05.01.24 Miljø, energi og klima Nyheder

DI lancerer nyt politisk udspil om cirkulær økonomi

Budskabet i det nye politiske udspil er klart: Danmark har brug for en national strategi for cirkulær økonomi. Ambitionen er, at Danmark skal være blandt verdens førende cirkulære økonomier – med virksomhederne som driver i omstillingen.

Danmark har længe været i front, når det kommer til at tage hånd om miljø- og klimaproblemer. Men en vigtig udfordring mangler at blive adresseret: Forbruget af ressourcer, stigende affaldsmængder samt de globale CO2-udledninger, som vores forbrug medfører. Derfor lancerer DI et nyt politisk udspil, der skal sætte fokus på, hvordan vi i Danmark kan sætte skub i omstillingen til cirkulær økonomi.

Virksomheder som driver for omstillingen

Virksomhederne skal udvikle og stille de bæredygtige løsninger til rådighed, og mange af dem er allerede i fuld gang. Men vi skal have endnu flere med, og de cirkulære løsninger skal udbredes.

Gennem omstilling til cirkulær økonomi kan virksomheder mindske afhængighed af virgine ressourcer, sænke deres forbrugsbaserede CO2-udledninger og styrke deres konkurrenceevne. Konkret ved at højne ressourceeffektiviteten, holde produkter i live længere gennem genbrug og reparationer samt ved at tænke i nye forretningsmodeller baseret på services fremfor produktion.

National strategi skal sikre omstillingen

For at udbrede de cirkulære løsninger, skal der sættes en national retning for omstillingen til cirkulær økonomi og efterspørgsel efter cirkulære løsninger og produkter. Derfor mener DI, at der er behov for en national strategi, der skal sætte en ambitiøs ramme og de rette incitamenter for omstillingen.

I DI’s nye politiske udspil præsenteres 24 konkrete indsatser, som bør indgå i en kommende national strategi for cirkulær økonomi. Der er både tværgående forslag og sektorspecifikke indsatser.

Udspillet er bl.a. blevet til gennem en række workshops med DI’s medlemmer på tværs af sektorer, hvor deltagerne har været alt fra startups til nogle af de største danske virksomheder.

Du kan finde mere information om udspillet samt det samlede udspil her.

Iben Kinch Sohn

Iben Kinch Sohn

Fagleder for cirkulær økonomi

  • Direkte +45 3377 3713
  • Mobil +45 2625 0910
  • E-mail ibso@di.dk

Relateret indhold