Simon Hansen er chaufførelev hos Henrik Tofteng. Han ser nu frem til endelig at kunne få sit store kørekort.

Foto: Henrik Tofteng A/S
19.03.21 DIB Nyheder

Begejstring i Brøndby: Nu kan Simon få kørekort

I transportvirksomheden Henrik Tofteng A/S ser direktøren frem til at få sine elever tilbage på skolebænken, så de kan få de certifikater, det kræver, for at komme op bag rattet i de store biler.

Torsdag aften præsenterede et enigt Folketing en aftale om en lille ekstra genåbning af samfundet, som til gengæld har stor betydning for de mange elever og lærlinge på landets erhvervsskoler.

Ifølge aftalen er der fra på mandag mulighed for fuld genåbning og fuldt fremmøde for de elever, som skal deltage i certifikatfag og for elever i skolepraktik i hele landet, så længe de sørger for at blive testet for corona.

Det er en nyhed, der vækker begejstring i Brøndby i transportvirksomheden Henrik Tofteng A/S, hvis primære forretningsområder er renovation, containerudlejning og mobilmakulering.

– Det er super vigtigt for os og for vores elever. Nu får eleverne endelig mulighed for at komme på skole og tage de certifikater, som de mangler. Jeg går ud fra, at de kan begynde igen med det samme i næste uge, siger direktør Henrik Tofteng.

Læs også: Årets bedste nyhed fra EU-Kommissionen: Coronapas skal gælde i hele EU

“Nu får eleverne endelig mulighed for at komme på skole og tage de certifikater, som de mangler.” Direktør Henrik Tofteng, Henrik Tofteng A/S

Simon når at få kortet

Han har været meget bekymret for sine elever. Det har været svært at have elever, som ikke har kunnet tage et stort kørekort og få de fornødne certifikater til at sidde bag rattet i en lastbil, køre med anhænger eller styre en kran.

– Vores elev Simon har styr på sine ting – han er dygtig, men han kan bare ikke køre lastbil. Han har næsten ikke kunnet nå at få sit store kørekort, inden han bliver færdig hos os.  Men nu ser det heldigvis ud til, at han kan få kortet og nå at få noget erfaring bag rattet, hvis ellers han får mulighed for at komme til køreprøve, siger Henrik Tofteng med adresse til ventetiden på køreprøver i Københavns-området.

Hos Henrik Tofteng A/S har eleverne haft mulighed for at få opgaver bag rattet i almindelige varevogne med vægt op til 3.500 kilogram, som man må køre med et almindeligt kørekort. Men det er ikke alle steder i branchen, at man også bruger vogne i den vægtklasse, og direktøren kender til andre arbejdspladser, hvor man ganske enkelt har måttet sige farvel til elever, fordi der ikke har været noget arbejde til dem.

Læs også: Genåbning er afgørende for økonomisk genopretning

Voksne har kunnet fortsætte

Samtidig har hans elever misundeligt kunnet se, hvordan voksne under omskoling kunnet fortsætte deres skolegang.

– Det har været underligt for dem at se, hvordan voksne, der går på AMU-kurser, har kunnet fortsætte deres uddannelse, mens hvis du går på EUD, må du ikke være på skolen, siger Henrik Tofteng.

Den 21-årige Simon  Hansen er chaufførelev hos Henrik Tofteng. Flere skoleforløb er blevet udsat, og derfor ser han nu frem til et komprimeret forløb.

– Det er ærgerligt, at det bliver så presset. Det kan blive begrænset, hvor meget jeg kommer til at køre, efter jeg har fået kortet. Det er min store drøm selv at komme ud at køre lastbil, og jeg håber, at jeg når at få noget erfaring inden svendeprøven, siger Simon Hansen.

Læs også: DI’s SMV-udvalg: Her er vores mærkesager for 2021

Lille åbning - stor betydning

Hos Dansk Industri glæder underdirektør Lone Folmer Berthelsen sig over den lille genåbning, som har betydning for virksomheder med elever og lærlinge:

– Det er rigtig glædeligt, at alle dele af Danmark fra på mandag kan åbne dørene for afgangselever på erhvervsuddannelserne, de gymnasiale uddannelser og på voksenuddannelserne efter den nuværende model.

Hun fremhæver, at det er et område, som DI har presset på for at få genåbnet.

– DI har kæmpet længe for, at elever og lærlinge på erhvervsuddannelsernes hovedforløb kan komme tilbage og opnå de certifikatfag, der kræves for, at de må udføre deres opgaver i virksomhederne. Derfor er jeg særlig glad for, at der nu bliver fuld fremmøde for elever og lærlinge, der uanset, hvor langt de er i deres hovedforløb får adgang til certifikatfagene, siger Lone Folmer Berthelsen. 

Hun fortsætter:

– Lærepladser er yderst udfordrede, når elever og lærlinge ikke kan tilegne sig de certifikater, som er nødvendige for, at de kan indgå i arbejdet i virksomhederne.

Lukket ude af værksteder

Underdirektøren peger også på en anden gruppe, som har været hårdt ramt under nedlukningen: De mange elever, der ikke er kommet videre i en læreplads ude hos en virksomhed.

– Skolepraktikeleverne har alt for længe været lukket ude af deres værksteder. Det er meget vigtigt, at de fra den 22. marts også endelig kommer tilbage til den praksislæring, som uanset hvad bare ikke kan erstattes af online-undervisning. Disse elever får forhåbentligt nu gejsten tilbage og har meget at skulle nå at indhente i deres hovedforløb, så de kommer videre i deres uddannelse og ud i en læreplads, siger Lone Folmer Berthelsen.

Læs også: SMV: Udbudsregler skal kunne forstås af lavtuddannede

 

Fakta

Certifikatfag:

Certifikatfag er i nogle erhvervsuddannelser helt centrale for uddannelsen. Undervisningen er ofte rent praktisk og kan ikke gennemføres virtuelt.

Derfor gives mulighed for fuld genåbning og fuldt fremmøde for elever, der skal deltage i certifikatfag og for elever i skolepraktik i hele landet.

Kilde: Statsministeriet

Info om COVID-19

Find DI’s og myndigheders hjælp, links og kontaktpersoner på dette site, hvor du også kan se arbejdsgivernes FAQ og DI’s svar.

Få vejledning om coronavirus

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Lone Folmer Berthelsen

Lone Folmer Berthelsen

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 4818
  • Mobil +45 4032 0943
  • E-mail lofb@di.dk

Relateret indhold