Danmark placerer sig i år på en niende plads på kategorien ‘knowledge’, hvor vi sidste år indtog en sjette plads. Samtidig ender vi på en 12. plads i training & education.

30.11.23 DIB Nyheder

Dansk førsteplads er tabt grundigt

Danmark mister sin førsteplads og lander på en fjerdeplads i IMD World Digital Competitiveness Ranking. Det bekymrer og ærgrer DI.

 I 2022 kunne Danmark smykke sig med en førsteplads. Men den tid er slut ifølge IMD’s nye undersøgelse ”IMD World Digital Competitiveness Ranking”, der udkom i nat.

- Ifølge undersøgelsen får Danmark en fjerdeplads primært fordi, vi er blevet mindre parate til at kunne tage nye teknologier i brug i fremtiden, siger branchedirektør Camilla Ley Valentin, DI Digital.

Danmark er gået fra en førsteplads i at være teknologisk fremtidsparate (Future readiness) til en tredjeplads.

- Det vil uden tvivl have konsekvenser for vores konkurrenceevne fremover, hvis vi fortsætter med at ryge ned af ranglisten, siger Camilla Ley Valentin.

Hun fortsætter:

- På nuværende tidspunkt ligger Danmark stadig højt på ranglisten. Men hvis vi i fremtiden skal være blandt de bedste til at høste gevinsterne af digitalisering, så er det afgørende, at vi har høje ambitioner om både investering og opkvalificering. Andre lande er i fuld fart med deres digitale transformation. Vi har ikke råd til at hvile på laurbærrene, siger Camilla Ley Valentin.

Læs også: Digitalt værktøj giver virksomheder overblik over søgte tilskudsmidler

Sakker bagud med AI

Som noget nyt giver resultaterne af undersøgelsen et indblik i, hvordan landene klarer sig i forhold til en tidsalder med kunstig intelligens, som ses som kernen i flere af de faktorer, der måles efter i år. Danmark får en 8. plads i kategorien ”adaptive attitude”, hvor vi i 2002 lå på en femte plads.                                                                                                                                       

- Det er endnu et bevis på, at der er behov for, at vi får højere ambitioner for at anvende og udvikle kunstig intelligens i Danmark, og at vi sætter en klar vision for, hvor vi vil hen med teknologien, siger Camilla Ley Valentin.

Hun fortsætter:

- Teknologi er et af brændstofferne for de mest succesfulde økonomier i fremtiden, og vi bliver nødt til at forholde os til, hvordan vi fremtidssikrer dansk konkurrenceevne, sikkerhed og international indflydelse. Hvis ikke vi handler nu, risikerer vi at miste viden, produktion og arbejdspladser til skade for både vækst og velfærd.

Læs også: Tag imod de AI-kurser, du kan få

Bekymret for kompetencer

Danmark placerer sig i år på en niende plads på kategorien ‘knowledge’, hvor vi sidste år indtog en sjette plads. Samtidig ender vi på en 12. plads i training & education. Det kommer ikke bag på branchedirektøren.

- Vi ved, at der er stor mangel på it-specialister, og det har der været længe – ikke bare i it-branchen, men i stort set alle brancher. Det er altafgørende, at vi er dygtige til at løfte vores digitale kompetencer gennem uddannelse og livslang læring, siger Camilla Ley Valentin.

- Hvis vi skal have mulighed for at gribe nye teknologier og implementere dem i fremtiden, kræver det først og fremmest, at vi har de nødvendige digitale kompetencer til det. Det har regeringen også taget de første skridt ift. at løse manglen på it-talent i deres nye digitaliseringsstrategi. Vi vil følge arbejdet tæt, så vi sikrer, at vi snart får gjort noget ved den store mangel, siger Camilla Ley Valentin.

Læs også: Hård dansk datatolkning hæmmer brugen af kunstig intelligens

 

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Camilla Ley Valentin

Camilla Ley Valentin

Branchedirektør

  • Direkte +45 3377 3270
  • Mobil +45 2764 2760
  • E-mail calv@di.dk

Relateret indhold