Precures trådløse albue­ærmer samler data, som giver databaseret viden om den risiko, medarbejderne udsættes for. På sigt skal data bruges til mere end autogenererede tips til brugeren, idet de også kan danne evidensbaseret viden, som eksempelvis forskere og hospitalsansatte vil kunne bygge videre på.

Fotocollage: Belle Djerberg
12.12.19 DIB Nyheder

Trådløse albue­ærmer løfter Radiometers arbejdsmiljø

Radiometer har haft startup-virksomheden Precure startup rendende på kontor og produktionsgange. Samarbejdet har været helt centralt i udviklingen af trådløse albue­ærmer, der giver sundhedstips til bæreren. Flere virksomheder kan have gavn af lignende samarbejder, mener DI.

Sammen står man stærkere. Det slagord er ganske dækkende for et samarbejde mellem Radiometer ApS og iværksættervirksomheden Precure. Partnerskabet forbedrer Radiometers arbejdsmiljø, mens Precure får værdifulde data og evidens til at bygge virksomhedens koncept videre på. 

Det højteknologiske samarbejde mellem de to parter er reelt et moderne eksempel på, hvordan etablerede virksomheder i dag har mulighed for at trække på den knowhow og frontlinjeteknologi, som de moderne startups kæmper for at udvikle. Det er et eksempel på en win-win-situation, der styrker begge aktører, lyder det fra Per Balling Strømsborg, Radiometers arbejdsmiljøchef, director, facility and global EHS.

- Som etableret virksomhed kan man hurtigt blive fastlåst i ens eget verdensbillede. Det er altid sundt med input udefra med nye ideer. Jeg tror, at både virksomheder og iværksættere har gavn af at udfordre hinanden, siger han.

Radiometer udvikler og producerer hospitalsmåleudstyr til kritisk syge patienter. Virksomheden har omtrent 3.900 ansatte globalt, hvoraf cirka 1.200 arbejder i Danmark. En del medarbejdere har fysisk rutinepræget arbejde – og det kræver fokus på arbejdsmiljøet.

- En ting er, at vi reelt går meget op i vores medarbejderes ve og vel på Radiometer. Noget andet er, at min personlige overbevisning også er, at godt arbejdsmiljø grundlæggende også er god business. De to ting er ikke modsætninger. Og vi har som virksomhed altså et ansvar for, at man som medarbejder ikke forlader virksomheden dårligere stillet sundhedsmæssigt, end da man startede, siger Per Balling Strømsborg.

Læs også: Erhvervsredaktør: ”Der findes en masse fantastiske virksomheder, vi burde interessere os meget mere for”

Åbenhed og velvillighed i forhold til at hjælpe os har faktisk været fantastisk. De har brugt tid på det, og mange mennesker har været indover. Men ideen er jo også, at Radiometer i sidste ende skal høste gevinster. Søren Würtz, stifter af Precure

Ideen født på Radiometer

Iværksættervirksomheden Precures koncept bunder i virksomhedsstifteren Søren Würtz’ egen historie. Han er uddannet fysioterapeut, har været selvstændig ekstern konsulent i 15 år og faktisk arbejdet med at forbedre Radiometers arbejdsmiljø i otte år. Hans aha-øjeblik opstod netop på Radiometer.

- Jeg havde en patient, der kom tilbage til mig igen og igen med den samme type skade. Jeg hjalp hende tilbage til arbejdet flere gange og endte med at stå ved arbejdsstationen og instruere hende. Hendes reaktion var at sige, at hun ville ønske, at jeg hele tiden kunne stå der og fortælle hende, når hun gjorde en forkert bevægelse. Det gav mig en idé, fortæller han.

Ideen rumlede i Søren Würtz’ baghoved et par år, og i 2016 var den moden til at blive virkelighed. Her etablerede han sammen med tre partnere Precure, hvor målet var at udvikle et mobilt måleudstyr – i dette tilfælde et ærme – som kan registrere bevægelser, generere data og knowhow – og dermed på sigt kunne være udgangspunkt for mere effektiv og evidensbaseret forebyggelse af skader.

Læs også: Idrætten og erhvervslivet spiller sammen i nyt tech-samarbejde

Samarbejdet var centralt

Den idé var Søren Würtz ikke ene om at kunne se. I dag – blot tre år senere – er Precure et team på knap 10 højt specialiserede personer, som har rejst ni millioner investorkroner. Ambitionerne er tårnhøje.

Precure har udviklet de trådløse albue­ærmer, som er fundamentet for dataindsamlingen, der analyseres af kunstig intelligens-programmer. Oplysningerne giver i dag indsigt i og viden om arbejdsmiljøbelastninger – altså konkret databaseret viden om den risiko, medarbejderne udsættes for. På sigt skal det data bruges til mere end autogenererede tips til brugeren, idet det også kunne danne evidensbaseret viden, som eksempelvis forskere og hospitalsansatte vil kunne bygge videre på.

I hele den udvikling har det løbende samarbejde med Radiometer været helt centralt, fortæller Søren Würtz.

- Uden Radiometer var ideen næppe opstået, og uden deres fortsatte ønske om samarbejde ville det hele have været langt sværere og tidskrævende. Og tid er jo en vigtig faktor for startups som os. Deres åbenhed og velvillighed i forhold til at hjælpe os har faktisk været fantastisk. De har brugt tid på det, og mange mennesker har været indover. Men ideen er jo også, at Radiometer i sidste ende skal høste gevinster, siger han.

Læs også: Nyt vækstteam skal gøre Danmark til verdens førende healthtech-nation

Radiometer tager ansvar

For det er ikke kun for sjov, at Radiometer vælger at bruge ressourcer på at have en startup rendende på kontor og produktionsgange. Det handler ifølge Radiometers Per Balling Strømsborg om at fokusere på områder, der ganske enkelt falder ind under nutidens virksomhedsansvar.

- Ergonomisk korrekte arbejdspladser, der minimerer skader, er i alles interesse. Ikke bare for medarbejderen selv, men også for virksomheden og det omkringliggende samfund. Nedslidning viser sig jo ikke med det samme. Når man i dag ser skaden, så kan det være for sent. Det er en udgift. Enten for virksomheden eller samfundet, der måske skal betale en førtidspension, siger han.

Den slags argumenter er svære at tale imod. Ikke bare i Danmark. Den slags er sund fornuft mange steder i verden. Derfor har Precure også blikket rettet mod udenlandske markeder, hvor særligt USA er i pipelinen.

DI: Iværksættere kan løfte klassiske virksomheder

Radiometers Per Balling Strømsborg opfordrer andre etablerede virksomheder til at overveje lignende alliancer med iværksættere. Det er der gode argumenter for, mener Dorte Gram Nybroe, DI’s chef for SMV og iværksætteri.

- Det kan jo være en mulighed for begge parter. For iværksætteren kan det give adgang til faciliteter, hvor man kan lave prototyper eller teste ideer og koncepter  og bruge den viden og markedsindsigt, den etablerede virksomhed har, siger hun og tilføjer:

- Omvendt kan den etablerede virksomhed få adgang til vigtig innovation. På sigt kan samarbejdet måske udvide sig til noget endnu mere værdifuldt. Derudover kan man måske blive inspireret af iværksætternes processer og udviklingshastighed.

Dorte Gram Nybroe peger på, at i en tid med heftig digitalisering er det værd at se på de muligheder, man har som etableret virksomhed. Men man kan med fordel tænke bredere end bare på it.

- Det kan også handle om produktinnovation og udvikling, så digitalisering kan også føre til nye produkter og services. Det er vigtigt at have radaren ude og fornemme, hvad der sker i de mest innovative miljøer, siger hun. 

Læs også: Øl, alger, cement, propelpolering og maskinnedbrud - fem nytænkende iværksættere får legater

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Anders Sparre

Anders Sparre

Chefkonsulent

  • Direkte +45 3377 3973
  • Mobil +45 2627 2494
  • E-mail asp@di.dk

Relateret indhold