SMikkel Hippe Brun, medstifter af Tradeshift, mener der skal indføres obligatorisk elektronisk fakturering, selv om det giver myndigheder adgang til virksomheders maskinrum.

Foto: Tradeshift
05.05.22 DIB Nyheder

Tradeshift: Brug for ambitiøst digitalt mindset

Tradeshift-medstifter Mikkel Hippe Brun efterlyser højere ambitioner for digital udvikling. Vi skal lære af andre lande, når det kommer til virksomheders data-udveksling med  myndighederne.

Besparelsespotentialet i digitalisering kan være enormt. Det gælder på mange områder – og det gælder ikke mindst inden for erhvervslivets dataudveksling med det offentlige.

Regeringen har sat finanslovsmidler af til en styrket indsats, som under navnet MinVirksomhed skal udforske nye tiltag på området, der skal fjerne indberetningsbyrder ved potentielt mere automatik i overførslen af data fra virksomhedernes systemer til myndighedernes. Det vil de fleste nok synes er en god nyhed, men hvordan vi kommer derhen, er en anden sag.

Spørger man Mikkel Hippe Brun, som er medstifter af den globale erhvervssoftware-succes Tradeshift, er regeringens fokus på problemet positivt, men som ekspert i netop dataudveksling, har han vidtgående holdninger til løsningsmodellen.

- Jeg er grundlæggende enig i præmissen for indsatsen, men jeg vil gerne udfordre, hvordan vi forsøger at løse problemet, så vi rent faktisk kommer til at opnå det, vi håber på, siger han.

Læs også: Opgør med jungle af digitale krav fra myndigheder

Danmark sejlet bagud

Mikkel Hippe Brun er medstifter i en vækstvirksomhed, der blev etableret i Danmark for lidt over ti år siden, og som i dag er blevet en stor, respekteret og global spiller på sit felt – og som har en milliardværdi i US dollar.

Tradeshift er med til at digitalisere samhandlen mellem nogle af verdens allerstørste virksomheder og tilbyder finansielle services oveni. Selvom den har ca. 120 medarbejdere i København, er den i dag reelt en amerikansk virksomhed. Det med samlet over 800 ansatte i 13 lande.

Mikkel Hippe Brun ser således verden gennem globale ekspertbriller – og det han ser, bekymrer ham.

- Danmark var i 2005 det første land, der indførte elektronisk fakturering i det offentlige i stor skala. Jeg var selv med til at få det til at ske. Folk kom hertil for at se det. Vi vidste, at der var potentiale for en enorm gevinst, hvis udviklingen fortsatte – f.eks. med elektronisk ordregivning, siger han og tilføjer:

- Problemet er bare, at vi glemte at tage næste skridt. Vi gik reelt i stå. Situationen er i dag, at andre lande er kommet meget længere med digitaliseringen, end vi er. Det er et problem.

DI: Digitalisering kan blive en kæmpegevinst for danskerne

Obligatorisk elektronisk fakturering

I Mikkel Hippe Bruns optik er det derfor tid til at Danmark lærer af andre landes erfaringer og konklusionen er klar: 

- For at lykkes med intentionerne bag MinVirksomhed tror jeg, vi bliver nødt til at gøre elektronisk fakturering obligatorisk – og hvis der er en skat eller afgift involveret, skal fakturaen indberettes automatisk og real-time til en offentlig server. Det gør man allerede i det meste af Latinamerika, Indien, Tyrkiet m.fl. Bl.a. for at undgå momssvindel, siger han og tilføjer:

- Og det fungerer. Sidegevinsten er netop, at du gør det ekstremt nemt at automatisere de andre procedurer. Momsregnskab, bogføring, dele af årsregnskab, indrapportering af punktafgifter m.m. Staten vil ligge inde med mange af de informationer, den selv efterspørger. Nøglen er automatisk fakturaindberetning.

Læs også: 61 initiativer skal sætte turbo på digitaliseringen i Danmark

Giver adgang til virksomheders motorrum

Mikkel Hippe Bruns forslag er et radikalt opgør med det bestående. Ikke mindst fordi automatisk fakturaindberetning vil give staten adgang til virksomheders regnskabsmæssige motorrum – og dermed potentielt fortrolige forretningsinformationer.

Mikkel Hippe Brun medgiver, at det givetvis vil virke grænseoverskridende. Omvendt påpeger han, at staten allerede har adgang – det via efterfølgende stikprøvekontrol og skattemæssig revision.

- Som borgere er vi vant til, at staten ved alt om os. Bankoplysninger, pensionsbidrag, donationer til velgørende fonde. Det er jo ikke noget problem. Hvorfor skal virksomhederne beskyttes mere end borgerne? Virksomheder skal og vil jo gerne opføre sig ordentligt som alle andre, siger han og tilføjer:

- De potentielle gevinster er enorme. Det vil fremme elektroniske ordrer, hvilket vil give en kæmpebesparelse. Momssvindlen vil blive minimeret, hvilket vil give et skatteprovenu. Og mht. bæredygtighed, så vil vi potentielt automatisk kunne beregne en værdikædes CO2-aftryk – inkl. transport og underleverandører.

DI Mener

Ambitiøs digitalisering nødvendig

  • Fremtidens offentlige løsninger skal tage udgangspunkt i virksomhedernes virkelighed, og understøtter virksomhedernes forretning.Dermed vil virksomhederne kunne dele relevant data med det offentlige direkte fra deres systemer, og kravene til indberetning kan opfyldes automatisk, hvorved virksomhederne undgår at skulle fremfinde data, hver gang der skal indberettes.
  • Når de offentlige systemer er klar til automatisk indberetning, kan vi for alvor overbevise de mindre virksomheder om værdien i f.eks. e-fakturering og yderligere digitalisering af forretningen.
  • Det er glædeligt, at der nu er afsat midler til at få infrastrukturen på plads, så myndighederne i første omfang kan modtage finansielle indberetninger fra virksomhedernes systemer. Det er et afgørende skridt på vejen til at lykkes med automatisering af alle indberetninger.
  • Virksomhederne bruger unødigt tid på at indberette til det offentlige i dag. Ved at sikre stærkere sammenhæng mellem virksomhedernes og myndighedernes systembrug, kan indberetningsbyrder begrænses samtidig med at understøtte et stadigt stærkere digitalt erhvervsliv.
  • Men det er ikke et quickfix. Det kræver tæt samarbejde mellem erhvervslivet og myndighederne, hvor kontrol er godt, men effektive og produktive virksomheder er bedre. Overflødige indberetninger skal fjernes, og så skal vi have automatisering af virksomhedernes indberetninger som kernefokus. Vi skal kort sagt tænke enkelt, forretningsmæssigt og digitalt før kontrol.
  • Regeringen har 5. maj fremlagt sin digitaliseringsstrategi. DI ser stort behov for at gøre det lettere at starte og drive virksomheder. Læs mere her.  

Stay up to date

Receive DI Business News – our weekly newsletter in English with relevant business news, political analyses, key indicators and invitations to events, courses and business-related networks.

Sign up

Rikke Hougaard Zeberg

Rikke Hougaard Zeberg

Branchedirektør

  • Direkte +45 3377 3173
  • Mobil +45 2084 0194
  • E-mail riz@di.dk

Relateret indhold