Gashandleren Andel  og biogasproducenten Nature Energy har booket kapacitet i gasledningen i en 15-årig periode.

Foto: Nature Energy
01.02.21 DIB Nyheder

Nordic Sugar: Nu kommer Svend Aukens gasledning også til os

Sukkerproducenten Nordic Sugar investerer i maskineri, så produktionen kan holdes kørende med letolie, indtil den længe ventede gasledning om et par år gør det muligt at bruge biogas.

”Det er meget glædeligt, at der nu er fundet en løsning, som sikrer en langsigtet bæredygtig omstilling af sukkerproduktionen i Danmark. Jeg er meget glad for, at regeringen har lyttet til os undervejs i denne proces. Det er et vigtigt skridt for vores fortsatte konkurrenceevne internationalt og bidrager samtidig til, at Danmark kan opretholde en mere end 150 år gammel tradition for sukkerproduktion på Lolland-Falster”.

Sådan siger Jesper Thomassen, Managing Director, Nordic Sugar i Danmark i den pressemeddelelse fra Klima-, energi- og forsyningsministeriet, der fortæller, at Lolland-Falster får en gasledning, som samlet vil koste 792 mio. kr.

Gasledningen skal primært forsyne Nordic Sugars to fabrikker i Nakskov og Nykøbing Falster. Med gasledningen bliver der skåret 70 procent af virksomhedens CO2-udledning.

- Det har taget lidt tid at komme hertil, og en af udfordringerne har været, at vores miljøtilladelse skulle fornys. EU-regler har gjort det umuligt at give en dispensation til at fortsætte med den nuværende tilladelse, indtil gasledningen var klar. Men vi er nu landet på en løsning, hvor vi investerer i maskineri, så vi kan bruge letolie, indtil gasledningen er klar, siger Jesper Thomassen.

Aukens gasledning

Han sender en venlig tanke til Dansk Industri og klimapartnerskabet for energiintensiv industri, der har hjulpet med kontakt til politikere og embedsmænd i forhandlingerne om gasledningen.

- Man kan på sin vis sige, at vi nu har del i det landsdækkende gasnetværk, som daværende miljøminister Svend Auken satte i gang. Her endte Lolland-Falster med at blive sparet væk af budgethensyn, siger Jesper Thomassen.

Han mener, at biogas er den helt rigtige løsning for sukkerproduktionen.

- Jeg er også formand for miljø- og energiudvalget i foreningen af europæiske sukkerproducenter, og jeg kan konstatere, at biogas også er den løsning, vores konkurrenter er på vej til at gøre brug af. Hvis vi skulle være gået med en dyrere løsning, ville vi være i en meget vanskelig konkurrencesituation. Men med biogasledningen kan vi bevare konkurrenceevnen og samtidig levere den helt nødvendige klimaindsats, siger Jesper Thomassen.

Læs også: Sukkergigant: Biogas er nøglen til vores grønne omstilling

Følg klima hos DI

Regeringen og dansk erhvervsliv har indgået 13 klimapartnerskaber. Vi præsenterer dig for hvert enkelt partnerskab, og følger udviklingen.

Læs mere om klimapartnerskaberne

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Rikke Sophie Lassen

Rikke Sophie Lassen

Konsulent

  • Direkte +45 3377 3652
  • Mobil +45 2870 9232
  • E-mail risl@di.dk

Relateret indhold