Jacob Kurek fra Henning Larsen siger, at man bør have en "nøgtern og kritisk tilgang" til kunstig intelligens, som er en stor hjælp i arkitektfirmaet.

16.11.23 DIB Nyheder

Tag imod de AI-kurser, du kan få

Hos arkitektvirksomheden Henning Larsen er man godt i gang med brugen af kunstig intelligens, som er en stor hjælp på tegnestuen og herfra lyder opfordringen, at alle virksomheder bør sætte sig ind i den nye teknologi.

Du skal sætte dig ind i, hvad kunstig intelligens kan bruges til i din virksomhed. Så tag imod de udbud der er. Hos Dansk Industri for eksempel. Eller i din brancheorganisation.

Sådan lyder opfordringen fra Jacob Kurek, global markedsdirektør i arkitektfirmaet Henning Larsen

Her har man gennem et par år systematisk gjort brug af kunstig intelligens. og da det viser et stort potentiale har de ansat folk, der har kompetencerne til at hjælpe brugen og udviklingen af kunstig intelligens på vej.

For eksempel er virksomheden godt i gang med at udvikle AI baserede værktøjer til designprocesser.

- Det er stadig forholdsvist nyt og på mange måder har vi kun kradset i overfladen. Men vi ser virkeligt mange muligheder i brugen af kunstig intelligens, fortæller Jacob Kurek.

For at kunne levere det bedst mulige produkt som arkitekt, er det vigtigt at have en virkelig god grundforståelse af, hvem ens kunder er og de steder, man skal bygge.

Derfor handler det om at undersøge og analysere klimaet på stedet, støjen, demografien og kulturen, hvis der er tale om udlandet. En lang række parametre.

- Det har vi tidligere gjort ved hjælp af Google-søgninger og interviews, men nu bruger vi AI til at styrke forståelsen af et projekts udgangspunkt. Kunstig intelligens kan simpelthen give os mere dybdegående og præcis information. Og gøre det meget hurtigere end vi selv kan, hvilket frigør tid til projektudviklingen. 

Giver hurtigt overblik

Samtidig kan kunstig intelligens give tegnestuen et hurtigt overblik over, hvad man tidligere har lavet på stedet.

- Vi får simpelthen kunstig intelligens til at stikke snablen ned i vores server og finde så mange informationer som muligt. For eksempel hvem der har været på tidligere projekter, så vi kan bygge videre på deres ekspertise, eller genbesøge tidligere projekters modeller. På den måde er alle de informationer vi egentlig har gemt for at kunne dokumentere tilbage, hvis der skulle opstå problemer, nu noget vi bruger aktivt fremadrettet i forhold til nye opgaver, forklarer Jacob Kurek, der kalder det en ”kæmpe kæmpe ting”

- Når man er 700 mand i virksomheden, hvordan sikrer man så, hvem der har overblikket?

Den kunstige intelligens kan lynhurtigt finde ud af det, og det enormt vigtigt i forhold til hele det analytiske arbejde.

Læs også: Hård dansk datatolkning hæmmer brugen af kunstig intelligens

Større kvalitetssikring

Jacob Kurek vurderer, at brugen af AI betyder, at tegnestuen kan bruge omkring 10-15 procent af sin tid på andre ting nu den frigøres ved brug af AI.

- Når noget nyt gør sit indtog og disrupter ens forretning afhænger det jo altid lidt af, om man har de positive eller negative briller på. Tager det tid eller genererer det tid? Men vi kan se, at nogle af de ting vi i dag outsourcer, vil vi begynde at kunne tage hjem igen.

Det gælder for eksempel visualiseringer og renderinger, altså virkelighedstro billeder af fremtidige byggerier.

- Det har vi nogle specialister, vi samarbejder med andre steder i verden. Men vi skal stadig bruge tid på at lave en 3D model til dem, forklare hvilke materialer der er tale om og for eksempel hvilken stemning, der skal være på billederne. Og vi skal også tjekke det, når det kommer tilbage.

Ved at få det tilbage inhouse, i takt med at kunstig intelligens kan tage over, får vi en højere grad af agilitet i udviklingen og kvalitetssikring, siger Jacob Kurek.

Læs også: Kunstig intelligens til både ukrudt og forvildet bagage

Alle skal med

Jacob Kurek understreger, at det kan være lettere at kaste sig over brugen af kunstig intelligens, når man er en stor virksomhed som Henning Larsen.

- Det handler selvfølgelig om størrelse, kapacitet og båndbredde. Det er sværere at være et mindre firma og forholde sig til AI. Men jeg sidder med i Danske Arkitektvirksomheder (brancheorganisationen for arkitektvirksomheder, red.), og der har vi en stor interesse i at ingen efterlades på perronen. Vi skal have alle med på toget. På samme måde som vi har italesat den grønne omstilling, siger Jacob Kurek.

Og det er derfor, han opfordrer alle til at omfavne de tilbud, der er indenfor kunstig intelligens.

- Det er vigtigt at man vækker sin nysgerrighed, og forstår, at det her er kommet for at blive. Det kan hjælpe os og gøre mange ting. Og det skal vi tage dybt seriøst. Det kan ikke erstatte et årsværk på en uge, men det kan flytte tingene rundt og optimere processer. Det giver nogle muligheder, men det kræver, at man er lidt proaktiv og sætter sig ind i, hvad kunstig intelligens er, siger Jacob Kurek.

DI afholder "Kom i gang med AI og ChatGTP"-kursus 22. november. 

Jacob Kureks råd til brug af AI:

  1. Udover at bruge nysgerrigheden, så kan Henning Larsen anbefale AI-værktøjer som Midjourney, Firefly eller Stable Diffusion, og ikke mindst Galago som er udviklet af Rambøll til opmåling af biodiversitet. 
  2. Selvom det kan virke fristende at frygte kunstig intelligens, bør du i stedet tage en nøgtern og kritisk tilgang til de muligheder, den bringer med sig. Hvis du forventer, at AI kan erstatte et års arbejde på blot en uge, så undervurderer du dets evner. Men hvis du anser det som en kortvarig trend eller 'døgnflue', undervurderer du også det langsigtede potentiale.

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Louise Wendt Jensen
Skrevet af:

Louise Wendt Jensen

Andreas Holbak Espersen

Andreas Holbak Espersen

Digitaliseringspolitisk chef

  • Direkte +45 3377 3239
  • Mobil +45 5162 0269
  • E-mail anhe@di.dk

Relateret indhold