Der er behov for øget produktion af værnemidler som mundvisir, håndspritog lignende. DI skal koordinere national indsats om øget produktion.

23.03.20 DIB Nyheder

Værnemiddelproducenter søges - DI koordinerer

Virksomhederne er klar til at stille om. Dansk Industri koordinerer styrket dansk produktion af værnemidler som for eksempel isolationsdragter, mundbind og håndsprit efter ønske fra Lægemiddelstyrelsen.

Danmark risikerer at løbe tør for værnemidler som handsker, kitler, mundvisir, isolationsdragter, mundbind, håndsprit, åndedrætsværn og visirer.

Dansk Industri (DI) har gennem den seneste uge indhentet oplysninger og tilsagn fra virksomheder, der har mulighed for at omstille, så manglen kan afhjælpes.

Indtil videre er der 43 virksomheder på listen. Og alle virksomheder, der kan hjælpe, skal fremover henvende sig til DI, idet Lægemiddelstyrelsen har bedt DI om at koordinere et nationalt samarbejde.

- Rigtig mange virksomheder kan og vil gerne kaste sig ind i kampen mod coronavirus ved at producere værnemidler til hele vores sundhedsvæsen, så vi sikrer vores sundhedspersonale de bedst mulige arbejdsvilkår. DI er i meget tæt dialog med regeringen og myndighederne, så vi sammen kan løse den opgave bedst muligt, siger Lars Sandahl Sørensen, adm. direktør i DI.

Læs også: DI efter coronaforlængelse: Det haster med at få hjælpepakkerne i spil

Fra kosmetik til desinfektion

En af de virksomheder, der allerede har omlagt produktionen, er Nordic Sense.

Til dagligt laver virksomheden kosmetik- og pleje- og hygiejneprodukter. Men den nuværende situation har fået virksomheden til at omprioritere.

- Vi har valgt at prioritere produkter til desinfektion af hænder og overflader. Det har vi valgt at gøre, fordi vi oplever et samfundsmæssigt behov for de produkter, og det her er vores måde at forsøge at hjælpe på, siger Jesper Setov, administrerende direktør i Nordic Sense.

Ifølge ham, har omstillingen ikke været svær.

- Det har ikke krævet særligt meget andet, end at vi har skulle prioritere at lave den her type produkter. Fabriksmæssigt har det ikke krævet den store omstilling, siger Jesper Setov.

Læs også: Forbrugertilliden dykkede, før coronakrisen ramte Danmark for alvor

3D-printer kan hurtigt omstilles

Også på Teknologisk Institut er man klar til at hjælpe med produktionen af værnemidler.

Normalt rådgiver de og hjælper blandt andet med at designe og producere 3D-print i både plastik og metal, men nu oplever de også efterspørgsel på produktion af værnemidler.

- I en krise som denne, synes vi, man skal hjælpe, hvor man kan. Vi kan relativt hurtigt designe og producere 3D-printede emner, så det er bare dejligt, hvis vi kan hjælpe på den måde, fortæller Kristoffer Ryelund Nielsen, 3D-print specialist på Teknologisk Institut

For ham ville en omlægning til produktion af værnemidler primært kræve, at en medarbejder kan holde printerne i gang - og det er allerede tilfældet.

- 3D-print er en digital fremstillingsmetode, og derfor kan vi i den nuværende situation forberede designs hjemmefra. Herefter vil en enkelt medarbejder kunne tømme maskinen for emner og fylde nyt printmateriale på, siger Kristoffer Ryelund Nielsen.

Læs også: DI: Hold øje med andre landes hjælpepakker

Kræver blot en arbejdstegning

En virksomhed, der også beskæftiger sig med 3D-print, er AddiFab. De arbejder normalt med småserieproduktion af plastik og gummi til en række forskellige industrier, herunder medicoindustrien.

Lasse Staal, der er direktør i Addifab, fortæller, at de med 3D-printere ville kunne lave produkter, der ellers er svære at fremstille.

- For os vil det ikke kræve andet end en arbejdstegning, som vi enten selv skal lave eller modtage. Produktion baseret på 3D-printere er utroligt omstillingsparate, så vi er godt rustede til at gå i gang med stort set hvad som helst.

Læs også:Coronakrise kan koste Danmark 155 milliarder kroner

DI sorterer de umulige ideer fra

Dansk Industris koordinering af det nationalt samarbejde indebærer blandt andet en systematisk opsamling og koordinering af idéer.

Den har til formål at frasortere henvendelser og ideer – ofte fra enkeltpersoner - som ikke kan lade sig gøre.

- Vi går fra DI’s side ind og tager denne opgave på os, så travle myndigheder ikke skal bruge tid på tvivlsomme projekter. Vi står over for en alvorlig og altomfattende samfundsopgave, som virksomhederne - og DI som deres organisation - meget gerne bidrager til at løse. Samarbejdet er endnu et stærkt eksempel på, hvor vigtigt privat- offentligt samarbejde er for et velfungerende samfund. Også i en så ødelæggende krisesituation som denne, siger DI's adm. direktør Lars Sandahl Sørensen.

Henvendelser om produktion af værnemidler skal ske til sundhedspolitisk chef Mie Rasbech mras@di.dk 

Eksempler på virksomheder, der lægger om

- DolphinEyes ApS – Beskyttelsesmaske til øjnene.
- Den Bornholmske Spritfabrik – Håndsprit og desinfektion.
- Pack Tech – Kitler, masker, visirer.
- Sejlmagerne – Madrasovertræk.
- Vikan A/S – Har en systue i Estland, der kan producere masker.
- Abena - Handsker, masker desinfektion
- SeiMei - Har omlagt deres produktion fra juice til håndsprit

Info om COVID-19

Find DI’s og myndigheders hjælp, links og kontaktpersoner på dette site, hvor du også kan se arbejdsgivernes FAQ og DI’s svar.

Få vejledning om coronavirus

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Peter Henningsen Hansen
Skrevet af:

Peter Henningsen Hansen

Mie Rasbech

Mie Rasbech

Chef for DI Life Science

  • Direkte +45 3377 3936
  • Mobil +45 2892 4410
  • E-mail mras@di.dk

Relateret indhold