"Jeg har fået lov til at prøve mange forskellige opgaver af – for eksempel at lave arbejdstegninger og fremstille værktøj til produktionen," siger Emil Imer, der er i lære som værktøjstekniker hos Mekoprint.

Mekoprint
12.05.23 Vi rådgiver dig Nyheder

Lærlinge er en del af holdet hos Mekoprint

Mekoprint er rigtig glade for deres lærlinge og vil gerne have flere. Så derfor tager de folkeskoleelever i praktik, inviterer skoler på virksomhedsbesøg og sørger for, at lærlingene får en god, varieret oplæring i virksomheden.

I den nordjyske industrivirksomhed Mekoprint sætter de målrettet ind for at tiltrække lærlinge og være et attraktivt lærepladsvalg. Det gør de, fordi virksomheden har brug for lærlinge til at sikre kvalificeret arbejdskraft i fremtiden.

- Vi prøver at gøre vores virksomhed attraktiv blandt de unge ved at give dem udfordringer og et varieret lærlingeforløb, hvor de kommer med på de fleste opgaver. Vi plejer at sige, at kan og vil man, så får man også et stort ansvar hos os. Vi får dem til at føle sig som en del af holdet fra starten af, siger Mekoprints adm. direktør Anders Kold og fortsætter:

- Vi er meget glade for vores lærlinge. Vi er i langt de fleste tilfælde klar til at skrive kontrakt med dem, når de er færdiguddannet. Heldigvis kan vi se, at næsten alle lærlinge også er interesserede i at arbejde for os, når de er uddannet.

Mekoprint har lige nu tretten lærlinge og elever ansat, og der er ingen udsigt til, at behovet for lærlinge falder – tværtimod. Forholdsvis mange medarbejdere går nemlig på pension i de kommende år samtidig med, at Mekoprint har ambitioner om yderligere vækst.

Starter allerede i folkeskolen

En af de måder, Mekoprint gør sig synlig over for kommende lærlinge, er blandt andet at tage elever fra folkeskolerne i erhvervspraktik og holde oplæg på lokale folkeskoler for at fortælle om de forskellige uddannelses- og jobmuligheder, der er i virksomheden.

- Der er ikke ret mange, der ved, hvad en grafisk tekniker eller værktøjstekniker laver. Vi er nødt til at fortælle de unge – og deres forældre – at der er mange spændende muligheder på virksomheder som vores. Det er også mit indtryk, at der desværre også er mange vejledere, der heller ikke kender nok til de forskellige erhvervsuddannelser. Jeg tror, at der er et behov for meget mere viden om erhvervsuddannelserne og et tættere samarbejde med erhvervslivet i folkeskolen. Det bidrager vi gerne til, siger Anders Kold. 

Mekoprint har tidligere gennemført et længere forløb med 7. klasses-elever fra Skørping Skole, som besøgte flere af fabrikkerne og efterfølgende brugte den viden, de fik fra besøget, til at skrive en opgave om industrivirksomheden.

”Det er rigtig fedt at få noget mellem hænderne,” siger Kristoffer Overgaard, der er i lære som grafisk tekniker i Mekoprint.

Foto: Mekoprint

Mange forskellige opgaver

Emil Imer og Kristoffer Overgaard er to af de tretten lærlinge, Mekoprint har ansat lige nu. De er begge meget glade for deres læreplads og håber på at fortsætte i virksomheden, når de engang er færdiguddannet.

- Som lærling blev jeg med det samme en del af holdet og arbejder på lige fod med de andre ansatte. Jeg har fået lov til at prøve mange forskellige opgaver af – for eksempel at lave arbejdstegninger og fremstille værktøj til produktionen, siger Emil Imer. Han er uddannet værktøjsmager og er lige nu ved at uddanne sig til værktøjstekniker.

Udover Emil Imer har Mekoprint tre andre værktøjsteknikerelever, to industriteknikerlærlinge, to klejnsmed-lærlinge, en procesoperatørelev, en økonomielev, en værktøjsmagerlærling og to grafiske teknikerelever.

Kristoffer Overgaard er en af de elever, der er i gang med uddanne sig til grafisk tekniker. Han er glad for, at han valgte en erhvervsuddannelse og kom i lære hos Mekoprint.

- Alle har taget rigtig godt imod mig. Har jeg spørgsmål, så er mine kolleger altid meget hjælpsomme og venlige. Jeg får lov til at prøve en masse forskellige ting, så det er en spændende og afvekslende læreplads. Jeg skal ikke bare løse de trælse opgaver, fordi jeg er lærling, siger Kristoffer Overgaard og fortsætter:

- Jeg tror, der er mange unge, der ikke ved nok om, hvad man kan blive med en erhvervsuddannelse. De fleste andre fra min klasse valgte gymnasiet. De ved slet ikke, hvor fedt det er at komme ud på en arbejdsplads og få noget mellem hænderne.

Vil du gerne i gang med skole-virksomhedsarbejde?

Så kan du også læse 'Robotter skal tænde eud-drømmen hos folkeskoleelever', om virksomheden Elos Medtech, som har været med i DA’s Åben Virksomhed. På siden kan du også se, hvordan du selv kommer med.

 

Relateret indhold