Medejer Hanne Zinck fortalte historien på Dansk Industris SMV-konference i Kolding mandag.

Foto: Marie Victoria Nedergaard
29.01.18 DIB Nyheder

Video: Væk med brokkehoveder og mellemledere

Trods dårlige odds har Scandinavian Packaging  firedoblet omsætningen og minimeret sygefraværet – blandt andet ved at fjerne alle mellemledere og brokkehoveder.

Mens andre produktionsvirksomheder flytter til udlandet, har Scandinavian Packaging haft succes i Danmark. Også selvom finanskrisen har buldret derudaf.

Virksomheden har siden 2008 firedoblet sin omsætning og reduceret sygefraværet fra fem til en procent. Det har de dels gjort ved at effektivisere og investere i nye maskiner – men også gennem en helt speciel ledelsesstil. 

Det fortalte medejer af virksomheden Hanne Zinck ved DI’s SMV-konference mandag.

- For fire år siden gik vi over til selvledelse. Vi fjernede alle mellemledere, så alle medarbejdere skulle tage ejerskab. Alle – også vores rengøringsassistenter – fik et visitkort, en iPad, fast månedsløn og en mailadresse – og så satte vi personlige mål for alle, siger Hanne Zinck.

Læs også: Nordjyske Liftup landsvinder af DI’s Initiativpris

”Jeg har fyret brokkehovederne”

Den nye æra blev kickstartet med en tur til Berlin, hvor samtlige 40 ansatte blev indlogeret på Hotel Hilton.

Samtidig har Hanne Zinck fokuseret intenst på, at alle medarbejdere skal være glade for at gå på arbejde. De slår katten af tønden til fastelavn og fejrer indvielser af nye produktionsmaskiner med sabel og champagne. Og så har Hanne Zinck været selektiv, når hun har valgt medarbejdere.

- Jeg har fyret brokkehovederne, fordi jeg har valgt at sige, at jeg kun vil have medarbejdere med positiv tankegang. Det er lykkedes. Vi arbejder rigtig meget med ja-kultur. Når nogen kommer med en idé, bliver den aldrig dræbt. Det vil sige, at alle er trygge, siger Hanne Zinck.

Hun ved godt, at det måske ikke er den fineste måde at gøre det på, men positivt indstillede medarbejdere er altafgørende, fortæller hun.

Alle kommunikerer

Når der ikke er nogen mellemledere, er alle medarbejdere nødt til at snakke sammen. Det er en af de fordele, Hanne Zinck har oplevet ved at indføre selvledelse.

- Før var det mere envejskommunikation. Jeg kommunikerede som ejer ned til mellemlederne. Nu er alle, der kommunikerer. Det har skabt samhørighed i virksomheden. Medarbejderne arbejder ikke bare for direktørerne, men virkelig også for deres kollegaer, siger Hanne Zinck og fortsætter.

- Vi hjælper hinanden, så det er fællesskabet, man bidrager til, når man går på arbejde.
Kommunikationen foregår i en lukket Facebookgruppe. Aftenholdet kan slå en video op med et problem, og dagholdet kan svare hjemme fra sofaen. Eller ringe via Facetime, så problemet kan ses, som var man selv tilstede.

Grøn lig med godt arbejde

Samtlige medarbejdere kan hele tiden følge med i, hvordan det går for virksomheden – men også deres egne mål. Grøn betyder, at det går godt, rød betyder, at der er plads til forbedring.

- Vores rengøringsassistent kan måske ikke forholde sig til, om vores bruttoavance på 25 procent er god eller dårlig, men hun kan forholde sig til, at den er grøn. Det er godt. Et af vores mål er at være visuelle, fortæller Hanne Zinck.

Det giver mening, når man har 10 forskellige nationaliteter ansat, hvoraf mange er stærkt ordblinde eller har sproglige vanskeligheder. Når man kommunikerer med farver og video på en lukket Facebookgruppe, føler alle medarbejdere sig trygge, og det er tydeligt for dem, at deres arbejde nytter.

- Det er vigtigt for mig, at medarbejderne har noget at være stolte af, når de går hjem fredag eftermiddag. Med farverne kan de se, at de gør en forskel, siger Hanne Zinck.

Læs også: Digitalisering højere op på SMV’ers dagsorden

Det er gratis

Hanne Zinck har sin ledelsesfilosofi med fra tidligere arbejdspladsder, hvor tonen har været præcis den modsatte. Når folk råber og skriger, er der ingen, der kan få en god idé. Hendes erfaring siger hende, at glade medarbejdere er mere produktive, mere innovative og mindre syge.

- Det her er jo gratis. Hvis jeg sørger for at behandle mine medarbejdere rigtig godt, får jeg mere ud af det i den sidste ende. Jeg har prøvet mig frem, siger Hanne Zinck.

Læs også:  "Vi driver forretning i juridisk gråzone"

Scandi-navian Packaging

- 40 ansatte 

- Laver plastemballage til fødevare- og pharmaindustrien 

Dorte Gram Nybroe

Dorte Gram Nybroe

Seniorchefkonsulent

  • Direkte +45 3377 3769
  • Mobil +45 2968 5962
  • E-mail dgny@di.dk

Relateret indhold