Foto: Getty Images

05.12.19 DI Fødevarer Nyheder

Finansloven for 2020 er landet – uden stigende fødevareafgifter

Der var spænding til det sidste, da aftalen om en finanslov for 2020 endelig faldt på plads mandag aften. Enhedslisten blev den afgørende stemme i kampen om punktafgifter.

I den nervepirrende slutspurt for forhandlingerne om finansloven for 2020 indgik en række punktafgifter som mulige finansieringskilder i de endelige forhandlinger med partilederne.

I sidste ende var det Enhedslistens fokus på at undgå ”flade afgifter på almindelige mennesker”, der sikrede, at punktafgifter på eksempelvis slik og chokolade, kaffe m.v. ikke blev inddraget som en del af finansieringen. Det var altså Enhedslistens fortjeneste, at fødevareafgifterne ikke blev en del af den endelige aftale, og det kvitterer DI Fødevarer for.

Set med virksomhedernes briller rummer aftalen om finansloven for 2020 som forventet desværre en forhøjelse af bo- og gaveafgiften til 15 % fra de nuværende 6 %. Det er DI ikke tilfreds med. Ændringen skal sikre staten et årligt provenu på 1 mia. kroner, men det står endnu ikke klart præcist hvordan. Derfor skal en ekspertgruppe nu til at se på, hvilke parametre familievirksomhederne skal beskattes ud fra.

DI er dog godt tilfreds med, at forslaget om at hæve den arbejdsgiverbetalte sygedage fra 30 dage til 40 dage ikke blev en del af den endelige finanslovsaftale.

Aftalen rummer ingen egentlige fødevarepolitiske initiativer.   

Relateret indhold