Vi rådgiver dig

ESRS – Baggrund og udvikling

ESRS-standarderne er udarbejdet af EFRAG. Standarderne fastlægger de detailkrav der skal udfylde CSRD og dermed de kommende krav til rapportering om bæredygtighed i årsregnskabsloven.

Hvad er baggrunden for ESRS?

CSRD fastslår, at der skal udarbejdes standarder, der fastlægger de detaljerede krav for rapporteringen om bæredygtighed. Derfor får vi nu i et særligt sæt af med navnet European Sustainability Reporting Standards (ESRS).

CSRD fastslår yderligere, at ESRS’erne udarbejdes af EFRAG.

Hvad omfatter ESRS’erne

ESRS omfatter et fuldt sæt af standarder vedrørende miljø og sociale forhold samt selskabsledelse (Sector-Agnostic Standards).

De første standarder indeholder de tværgående områder (Cross-Cutting Standards). De omfatter krav til beskrivelse af strategi, politikker, mål, målopnåelse og værdikæder samt definerer væsentlighed og stiller krav til opbygning af rapporteringen. Disse standarder skal anvendes af alle virksomheder, der skal rapportere efter CSRD.

De sector-agnostiske standarder omfatter klima- og miljøområderne, de sociale områder samt selskabsledelse. Disse standarder skal anvendes, hvis de pågældende områder er væsentlige for virksomheden.

Du kan læse mere om indholdet i de enkelte standarder her.

Særlige krav for de enkelte sektorer

I løbet af de kommende år skal der udarbejdes standarder med specifikke krav for de enkelte sektorer. Udkast til de første sektor-specifikke standarder forventes i høring i løbet af 2024. Disse standarder forventes vedtaget i 2025 og vil tidligst kunne træde i kraft for regnskabsår, der starter 1. januar 2026.

I hver af de følgende år forventes udkast og vedtagelse af en række yderligere sektor-specifikke standarder. I alt forventes der ca. 40 sektorspecifikke standarder.

Standarder for SMV’er

Der udarbejdes to særlige standarder for SMV-virksomheder.

Den ene kan anvendes af børsnoterede SMV’ere – altså SMV-virksomheder, der skal overholde kravene i CSRD. Denne standard indeholder visse reduktioner i kravene i forhold til de krav der stilles i det fulde sæt af ESRS standarder.

Desuden udarbejdes en standard som frivilligt kan anvendes, af virksomheder, der ikke har krav om at anvende CSRD. Denne standard består af 3 moduler, som kan tilvælges afhængig af hvor ambitiøs den enkelte virksomhed er.

Udkast til standarderne kommer i høring i begyndelsen af 2024.

Hvem udarbejder og godkender standarderne

ESRS standarderne udarbejdes af EFRAG (European Financial Reporting Advisory Group). EFRAG er etableret som teknisk rådgiver for EU Kommissionen.

Standarderne er herefter vedtaget af EU-Kommissionen som delegerede retsakter. Det betyder, at de er gældende i medlemsstaterne uden at de skal indarbejdes i national lovgivning. De gælder således også for danske virksomheder, der skal rapportere efter CSRD.

Udkast til standarderne og den endelige vedtagelse

EFRAG offentliggjorde udkast til de tværgående og de sektor-generelle standarder den 22. november 2022, og efter målrettede høringer udsendte Kommissionen den 9. juni 2023 udkast til delegerede retsakter. De endelige udkast blev godkendt af EU i juli 2023.

I forhold til EFRAG’s udkast til standarderne har EU Kommissionen foretaget ændringer, der er meget væsentlige for virksomhederne, der skal efterleve standarderne.

Blandt de vigtigste ændringer er, at alle standarder og alle oplysningskrav og datapunkter i de enkelte standarder underlægges en væsentlighedsvurdering, bortset fra de generelle oplysninger om virksomheden, eksempelvis om dens strategi og forretningsmodel. Derudover ændres visse oplysningskrav fra at være krævede til at være frivillige. Disse ændringer medvirker, at implementeringen af standarderne bliver betydeligt nemmere for virksomhederne.

DI’s involvering og høringssvar

DI arbejder aktivt for at rapporteringskravene bliver så relevante og anvendelige som muligt. Dette arbejde foregår både direkte i EFRAG og i samarbejde med andre danske interesseorganisationer via den såkaldte ”National Funding Mechanism – NFM”.

DI har både indsendt egne høringssvar og sammen med NFM til til EFRAG’s udkast til standarderne i november 2022 og i juni 2023 til Kommissionen’s udkast til de delegerede retsakter.

EFRAG

EFRAG er etableret som teknisk rådgiver for EU Kommissionen og skal varetage interesserne både vedrørende den finansielle rapportering og rapportering om bæredygtighed.

EU Kommissionen har besluttet, at det er EFRAG skal stå for udarbejdelsen af de standarder, der skal anvendes i rapporteringen om bæredygtighed.

EFRAG’s bestyrelser

EFRAG er organiseret gennem to separate bestyrelser, der varetager henholdsvis den finansielle rapportering og rapporteringen om bæredygtighed. Danmark er – vi samarbejdet i NFM - repræsenteret i begge bestyrelser. NFM har også repræsentanter i de tekniske arbejdsgrupper, der rådgiver EFRAG.

I bestyrelsen for rapportering om bæredygtighed (EFRAG Sustainability Reporting Board) varetages de daske interesser af Kristian Koktvedgaard, Fagleder Moms og Regnskab i DI.

EFRAG’s rolle i forhold til ISSB

EFRAG varetager derfor også EU’s rolle i drøftelserne med ISSB om udviklingen af standarder for rapportering om bæredygtighed. Da både EFRAG og ISSB er i gang med at udvikle et helt nyt sæt af standarder pågår der et omfattende koordineringsarbejde mellem de to organisationer. Begge organisationer offentliggør løbende information om samarbejdet og sammenhængen mellem de to sæt af standarder.

EFRAG’s rolle i forhold til IASB

EFRAG varetager EU’s rolle i forhold til IASB (International Accounting Standards Board) både i forbindelse med drøftelser om udviklingen af den finansielle rapportering, som fastlægges i IFRS (International Financial Reporting Standards).

EFRAG rådgiver ligeledes EU Kommissionen om udviklingen i den finansielle rapportering, herunder om nye og ændrede IFRS standarder bør vedtages af EU og dermed anvendes af virksomheder indenfor EU, der aflægger regnskaber i overensstemmelse med IFRS.

 

 

 

Tina Aggerholm

Tina Aggerholm

Seniorchefkonsulent

  • Direkte +45 3377 3633
  • Mobil +45 2219 1383
  • E-mail tiag@di.dk

Relateret indhold