– Jeg synes virkelig, at danske virksomheder har udvist samfundssind og har forstået, at vi kun kommer igennem det her, hvis vi står sammen. Det vil jeg gerne rose for.

Foto: Keld Navntoft
22.09.20 DIB Nyheder

Kollerup: Virksomheder har klaret krisen med oprejst pande

Danske virksomheder har udvist samfundssind og taget corona¬krisen med oprejst pande, mener erhvervsminister Simon Kollerup (S). Men krisen er ikke slut. Ny smittespredning vil føre til jobtab og virksomhedslukninger, advarer han.

For noget tid siden var erhvervsminister Simon Kollerup på tur til Bjerringbro, hvor han besøgte Grundfos. Besøget handlede imidlertid ikke kun om Grundfos’ vanlige kompetencer inden for pumpeløsninger og vandteknologi. Ministeren var også draget til Bjerringbro for at se, hvordan virksomheden havde omlagt dele af produktionen, så den nu kunne producere værnemidler.

– Fordi der var brug for værnemidler – og fordi de kunne, som erhvervsministeren siger.

Ifølge Simon Kollerup er Grundfos og andre virksomheders omlægning af deres produktion ”klare eksempler på den danske ånd og omstillings­parathed”, som coronakrisen har budt på.

– Dér må jeg sige, at jeg er stolt af at være erhvervsminister i Danmark, siger han.

I det hele taget er det ministerens oplevelse, at danske virksomheder har håndteret coronakrisen særdeles fornuftigt – til gavn for dem selv og hele samfundet.

– Jeg tror, ingen af os havde forudset, hvor hårdt coronakrisen ville påvirke danske virksomheder, men alligevel har mange klaret det med oprejst pande, siger erhvervsministeren og tilføjer:

– Jeg synes virkelig, at danske virksomheder har udvist samfundssind og har forstået, at vi kun kommer igennem det her, hvis vi står sammen. Det vil jeg gerne rose for.

Læs også: Sandahl: I Danmark har vi stået sammen gennem corona

Tilpasninger til en ny virkelighed

Erhvervsministeren er langt fra ene med en oplevelse af, at danske virksomheder har håndteret krisen godt. En nylig meningsmåling gennemført af Epinion for Dansk Industri blandt 1.600 repræsentativt udvalgte respondenter viser, at tre ud af fire danskere mener, at virksomhederne har klaret krisen godt (se side 11).

Men uanset hvor god håndteringen af krisen har været, så er det ikke til at komme udenom, at coronakrisen har været en voldsom omgang for både dansk økonomi, og at eftervirkningerne vil kunne mærkes i meget lang tid, mener erhvervsministeren.

Simon Kollerup ser dog trøst i, at hjælpepakkerne til virksomhederne har betydet, at flere danskere har beholdt deres arbejde og vil hjælpe virksomhederne med at komme hurtigere på benene igen på den anden side af krisen.

– Det har været en klar prioritet for regeringen at holde hånden under danske virksomheder og danske lønmodtagere under hele coronakrisen. Derfor har vi også lavet hjælpepakker for milliarder af kroner. Lønkompensationsordningen har for eksempel holdt hånden under mere end 270.000 lønmodtagere og mere end 30.000 virksomheder. Det er rigtigt godt, siger Simon Kollerup.

Læs også: Arbejdsmarkedet ser stærkt ud

En grøn, retfærdig og ansvarlig vej ud af krisen

Samtidig er erhvervsministeren meget fokuseret på at få virksomhederne styrket ud af krisen. Virksomhederne skal ikke blot overleve, de skal også komme videre.

Arbejdet med at styrke virksomhederne tager blandt andet udgangspunkt i input fra regeringens otte genstartsteams, som er ledet af topchefer fra de danske virksomheder. De otte teams skal give regeringen input til at hjælpe virksomhederne videre.

– Det er vigtigt at sikre, at danske eksportvirksomheder får nye ordrer ind i efteråret. For coronasmitten kan blusse op igen – det ser vi allerede nu, siger ministeren og tilføjer:

– I regeringen har vi lagt os fast på, at vejen ud af krisen skal være grøn, retfærdig og ansvarlig. Vores klimamål står fast, og arbejdet med klimapartnerskaberne har skabt et solidt fundament for erhvervslivets bidrag til den grønne omstilling. Men vi skal fortsat arbejde videre i den retning.

Simon Kollerup fremhæver i den forbindelse Grønt Erhvervs­forum, hvor formændene for klimapartnerskaberne, repræsentanter fra erhvervsorganisationerne og fagbevægelsen mødes med regeringen for at drøfte, hvordan den grønne omstilling også kan understøtte job, velfærd, eksport og danske virksomheders konkurrenceevne.

Læs også: Regeringen og Danmarks største CO2-udleder indgår aftale

Danmark har klaret krisen godt

Ifølge Simon Kollerup har Danmark klaret krisen bedre end mange andre lande, hvilket ikke mindst skyldes virksomhedernes omstillingsevne. Imidlertid advarer han mod at tro, at vi nu er på den anden side af krisen. Derfor handler det for mange virksomheder også om, hvordan de kan drive deres virksomhed med corona ”som den ubudne gæst”.

I det lys har regeringen og et bredt flertal af Folketingets partier sat 100 mio. kr. af til at finde nye forretningsmuligheder for særligt hårdt ramte erhverv. Samtidig giver regeringen fortsat en hjælpende hånd til de brancher, der har en nedgang i omsætningen, eksempelvis luftfartsbranchen.

– Vi kommer desværre ikke uden om, at flere danskere vil miste deres arbejde, og at virksomheder vil lukke ned, siger Simon Kollerup.

Han glæder sig dog over, at ledighedstallene ser ud til at gå i den rigtige retning, og at aftalen om arbejdsfordeling for alle medarbejdere i private virksomheder gerne skulle hjælpe med, at så mange som muligt kan bevare deres job.

Læs også: Færre konkurser end frygtet

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Info om COVID-19

Find DI’s og myndigheders hjælp, links og kontaktpersoner på dette site, hvor du også kan se arbejdsgivernes FAQ og DI’s svar.

Få vejledning om coronavirus

Peter G. H. Madsen

Peter G. H. Madsen

Chefkonsulent

  • Direkte +45 3377 3832
  • Mobil +45 2974 3995
  • E-mail pema@di.dk

Relateret indhold