Nye teknikker fra virksomheden Krüger kan oprense forurening langt billigere, end det tidligere har været muligt. På billedet oprenser Krüger chlorerede opløsningsmidler i svensk granit ved brug af grøn strøm.

Foto: Krüger
20.08.20 DIB Nyheder

Milliarder til oprydning af generationsforurening kan blive guldæg for Danmark

Danske virksomheder som Krüger har udviklet metoder, der fx kan fjerne generationsforureningen ved Høfde 42 langt billigere end tidligere. Investering i oprydning af Danmarks ti kendte generationsforureninger kan vise vejen for verdens tusindvis af generationsforureninger, vurderer DI.

I Vestjylland ved Harboøre Tange ligger tre af de ti danske grunde, som går under betegnelsen generationsforureninger. Grundene ved Harboøre indeholder bl.a. store mængder af kviksølv, som aldrig er blevet fjernet på grund af de store omkostninger og kompleksitet.

Tidligere har beregninger vist, at oprensningen ville koste omkring 250 mio. kroner for bare én af de tre giftgrunde. Hvis al generationsforurening i Danmark skal ryddes op, har Danske Regioner vurderet, at regningen vil løbe op i 2,7 mia. kroner. Men ny teknologi betyder, at opgaven kan løses både bedre og billigere end før, påpeger miljøvirksomheden Krüger A/S, der arbejder med vand- og jordrensning.

- De nye metoder, vi bruger i Krüger, er både mere miljø- og klimavenlige end de traditionelle, og vi kan fjerne forureningen mere effektivt end man kunne tidligere. Samtidig er prisen pr. kubikmeter jord faldet, så hvis vi påbegynder opgaverne med de danske generationsforureninger nu, løser vi  både problemerne på vores egen hjemmebane  og åbner op for, at vi efterfølgende kan sælge vores ekspertise på området i udlandet, siger Maiken Faurbye, som leder Krügers afdeling for jordforurening.

En såkaldt generationsforurening er defineret som en forurening, der truer enten sundheden, vandmiljøet eller grundvandet i et område og koster mere end 50 millioner kroner at rydde op. Den slags områder er der i dag ti af i Danmark – og tusindvis af ude i verden.

Læs også: ”Mit værste mareridt – et liv uden plast”

Vi benytter lavere temperaturer i længere tid, og det gør, at giftstofferne fordamper og efterfølgende kan opsamles Maiken Faurbye, leder af Krügers afdeling for jordrensning

Kan rense jorden på stedet

Den teknologi, som Krüger har udviklet i samarbejde med en amerikansk virksomhed, adskiller sig markant fra de traditionelle metoder, man hidtil har brugt.

- Tidligere gravede man de fleste forureninger op og kørte jorden bort med lastbiler. Ekstrem giftig jord måtte fragtes og behandles på et ofte fjernt beliggende forbrændingsanlæg, og selvom de fleste af giftstofferne blev destrueret,  kunne det alligevel være nødvendigt at deponere store mængder forurening efterfølgende, fortæller Maiken Faurbye.

En væsentlig forureningskomponentpå Harboøre Tange er det giftige grundstof kviksølv, og det er netop en af grundene til, at det har været svært at få oprydningen af området i gang. Med vores nyeste teknologiudvikling under MUDP ordningen har vi vist, at vi er  i stand til også at fjerne bl.a. kviksølvforurening, påpeger Maiken Faurbye

- Vi benytter os i dag af to forskellige metoder, hvor vi varmer jorden op på stedet. Enten ved at etablere varmelegemer direkte i jorden uden forudgående opgravning, eller ved at fylde jorden i en stor overjordisk beholder sammen med varmelegemerne. Vi benytter lavere temperaturer i længere tid end på et forbrændingsanlæg, og det gør, at giftstoffer som eksempelvis kviksølv fordamper og samtidigt kan opsamles, fortæller hun.

Krüger udførte i 2018 et  pilotforsøg på giftgrunden ved Høfde 42 på Harboøretange, som viste, at det er muligt at oprense jord med kviksølvforurening med denne metode.

Læs også: Dansk firma fjerner smog i Delhi

Ikke kun relevant i Danmark

Derfor håber Krüger, at virksomheden får mulighed for at deltage i oprensningen af bl.a. giftgrundene på Harboøre Tange, som alle tre er stærkt forurenede med den samme blanding af kviksølv og pesticider.

- Vi har investeret meget i at udvikle en skånsom og effektiv metode til at rense jorden, så vi vil selvfølgelig også gerne bruge den på Harboøre Tange. Bagefter vil vi kunne bruge resultaterne som case ude i verden, hvor der ligger tusindvis af kviksølvforurenede grunde, som ingen gør noget ved, fordi teknologien og den nødvendige knowhow har manglet, siger Maiken Faurbye.

Allerede nu finder Krüger 90 procent af sine opgaver på det internationale marked, men det kan blive til endnu flere i fremtiden, hvis virksomheden først kommer i gang med at fjerne kviksølv i stor skala.

Læs også: Nyt privat sorteringsanlæg til 250 mio. kr. kan skille shampooflasker fra bæreposer

Investér i miljøet og greentech-eksporten

Hos Dansk Industri (DI) er Karin Klitgaard, chef for miljøpolitik og cirkulær økonomi, enig i, at det nu er tid til at tage fat på generationsforureningerne og få ryddet op.

- Det er komplekst at få ryddet op efter de store generationsforureninger. Men der er ingen grund til at vente længere, når danske virksomheder står med ny teknologi, som gør det både praktisk og økonomisk overkommeligt at fjerne alvorlig forurening – og oprydningen samtidig kan skabe grobund for en øget eksport af danske greentech-løsninger. Oprydningen vil gavne både de områder, hvor forureningen ligger, og hele det danske samfund, siger hun.

Derfor opfordrer DI politikerne på Christiansborg til at se milliardudgiften til oprydningen som en investering frem for en udgift og afsætte de nødvendige midler til at sætte det store arbejde i gang.

- Realistisk set er det nødvendigt, at staten afsætter et større millionbeløb hvert år i en årrække, hvis regionernes vurdering er, at det koster 2,7 mia. kroner at løse hele opgaven, siger Karin Klitgaard.

Finansieringen af oprydningen af generationsforureningerne kommer formentlig til at indgå i de kommende finanslovsforhandlinger.

Læs også: DI: Sådan kommer Danmark ud af krisen – og nærmere klimamålet

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Karin Klitgaard

Karin Klitgaard

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 3695
  • Mobil +45 2565 0241
  • E-mail kakl@di.dk

Relateret indhold