09.01.24 Miljø, energi og klima Nyheder

Hvor finder virksomheder alternativer til PFAS?

De første resultater fra et EU-forskningsprojekt har resulteret i værktøjer, som kan hjælpe industrien i arbejdet med at finde bæredygtige alternativer til PFAS i produktionen.

En række virksomheder er i gang med at identificere evt. PFAS-relaterede stoffer og materialer i deres produktion. Det er et omfattende og krævende arbejde, og mange af de eksisterende leverandører tilbyder ikke umiddelbart alternativer til en specifik anvendelse.

Der findes dog flere værktøjer, som virksomheder kan søge inspiration i, når de leder efter sikre og bæredygtige alternativer til PFAS og andre stoffer, der anses for at være persistente, mobile og toksiske i miljøet (PMT).

Et EU-forskningsprojekt, ZeroPM, med deltagere fra bl.a. universiteter og rådgivere, arbejder med at udvikle en ramme for, hvordan man kan forebygge, prioritere og minimere stoffer som PFAS.

Som partner i projektet har NGO’en, ChemSec, stillet tre værktøjer til rådighed for arbejdet med at finde alternative stoffer til PFAS: PFASGuide, SINlist og Marketplace. Det bliver interessant at se, om ZeroPM-projektet også vil belyse,  hvordan man kan finde alternative teknologier.

I DI vil vi meget gerne høre om de erfaringer, som virksomheder har med ChemSecs værktøjer. Så hvis I har forsøgt jer med værktøjerne, så fortæl gerne om jeres erfaringerne (skriv til hewe@di.dk).

Vil du vide mere?

Læs mere om forskningsprojektet ZeroPM her.

ChemSecs værktøjer findes her.

Ny artikel fra 4. januar 2024 om værktøjerne i ‘Environmental Sciences Europe’ kan læses her.

Helle Westphal

Helle Westphal

Fagleder

  • Direkte +45 3377 3259
  • Mobil +45 2688 2052
  • E-mail hewe@di.dk

Relateret indhold