Claus Jensen, formand for CO-industri (TV) og Kim Graugaard, viceadm. direktør i Dansk Industri skriver om lyksaligheder i erhvervuddannelser.

Collage: Cecilie Melsted
26.08.22 DIB Nyheder

Begrav myten om manglende lærepladser

Kun meget få erhvervsuddannelseselever får nu ikke en læreplads, og virksomheder står på venteliste for at få en lærling, skriver Claus Jensen, formand for CO-industri og Kim Graugaard, viceadm. direktør i Dansk Industri.

Indlægget er også bragt i Jyllands-Posten

Hver dag møder cirka 78.000 lærlinge ind på en virksomhed, hvor de er i gang med at uddanne sig som fx industritekniker, smed eller mekaniker. Aldrig før har så mange været i lære i en virksomhed. Det er faktisk 10.000 flere end før corona. Og det er et klart budskab om, at en erhvervsuddannelse er et trygt uddannelsesvalg for både unge og voksne.

Mange virksomheder øger i disse år antallet af lærepladser som en del af deres rekrutteringsstrategi, og på mange af landets erhvervsuddannelser mangler der elever. 60-70 procent af erhvervsskolerne melder, at de ikke kan honorere virksomhedernes behov for lærlinge særligt inden for teknologi, byggeri og transport.

Mange skoler har virksomheder på venteliste. Trods stigningen i lærepladser, er der dog stadig en lille gruppe elever på 4 procent, som er i skoleoplæring på en erhvervsskole. De skal også ud i læreplads, og vi forstærker derfor indsatsen for, at også de sidste i skoleoplæring kommer ud i en virksomhed.

Det gælder særlig på it-uddannelserne, hvor det er ekstra vigtigt, at de relevante brancher følger trop og også tager flere lærlinge. Danske virksomheder leder med lys og lygte efter kvalificeret arbejdskraft – også når det kommer til it-kompetencer.

Læs også: 40 ting it-elever kan gøre for din virksomhed

Vi er på jagt efter flere elever

Der er plads til mange flere på erhvervsuddannelserne, som rummer utroligt mange muligheder for unge – blandt andet god beskæftigelse, muligheder for at blive selvstændig, mulighed for at tilkoble en gymnasial uddannelse gennem eux og meget konkrete og håndgribelige bidrag til den grønne omstilling. Vi har fortsat behov for, at langt flere unge som voksne ser de muligheder og søger vores erhvervsuddannelser.

To konkrete indsatser for at udvide fødekæden til erhvervsuddannelserne vil vi gerne fremhæve her:

Der er under 10 procent kvinder i lære i industriens erhvervsuddannelser, og vi arbejder for, at flere kvinder ser mulighederne med en erhvervsuddannelse. Derfor har vi gennem Metalindustriens Uddannelser etableret et samarbejde med Boss Ladies, som skal være med til at skabe synlighed og bedre rammer for kvinder i industrien.

En anden gruppe, som vi har fokus på, er den voksende gruppe af studenter, der ikke får en kompetencegivende uddannelse. Hver 6. student har ikke gennemført eller begyndt en kompetencegivende uddannelse 5 år efter huen kom på. Mere praksisrettet undervisning på det almene gymnasium kan være en måde at vække interessen for og genere viden om erhvervsuddannelserne blandt gymnasieeleverne. Derfor har vi sammen med blandt andre Danske Gymnasier stillet et konkret forslag til regeringen om forsøg med praksisrettede studieretninger på det almene gymnasium (stx). Her skal gymnasier og erhvervsskoler samarbejde om at udvikle undervisningen, så den i højere grad kobler sig på praksis og professioner.  

Læs også: Guld på gaden - flere studenter læser aldrig videre

En erhvervsuddannelse er et sikkert uddannelsesvalg

Den positive udvikling i lærepladser viser, at det virker, når arbejdsgiver- og arbejdstagerorganisationer samarbejder om at løfte opgaven. DI og Dansk Metal har sammen med arbejdsmarkedets øvrige parter og regeringen indgået en række trepartsaftaler, som er med til at sikre flere lærepladser og flere elever til erhvervsuddannelserne via blandt andet mere vejledning og opsøgende indsatser. Under corona viste samarbejdet også sin styrke gennem aftaler, der sikrede lønkompensation og tilskud til lærlinge.

DI og Dansk Metal vil stadig og vedvarende opfordre unge og voksne til at drage ad den faglærte vej via en erhvervsuddannelse. De faglærte er i meget høj kurs, og rundt omkring i landet bidrager de blandt andet med løsninger af klima- og energiudfordringer.

Tidligere tiders frygt for, at en manglende læreplads kan være en barriere for at blive faglært, kan begraves. Mulighederne har aldrig været bedre, og derfor skal vi lige have de sidste med, især på it-området.

Læs også:

Det kræver 116.000 årsværk at nå 70 procent CO2-reduktion

Rekord: 27.595 lærepladsaftaler indgået i 2022

Virksomheders behov skal tilgodeses i offentlig efteruddannelse

Her er datoerne for efterårets SMV:Digital puljer

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Mette Louise Pedersen

Mette Louise Pedersen

Chefkonsulent

  • Direkte +45 3377 4845
  • Mobil +45 2329 0151
  • E-mail melp@di.dk

Relateret indhold