Lærlingeansvarlig fra Danish Crowns slagteri i Herning, Martin Nielsen, mødte tirsdag i denne uge op hos FGU Herning sammen med slagterlærlingene Patrick og Benjamin og ikke mindst en halv gris.

Foto: Danish Crown
11.10.23 DIB Nyheder

Danish Crown er på skoleskemaet på forberedende grunduddannelser

En uge med fokus på Danish Crown og målrettet undervisningsmateriale om slagteribranchen rundt om i landet skal få flere unge til at starte i lære som slagter. DI opfordrer andre virksomheder til at overveje noget af det samme.

Det er ingen hemmelighed, at karrierevejen som slagter ikke er førstevalg for mange unge. Andre unge har svært ved at spore sig ind på, hvilken retning deres arbejdsliv skal gå i, skriver Danish Crown i en nyhed om, at slagteriet er indgået i et landsdækkende partnerskab med FGU-skolerne for at tackle netop de udfordringer. Det sker med en temauge, der kommer helt tæt på en del af arbejdsmarkedet. Forløbet rejser på tværs af landets FGU-institutioner, der er tætte på Danish Crowns slagterier, og har allerede resulteret i lærlingepladser til FGU-elever.

I uge 41 er temaugen nået til FGU Herning, hvor den startede tirsdag med besøg af lærlingeansvarlig fra Danish Crowns slagteri i Herning, Martin Nielsen, der mødte op sammen med slagterlærlingene Patrick og Benjamin og ikke mindst en halv gris.

- Det er fantastisk at kunne møde eleverne på deres hjemmebane, og så er det supergodt, at vi har nogle dygtige lærlinge, som er gode til at fortælle om faget, uddannelsen og de helt lavpraktiske ting om det at arbejde på slagteri. Det bliver mere troværdigt og i øjenhøjde med eleverne, end hvis det bare var mig eller en underviser, der fortalte om det, siger Martin Nielsen, lærlingeansvarlig på slagteriet i Herning.

Læs også: LEGO og Experimentarium vil lege børn klogere i storcentre

Tæt på virkeligheden

Om tirsdagen parterer de to lærlinge den halve gris sammen med eleverne, mens der er fokus på slagterfaget, og hvordan det er at være slagterlærling. FGU-eleverne får også lov at blive udført udstyr og prøve kræfter med håndværket sammen med slagterlærlingene. 

Onsdag laver de to lærlinge mad med eleverne ud af den halve gris, flankeret af en faglærer fra slagteriskolen, der fortæller lidt mere om uddannelsen. Torsdag er der undervisning med udgangspunkt i Danish Crown og slagteribranchen, inden temaugen slutter fredag med en rundvisning på slagteriet i Herning, hvorefter eventuelle praktikaftaler indgås, som kan danne grundlag for lærlingeaftaler.

Allerede efter et par timer tirsdag var interessen vakt hos flere af eleverne.

- Jeg synes, det er fedt at få besøg af virksomheder udefra og blive helt konkret på et fag. Selvom det i sidste ende måske ikke er for alle, så tror jeg, at vi alle sammen ender med at blive klogere af sådan en temauge her. Personligt er jeg allerede meget positiv og kunne godt overveje en praktikperiode på slagteriet, siger Mathias Brask Andersen, der er elev på FGU Herning.

Læs også: Danske virksomheders velfærdsbidrag slår rekord

Temauge får elever tættere på erhvervslivet

Pernille Burkal Simonsen, der er faglærer for holdet med de 14 elever, der skal igennem temaugen, ser også initiativet som en win-win.

- Det er et rigtig godt initiativ, som passer rigtig godt til vores type af elever, som er i tvivl om, hvad deres arbejdsliv skal byde på i fremtiden. Med denne temauge kommer vi tættere på virkeligheden, end vi ville gøre i den normale undervisning, og det er tilmed tæt på et fag og uddannelse, som meget relevant for vores elever. Temaugen er med til at få eleverne tættere på erhvervslivet, hvilket er et af vores hovedformål som institution, siger Pernille Burkal Simonsen til Danish Crown.

I Dansk Industri er underdirektør Signe Tychsen Philip særdeles begejstret for initiativet fra Danish Crown.

- Det her viser, hvor godt det kan være, når virksomheder og uddannelser sammen giver elever praksisnære oplevelser med arbejdsmarkedet. Det kan vække appetitten på en karrierevej, de unge måske ikke havde regnet med. Hos andre er det en anderledes uge i skole, som samtidig giver en fornemmelse af, hvad det vil sige at arbejde i en produktionsvirksomhed. Begge dele er godt for de unge, FGU’erne og virksomhederne, og jeg håber, at mange flere virksomheder vil se potentialet i at samarbejde systematisk med FGU-skoler og dermed inspirere flere unge til at tage en erhvervsuddannelse,” siger Signe Tychsen Philip

Grundet den store succes på FGU-skolerne, er konceptet også startet op på TAMU-skolerne i Danmark, oplyser Danish Crown.

Læs også: DI: Regeringens nytænkning af folkeskolen er nødvendig

 

Fakta

Om FGU

Den forberedende grunduddannelse (FGU) er for unge under 25 år, der har brug for et uddannelsestilbud efter grundskolen for at blive klar til en erhvervsuddannelse, gymnasial uddannelse eller beskæftigelse. Der er 27 FGU-institutioner, der samlet dækker over 85 skoler fordelt ud over hele Danmark.
læs mere på fgu.dk

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Mads Hyldahl Fogh

Mads Hyldahl Fogh

Chefkonsulent

  • Direkte +45 3377 4722
  • Mobil +45 2534 8710
  • E-mail mahf@di.dk

Relateret indhold