PFAS kan komme fra forskellige kilder i produktionsmiljøer og EU’s restriktionsforslag vil kræve en indsats for virksomheden at få det nødvendige overblik.

Foto: Getty Images
21.02.23 Miljø, energi og klima Nyheder

PFAS-webinar trak 250 seere

250 DI-medlemmer fulgte med, da DI holdt webinar om de kommende PFAS-restriktioner. Især leverandørdialog var vigtig for deltagerne at få afklaret. Se eller gense webinaret her.

Den 20. februar afholdt Dansk Industri (DI) webinaret ”PFAS forbud på vej – hvad gør vi?”, og interessen var stor. Omkring 250 medlemmer, fulgte med live,  da PFAS-problematikken og det kommende EU-restriktionsforslag blev gennemgået og diskuteret. Det kommende restriktionsforslag vil nemlig - uanset hvordan det lander endeligt – betyde,  at man skal kigge sin produktion efter i sømmene og tænke langsigtet ift. de teknologier, man er afhængig af.

Deltagerne på webinaret kom fra alle brancher som elektronikindustrien, metalforarbejdning, fødevareproduktion, pharma, kemi- og artikelproducenter. De havde mange spørgsmål, der blandt andet gik på, hvordan man bedst går i dialog med leverandører, hvordan man får overblik over mulige alternativer, betydningen for produktgarantier og adgang til reservedele. Samt overvejelser om, hvordan man skal planlægge med ukendte teknologier i forhold til langsigtede investeringer.

Processen og tidshorisonten for forslagets behandling og høringssvar blev gennemgået, og det blev slået fast, at det er om at melde sig tidligt på banen med input, hvis man ønsker indflydelse.

- Restriktionsforslaget lægger op til et totalforbud med en række tidsbegrænsede undtagelser for industrielle anvendelser, hvor det er af samfundsøkonomisk interesse, at aktiviteten fortsætter, og hvor der ikke findes alternativer. Men for alt det, der ikke falder under undtagelserne, vil PFAS ikke længere være tilladt halvandet år efter det endelige forslag er vedtaget, siger Helle Westphal, chefkonsulent i DI.

Det sidste vil med få undtagelser være tilfældet for forbrugerprodukter, og det har DI’s fulde opbakning.

- Vores medlemmer støtter op om, at PFAS skal ud af forbrugerprodukter og de steder, hvor det ikke er nødvendigt. Et EU-forslag er det mest effektive greb til at lægge pres på de internationale producenter ift. udvikling af alternativer og ny teknologi – og der, hvor det giver miljømæssig mening. Samtidig er det vigtigt at have øje for, at det tager tid at udvikle og implementere alternativer til PFAS. Det er nødvendigt med en tilstrækkelig overgangsperiode, så visse industrielle anvendelser under kontrollerede vilkår får den nødvendige tid til omstilling, siger Karin Klitgaard.

Helle Westphal

Helle Westphal

Fagleder

  • Direkte +45 3377 3259
  • Mobil +45 2688 2052
  • E-mail hewe@di.dk

Relateret indhold