01.07.20 DIB Blog

Dansk 1. plads i verdensmål skal omsættes til eksportguld

Danmark og danske virksomheder er verdens bedste til at holde fokus på FN’s verdensmål, viser en ny international rapport om konkurrencedygtighed. Det kan vi også mærke i DI, og vi står klar til at tage fat sammen med virksomhederne og arbejde for en bæredygtig genstart. Både for virksomhederne og verdensmålenes skyld, blogger Thomas Bustrup, international direktør i DI.

Danmark har fået førstepladsen i Verdensmål på hele to områder i en ny international rapport om konkurrencedygtighed, ”World Competitiveness Rankings 2020” fra IMD. 

Det er første gang, der måles på bæredygtighed, og Danmark er strøget ind på førstepladen både i forhold til Danmarks indsats og virksomhedernes fokus på Verdensmålene.

At danske virksomheder i den grad har taget Verdensmålene til sig, er en tendens, vi helt klart kan mærke i Dansk Industri. Mange virksomheder har et stort ønske om at bidrage til bæredygtig udvikling, og der er stor interesse for at arbejde strategisk med at implementere Verdensmålene i virksomhedernes kerneforretning og strategi.

Læs også: IMD: Kun Singapore har bedre konkurrenceevne end Danmark

Verdensmålene skaber nye muligheder

Derfor er hele bæredygtighedsdagsordenen også en vigtig strategisk prioritet for Dansk Industri, som vi arbejder med både på politisk niveau i Danmark og internationalt og på virksomhedsniveau. Det er vigtigt, fordi virksomhederne har ambitioner om at levere løsningerne og samtidig kompetencerne til at gøre en forskel. Men også fordi det giver dem en konkurrencemæssig fordel både i Danmark og internationalt.

På politisk niveau arbejder vi med at sikre ambitiøse rammevilkår, og et godt eksempel er den aftale om affald, som blev landet for nylig. Her har vi fra DI spillet aktivt ind på indholdssiden over længere tid. På virksomhedssiden bliver der også arbejdet benhårdt på at finde nye løsninger. Stena Recycling, hvis kerneforretning er affaldshåndtering, begyndte at arbejde strategisk med Verdensmålene som en del af DI-projektet ”Fra filantropi til forretning”.

Som Nordens førende genvindingsvirksomhed er deres kerneforretning at håndtere affald. Men efter de var med i projektet og besluttede at fokusere på Verdensmål 12, har virksomheden videreudviklet sin forretning. I dag arbejder Stena Recycling også for at mindske mængden af affald, selv om det potentielt kan påvirke deres omsætning.

Derfor udvider de nu forretningen med et helt nyt område: rådgivning om optimering, minimering og ”design for recycling”. Stena Recycling bidrager derfor aktivt til at indfri Verdensmål 12, og samtidig er de på forkant med udviklingen og en potentiel risiko for deres forretning.

Læs også: 95 procent af en Volvo skal genbruges

Vi skal investere mere i bæredygtighed

Stena Recycling er bare et enkelt eksempel på den klare tendens blandt danske virksomheder, som proaktivt arbejder med Verdensmålene og dermed skaber nye forretningsmuligheder og forbedrer deres konkurrencesituation.

Men Danmarks frontposition skal styrkes yderligere med massive investeringer i bæredygtighed, forskning og grøn omstilling. Det gælder hos virksomhederne, men også de offentlige investeringer. Og så skal vi ud i verden med de gode løsninger – til gavn for global bæredygtig udvikling og for dansk eksport.

Bæredygtighed bidrager til konkurrenceevnen, og netop nu er det afgørende, at vi sikrer de bedste vilkår for en grøn og bæredygtig genstart både for virksomhederne, for eksporten og for Verdensmålene!

Læs også: DI: Sådan kommer Danmark ud af krisen – og nærmere klimamålet

Sådan kommer du videre med Verdensmål

Hvis din virksomhed også vil arbejde strategisk med Verdensmålene, kan du deltage i DIs netværk, kurser og få individuel rådgivning og inspiration.

Du kan også tilmelde dig et særligt forløb i DI’s netværk for Verdensmål og strategi.

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Thomas Bustrup

Thomas Bustrup

Drift og internationale forhold, viceadm. direktør

  • Direkte +45 3377 3725
  • Mobil +45 2088 3925
  • E-mail thb@di.dk

Relateret indhold