Erhvervsminister Simon Kollerup (S) holdt tale ved afsløringen af investeringen i den danske cobotklynge i Odense

Foto: Grouleff Communications
04.02.20 DIB Nyheder

Kvart milliard skal samle cobotDanmark i Odense

To danske robotvirksomheder investerer en kvart milliard kroner i vækst i Odense. Initiativet hilses velkomment af Dansk Industri.

De to danske virksomheder Universal Robots (UR) og Mobile Industrial Robots (MiR) bliver samboer på 32.000 kvadratmeter dedikeret til robot-udvikling og -produktion. Det afslørede erhvervsminister Simon Kollerup (S) i dag til en event på Energivej 25 i Odense i Universal Robots’ nuværende domicil.

De to virksomheder har samme købt 50.000 m2 byggegrund i Odenses industrikvarter tæt på UR’s nuværende hovedkontor. Med finansiel opbakning fra deres amerikanske ejer, teknologikoncernen Teradyne, investerer virksomhederne en kvart milliard kroner i byggeriet af en stærk cobot-hub i selve ”cobot-hovedstaden”.

Cobots er den slags robotter, der kan arbejde tæt sammen med mennesker og styrke både arbejdsmiljø og produktivitet.

- Danmark har et stærkt forspring på det globale marked for cobots. Derfor giver det rigtig god mening, at vi investerer ambitiøst i at bygge verdens største hub for cobots netop her i Odense. Jo stærkere et fagligt miljø og jo bedre faciliteter vi kan tilbyde, jo mere attraktivt er det for talenter fra hele verden at tage til Danmark for at arbejde med cobots, siger Thomas Visti, CEO i Mobile Industrial Robots.

Læs også: DI: Dansk forsvar trænger til hjælp fra private

Danskere er i stand til at kombinere innovation med praktiske udfordringer, og så har de forretningssans. Mark Jagiela, CEO i Teradyne

Vokset ud af rammerne

Det er ikke første gang, MiR’s og UR’s ejer giver kontant opbakning til dansk robotudvikling. I forvejen har Teradyne samlet set investeret mere end fire milliarder kroner i de to unge danske robotvirksomheder, der vokser med rekordfart.

Virksomhederne vil dog forsætte som separate selskaber, og målet er ikke at sammenlægge afdelinger. Formålet at skabe et tiltrækkende miljø, som kan facilitere den fortsatte vækst, som forventes af de to virksomheder de kommende år.

Der skal nemlig rekrutteres endnu flere dygtige medarbejdere. MiR har på globalt plan 220 medarbejder og har ansat 100 nye medarbejdere de forløbne to år. UR har knap 700 medarbejdere globalt og har ansat 280 i samme periode.

- Markedet for cobots, hvor vi er markedsledende, har enormt potentiale og ventes at vokse til en samlet værdi på 80 milliarder kroner i 2030. Efterspørgslen på danske cobots betyder allerede, at vi er ved at vokse ud af rammerne i vores nuværende domiciler i Odense både hos UR og MiR. Odense har en stærk talentmasse, og vi er derfor glade for, at vi har mulighed for at investere langsigtet i det unikke robotmiljø, vi har været med til at opbygge gennem de sidste 10 år, siger Jürgen von Hollen, President, Universal Robots.

Læs også: Virksomhederne har data, der kan sætte turbo på grøn omstilling

Teradyne har fundet noget specielt i Danmark

Hos Teradyne er der ét klart fokus: Ingen skal kunne indhente cobot-frontløberne UR og MiR.

- Vores højeste prioritet er fortsat at investere kraftigt i udvikling af nye produkter, løsninger og salgskanaler. Vi har fundet noget meget specielt i Danmark. Danskere er i stand til at kombinere innovation med praktiske udfordringer, og så har de forretningssans. Robotterne skal fungere i samarbejde med mennesker, og den sans for at få produkterne til at fungere nærmest på en venlig måde har jeg ikke set andre steder, konstaterer Mark Jagiela, CEO i Teradyne.

Erhvervsminister Simon Kollerup mener, det er på Fyn, det sker. 

- Teradyne har valgt at investere i nye, topmoderne faciliteter på Fyn, hvor der allerede er et stærkt robotmiljø og økosystem. En cobot-hub. Det er ikke ”bare” en investering i patenter eller et godt brand. Det er en investering i en vidensbase, talenter, forskning, netværk. Med investeringen har robotklyngen endnu engang bevist, at det er på Fyn, det sker. Hvor talenter vil rejse til, og hvor man udvikler morgendagens løsninger og skaber fremtidens arbejdspladser og eksporteventyr, siger erhvervsministeren.

Læs også: Få tilskud til at gøre din virksomhed grønnere

Storleverandører til automatisering

Generelt blomstrer hele den danske robotindustri i disse år. Den årlige opgørelse, udarbejdet af Odense Robotics, viser, at 5.000 mennesker nu arbejder for de danske robotvirksomheder, heraf 3.900 alene på Fyn.

Virksomhedernes samlede omsætning steg i 2018 med 18 pct. til 897 mio. euro (6,7 mia. kr.), og eksporten steg med 26 pct. til 643 mio. euro (4,8 mia. kr.). Disse tal skal ses i lyset af, at Danmark for blot 15 år siden reelt ikke havde nogen robotindustri.

- Robotbranchen har medvind i Danmark, men vi skal folde potentialet endnu mere ud. I dag er det mest de større og internationalt rettede produktionsvirksomheder, der investerer i robotter. Det sker samtidig med, at vi oplever den højeste beskæftigelse nogensinde. Det er vigtigt, at vi i endnu større grad får robotterne ud i de mindre og mellemstore virksomheder, så de blive mere konkurrencedygtige, og i den offentlige sektor. I det offentlige vil det også kunne give mere tid til de varme hænder, siger adm. direktør Lars Sandahl Sørensen, Dansk Industri (DI).

I DI er digitalisering og automatisering et højt prioriteret område med en række forskellige initiativer rettet mod virksomhederne. Et af dem er ”Tech der tæller” som skal bistå virksomhederne med anvendelsen af avanceret teknologi og automatisering.

Ifølge tal fra Robotics Alliance ligger Danmark på en sjetteplads i verden i forhold til at implementere robotter i industrien. Vi er kun overhalet af lande med en stor bilproduktion.

- Automatiseringen fortsætter ufortrødent med stor hast over hele verden, og det er glædeligt, at vi har virksomheder, som kan blive storleverandører til den udvikling. Det er svært at forestille sig et bedre eksempel på, hvordan automatisering kan skabe job og udvikling, end det som UR og MiR har sat i søen, siger adm. direktør Lars Sandahl Sørensen, DI.

Læs også: Styrk gevinsten ved at skabe private arbejdspladser i kommunerne

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Christian Hannibal

Christian Hannibal

Digitaliseringspolitisk chef

Relateret indhold