 mm og som er uopløselige og ikke er bionedbrydelige.

Konkret gælder forbuddet derfor allerede nu for kosmetik, som indeholder mikroplast til opnåelse af en særlig konsistens, lugt eller farve, og løs glitter. Forbuddet gælder desuden for anvendelser i andre typer af kosmetiske produkter efter 4-12 år, og for fyldmateriale af sportsanlæg efter otte år.

Der er også visse produkter, som er undtaget fra forbuddet. Det gælder eksempelvis:

  • Industrielt anvendte produkter eller produkter, der ikke udleder mikroplast til miljøet under brug. Dog skal producenter her instruere i brug og bortskaffelse af produkterne for at forebygge udslip af mikroplast efter endt brugsperiode. De skal derudover rapportere estimater for mikroplast årligt.
  • Produkter, der er reguleret i EU under anden lovgivning, såsom fødevarer, foder og lægemidler.
  • Produkter, som allerede var markedsført på det europæiske marked før ikrafttrædelsen af forbuddet.

De nye restriktioner er vedtaget som bilag under REACH-forordningen, den europæiske kemikalielovgivning.

Reglerne træder i kraft sideløbende med FN’s igangværende arbejde for en ”Plastkonvention”. Her er ønsket at få udarbejdet en global, bindende aftale, som har til formål at forhindre plastikforurening, herunder til havmiljøet. Som en del af målene i det foreløbige udkast er der også sat et ønske ind om, at nationerne skal sætte mål for en reduktion af produktionen af jomfrueligt plast.

Helle Westphal

Helle Westphal

Fagleder

  • Direkte +45 3377 3259
  • Mobil +45 2688 2052
  • E-mail hewe@di.dk

Relateret indhold