Der er børn, som misser skolen ikke bare én dag, men har været væk fra skole og venner i uger, måneder, ja sågar nogle i år. De børn er en slags whistleblowere, der fortæller os, at der er noget galt, siger SF’s formand Pia Olsen Dyhr.

William Vest Lillesøe
29.06.22 DIB Nyheder

Dyhr: Danske virksomheder skal komme først med globale klimaløsninger

Hvilke ambitioner og visioner har danske politikere for landets udvikling i en usikker tid, hvor det økonomiske råderum er begrænset. DIBusiness har spurgt en række partiledere til en artikelserie. Tredje bud kommer fra SF’s formand Pia Olsen Dyhr, der vil have danske virksomheder frem i bussen med globale klimaløsninger og sætte lup på unges mistrivsel.

Inden et år er gået, skal danskerne til folketingsvalg. Det sker i en tid, hvor særligt coronapandemien og Ruslands invasion af Ukraine skaber stor global usikkerhed. Samtidig har det nationale kompromis om forsvaret gjort indhug i råderummet i den offentlig økonomi. Kombineret med et stigende antal ældre, der går på pension samt andre demografiske træk, betyder det, at der kun lige akkurat er råd til, at det velfærdssamfund, som vi kender det i dag, kan fortsætte. Men kan politikerne på Christiansborg nøjes med et ”status quo samfund” de næste otte år, eller har de større ambitioner? Hvad er folketingspartiernes visioner for Danmark i 2030, og hvordan vil de finansiere dem?

Det har vi spurgt en række partiledere om. Tredje bud kommer fra SF’s formand Pia Olsen Dyhr:

Hvad er jeres vision for Danmark i 2030?

”Vi skal have et grønnere Danmark, hvor vi ikke bare når klimamålene, men også begynder at sætte de næste mål for, hvordan Danmark kan blive helt klimaneutralt og kan inspirere og hjælpe resten af verden samme vej. Det er allerede – og bliver det i endnu højere grad – en god forretning for grønne og innovative danske virksomheder. Danske virksomheder skal komme først med de løsninger, som vil blive efterspurgt globalt.

I 2030 skal vi også have et stærkt velfærdssamfund i balance, hvor vi har ordentlige arbejdsvilkår i den offentlige sektor, og børn får den hjælp og opmærksomhed, som de har brug for.”

Hvad skal vi i Danmark kunne i 2030, som vi ikke kan i dag?

”Vi skal være stærkere på både velfærd, klima og natur. Og så skal vi sikre, at flere får en uddannelse, og at flere tager en erhvervsuddannelse. Det er vigtigt, at alle får en reel chance i uddannelsessystemet, og samtidig skal vi have et uddannelsessystem, der ikke som i dag skaber for meget stress, mistrivsel og psykiske problemer for alt for mange unge.”

Hvad er de vigtigste helt konkrete forslag, som I vil have gennemført i 2030?

”Ret til hurtig hjælp til børn og unge, der mistrives er det vigtigste. Der er børn, som misser skolen ikke bare én dag, men har været væk fra skole og venner i uger, måneder, ja sågar nogle i år. De børn er en slags whistleblowere, der fortæller os, at der er noget galt. Vi er nødt til at arbejde med, hvordan vi kan undgå, eller i hvert fald begrænse, mistrivslen hos børn og unge – ingen kender det fulde svar i dag. Der må derfor sikres en hurtig hjælp, også for at forebygge at problemerne vokser sig større og bider sig fast.

Derudover skal Danmark være klimaneutral senest i 2040. Både fordi det vil gavne Danmark på sigt, men også fordi, det handler om, hvilken verden vi giver videre til den næste generation.

Endelig skal vi have en naturens lov med mål for biodiversitet og urørt skov, ligesom vi ved overgangen til denne regeringsperiode fik en klimalov. Den skal sikre, at vi tackler den biodiversitetskrise, vi står i, og lever op til EU’s målsætninger på området.”

Hvordan vil I finansiere jeres ambitioner?

”Rentefradraget bør sættes ned. Der er brug for at skærpe skatteligningen til fordel for ærlige borgere og virksomheder. Der er også en række huller i skattelovgivningen, som bør lukkes, herunder gennem internationalt samarbejde.”

Læs også:

Klima, hospitaler og uddannelse skal dele 1¾ mia. kr. årligt

Engelbrecht: Danmark skal være dygtigere med få penge

Pape: Vi skal gentænke indretningen af vores velfærdssamfund

R-formand: I 2030 skal Danmark være mere robust

Ellemann: Som statsminister vil jeg måles på et grønnere, rigere og friere Danmark

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Andreas Fernstrøm

Andreas Fernstrøm

Chefanalytiker

  • Direkte +45 7216 0144
  • Mobil +45 2126 6634
  • E-mail afe@di.dk

Relateret indhold