Den styrkede indsats fra skattemyndighederne bør også bruges til intern systematisk opsamling med henblik på i videst mulig omfang at mindske det fremtidige behov for kontrol, mener DI.

Foto: Colourbox
04.03.21 DIB Nyheder

DI hilser styrket skattekontrol velkommen

Skattekontrollen styrkes med 250 nye medarbejdere og nye skatte-centre i Viborg og Esbjerg. Der skal især arbejdes med styrket kontrol mod organiseret svindel, fejl og snyd, og det hilser DI velkommen.

Regeringen vil i forbindelse med sit andet udspil til reform af skattekontrollen ansætte 250 nye medarbejdere. Samtidig åbner der nye skatte-centre i Viborg og Esbjerg. Tanken er, at Skatteforvaltningen skal give en ekstra hånd til nyoprettede virksomheder, der mangler rutine og derfor begår fejl. Men området styrkes også ved at sætte hårdt ind, hvor reglerne bevidst forsøges omgået, fremgår det af pressemeddelse fra Skatteministeriet

- Med de ekstra ressourcer bliver det endnu sværere at være skattesvindler. Det gælder for den lille svindel, hvor der fx bliver solgt ulovligt importerede dagligvarer i en lille butik. Det gælder den store svindel, hvor store selskaber fx sender penge gennem flere forskellige selskaber i flere forskellige lande for at undgå at betale skat. Og det gælder den nye svindel, som opstår, når nye trends og koncepter som fx kryptovaluta og deleøkonomi vokser frem, siger skatteminister Morten Bødskov i pressemeddelelsen.

Læs også: Regering indleder jagt på erhvervslivets nye regionale fyrtårne

Virksomhederne har tidligere oplevet, at de skulle levere oplysninger, som det så viste sig, at skattemyndighederne ikke brugte til noget Jacob Bræstrup, Skattepolitisk chef

Vigtigt med styrket kontrol

Skatteminister har sat gang i forhandlingerne med Folketingets partier om en politisk aftale for kontroletape 2. Dansk Industri (DI) hæfter sig ved, at kontrollen ser ud til nu mere systematisk at ville anvende de informationer, som skattemyndighederne modtager fra udlandet.

- Det er rigtig positivt, men jeg håber ikke, det er udtryk for, at man overhovedet ikke tidligere har gjort det. Sporene skræmmer, for virksomhederne har tidligere oplevet, at de skulle levere oplysninger, som det så viste sig, at skattemyndighederne ikke brugte til noget – og svindlere kunne løbe med over 12 mia. kr., siger Jacob Bræstrup, skattepolitisk chef i DI.

Han mener, det er vigtigt med en styrket kontrol, så det store flertal af lovlydige virksomheder kan føle sig sikre på, at de brodne kar bliver snuppet.

- Det er dybt frustrerende for virksomheder, hvis fokus er på at servicere deres kunder – men som skal bruge en uforholdsmæssig stor del af deres tid og ressourcer på at efterleve den komplekse danske lovgivning – at de så dagligt skal læse om, hvordan professionelle svindlere – der er bedøvende ligeglad med at drive virksomhed – kan svindle skattevæsenet for millioner eller milliarder. Det er ødelæggende for retsbevidstheden, siger Jacob Bræstrup.

Læs også: Virksomheder får pligt til at registrere overvågningskameraer hos Politiet

Mindsk fremtidigt behov

Han opfordrer derfor til, at man benytter kontrollen til også at lave en intern systematisk opsamling med henblik på i videst mulig omfang at mindske det fremtidige behov for kontrol.

- Skattestyrelsen bør identificere, hvor virksomhederne oplever, at lovgivningen er svær at forstå, og der bør sættes ind med bedre vejledning. Suppleret med simplificeret lovgivning, så både virksomheder og dygtige skattemedarbejdere kan bruge tiden bedre, siger Jacob Bræstrup.

Som inspiration til arbejdet henviser han til, at DI selv har samlet foreløbig knap 70 konkrete forslag  til simplificeringer af skattelovgivningen.

- Og så kan vi selvfølgelig opnå stor effektivisering ved øget digitalisering. Det skal der sættes kræfter af til at udvikle endnu bedre løsninger på, siger Jacob Bræstrup.

Læs også: DI’s SMV-udvalg: Her er vores mærkesager for 2021

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Sune Hein Bertelsen

Sune Hein Bertelsen

Fagleder, Skattejura & international skat

  • Direkte +45 3377 3792
  • Mobil +45 2246 7888
  • E-mail suhb@di.dk

Relateret indhold