Innovative samarbejder mellem den offentlige sektor og private har også været med til at udvikle nye teknologier, der eksempelvis gør det muligt at genbruge gammel asfalt, så det bliver både grønnere, hurtigere og billigere at renovere nedslidte veje.

Foto: Getty
03.05.21 DIB Nyheder

Tredje år i træk: Kommuner køber for 700 mio. mindre fra private

Danske kommuners indkøb af ydelser fra private virksomheder faldt med 700 millioner kr., fra 2019 til 2020. Det er tredje år i træk, at indkøbet falder, og det er bekymrende, mener DI.

0,2 procentpoint. Så meget er kommunernes samarbejde med private virksomheder fra 2019 til 2020 faldet med, viser DI-beregninger på baggrund af kommunernes regnskaber, der netop er offentliggjort af Danmarks Statistik. Det kan lyde af lidt, men tallet svarer til et fald på 700 mio. kr. Dermed er andelen af opgaver, som kommunerne får løst af private virksomheder, faldet med 0,7 procentpoint siden 2017.

- Det er meget bekymrende. Historisk set har offentlig-privat samarbejde været en dansk styrkeposition, der har bidraget til at skabe både arbejdspladser, eksport, vækst og udvikling. De senere år har vi set både flere hjemtagninger, og nogle steder tendens til at det offentlige lukker sig om sig selv. Den udvikling bør vi få vendt for Danmarks skyld, siger Jakob Scharff, branchedirektør i DI.

Læs også: EU’s milliarder rykker tættere på

Begge parter vinder på samarbejde

Udviklingen er kommet efter ti år med små stigninger i de kommunale privatindkøb. Tal fra DI’s kommuneundersøgelse Lokalt Erhvervsklima i 2020 viste, at virksomhederne på tværs af brancher i høj grad efterspørger en kommunal prioritering af samspillet med private virksomheder.

Men kommunerne skal ikke kun gøre det for virksomhedernes skyld, der er også et stort potentiale i offentlig-privat samarbejde for kommunerne, påpeger Jakob Scharff.

- Både kommuner og virksomheder vinder på samspillet, der både bidrager til at udvikle og effektivisere den offentlige sektor, sætte fart i den grønne omstilling og give danske virksomheder endnu bedre forudsætninger for at eksportere produkter og løsninger. Vi skal derfor væk fra automatreaktionen om, at alt er bedre, hvis den offentlige sektor står for det. Det er nemlig ikke korrekt og adskillige eksempler viser det, siger Jakob Scharff.

Læs også: Direktør i lilla hættetrøje – lavet af kasseret dug

Kommuner vil gerne

Forskningen har vist, at der generelt er 10-15 procents gevinst ved at samarbejde med private virksomheder inden for tekniske opgaver. Innovative samarbejder mellem den offentlige sektor og private har også været med til at udvikle nye teknologier, der eksempelvis gør det muligt at genbruge gammel asfalt, så det bliver både grønnere, hurtigere og billigere at renovere nedslidte veje. Derfor håber Jakob Scharff, at tilbagegangen er midlertidig og ikke udtryk for en længerevarende tendens.

- Potentialet i det offentlig-private samarbejde er stort. Derfor skal vi snarest muligt have vendt udviklingen og komme tilbage på sporet – og gerne i et nyt og mere driftssikkert tog. Jeg oplever generelt, at kommunerne er interesseret i at samarbejde med virksomhederne, men vi mangler at få omsat de gode intentioner til konkrete projekter, siger Jakob Scharff.

Læs også: Biogas skal sænke Peab Asfalts CO2-emissioner med 40 procent årligt

 

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Lars Bech-Jørgensen

Lars Bech-Jørgensen

Fagleder for Fremtidens Sundhedsvæsen

  • Direkte +45 3377 4671
  • Mobil +45 2627 1949
  • E-mail lbej@di.dk

Relateret indhold