Erling Nielsen har gennem hele livet været drevet af sin interesse for ny teknologi og elektronik,

Foto: Niels Hougaard
27.02.20 DIB Nyheder

83-årig iværksætter: Bankerne vil ingenting

Erling Nielsen på 83 år er en blandt mange ældre, der søsætter egen virksomhed. Nogle gør det af nød, mens det for andre handler om viden og lysten til et andet arbejdsliv, vurderer Ældre Sagen.

Erling Nielsen startede som smedelærling seks år efter 2. Verdenskrigs afslutning. 69 år senere er han godt i gang med at sætte turbo på sin egen iværksættervirksomhed, der skal gøre livet endnu sværere for cykeltyve.

Erling Nielsen har udviklet et cykelstativ med indbygget cykellås, der – med hans egne ord – er tæt på at være 100 procent tyverisikret og kan stilles op ved S-togsstationer og andre steder, hvor der ofte stilles og stjæles cykler.

- Jeg er teknisk interesseret og nysgerrig. Jeg ser ingen grund til at stoppe, så længe jeg har mine fysiske og mentale evner i behold, siger Erling Nielsen, der har døbt sit nye selskab Cylock.

Det er da heller ikke meget, der tyder på, at Erling Nielsen slipper cykelstativerne i nær fremtid. Projektet har nemlig så stort potentiale, at det har opnået støtte fra Vækstfonden. Og i februar er de første cykelstativer sat op ved Aalborg Universitet.

Læs også: DI: Færre penge til teknisk forskning er uheldigt

Bankerne vil ingenting. Jeg tror sgu, det er på grund af min dåbsattest. Det vil de bare ikke være bekendte at sige Erling Nielsen, iværksætter i virksomheden Cylock

Flere ældre starter egen virksomhed

Erling Nielsen, der er 83 år, er en del af en trend. I de senere år har flere og flere ældre valgt at starte deres egen virksomhed. Det viser en særkørsel, som Danmarks Statistik (DST) har foretaget for magasinet DI Business.

Af DSTs tal fremgår det, at der i 2007 var 1.937 personer over 55 år, som startede egen virksomhed. I 2018 var det tal vokset med 17 procent til 2.258 personer, hvilket er det højeste tal målt af DST. Og udviklingen er vel at mærke sket samtidig med, at antallet af 35 – 44 årige iværksættere er faldet.

Med til historien hører, at Danmarks Statistiks tal kun medtager ”reelle” virksomheder, der har aktiviteter eller indtjening svarende til et halvt årsværk. Væk er altså alle hobbyvirksomhederne. Dertil var der væsentligt mere gang i økonomien i 2007 end i dag, hvilket understreger, at iværksætterlysten har grebet de ældre – selv set i forhold til højkonjunkturen i 2007.

Professor og ekspert i iværksætteri Daniel Hjorth fra Copenhagen Business School nikker genkendende til tendensen.

- Vi ser en generel tendens til, at flere ældre starter deres egen virksomhed. Det hænger sammen med, at de lever længere og føler sig mere friske – og at det generelt i højere grad ses som en mulighed at starte sin egen virksomhed, siger Daniel Hjorth og tilføjer:

- Der er også en del ældre, der, efter kort tid væk fra arbejdsmarkedet, finder ud af, at de keder sig og gerne vil have noget at foretage sig. Det fører til, at de starter deres egen virksomhed.

Læs også: Danskerne prioriterer oplevelser frem for fysiske varer

Ældre drives af lyst og nød

Hos Ældre Sagen genkender de også tendensen, der i interesseorganisationens øjne er drevet at lige dele lyst og nød.

- Nogle bliver iværksættere af nød, da mange ældre har svært ved at finde et arbejde, hvis de er ledige. Men for andre handler det om viden og lysten til et andet arbejdsliv. Det kan være, at de har set et hul i markedet eller ønsker et mere fleksibelt arbejdsliv, hvor der også er tid til børnebørnene, siger samfundsøkonom Anna Sophie Debel fra Ældre Sagen.

En anden grund til at mange ældre vælger iværksætterlivet, er, ifølge virksomhedskonsulent Per Høj Jørgensen fra Erhvervshus Midtjylland, at de ældre som oftest ikke har de samme udgifter, som yngre har. Det giver frihed og muligheder.

- Ofte er børnene flyttet fra reden, og de faste omkostninger er skruet langt ned. Samtidig er der mange af de ældre, der kan byde ind med stor erfaring og et netværk, som naturligt også kan komme dem til stor gavn, siger Per Høj Jørgensen og tilføjer:

- Heldigvis står det ikke skrevet nogen steder, at man først må starte virksomhed efter de 21 år, og før du fylder 60. Er du mentalt og fysisk frisk, er iværksætteri en glimrende mulighed for at lave noget meningsfuldt og tjene nogle penge – også selvom du kunne gå på pension.

Læs også: Fast hyre og frokostordning trumfer iværksætteri

Svært at låne

Livet som ældre iværksætter er dog ikke kun en dans i behageligt fodtøj. En af de store udfordringer for iværksættere, der nærmer sig andres pensionsalder, er, at de kan have svært ved at hente finansiering til deres projekter.

- Det er meget vanskeligt at få lov til at låne penge til et nyt projekt, hvis du er lidt oppe i årene. Og det er samtidig sværere at låne i ens bolig, som ellers kunne være en anden måde at finansiere nye projekter på, fortæller virksomhedskonsulent Per Høj Jørgensen fra Erhvervshus Midtjylland.

Det kender 83-årige Erling Nielsen, der har startet Cylock, alt til.

- Bankerne vil ingenting. Jeg tror sgu, det er på grund af min dåbsattest. Det vil de bare ikke være bekendte at sige, siger Erling Nielsen.

Læs også: Danske SMV’er får ny finansiering til innovation i Afrika

Droneprojekt er klar i skuffen

Løsningen for Erling Nielsen blev, at han fandt penge til sit projekt i sin pensionsopsparing. Han er ellers blevet tilbudt at deltage i Danmarks Radios Løvens Hule ad flere omgange, hvor han måske kunne have hentet penge til sin virksomhed. Og der er også interesse fra udenlandske investorer.

Erling Nielsen vil dog ikke helt afvise at byde nye investorer velkommen.

- Jeg tager gerne en dialog med den rette investor, der kan se fremtiden i projektet.

Skulle Cylock blive solgt, er det dog langt fra sikkert, at Erling Nielsen stopper karrieren som iværksætter.

- Jeg har også et droneprojekt i et andet selskab. Lige nu kører jeg det lidt med venstre hånd. Men det er godt at have klar, hvis jeg en dag er færdig med Cylock. Jeg skal være i gang med noget, siger han. 

Læs også: 

LA-formand: ”Iværksættere får alt for lidt ros”

DF: Undervisning skal få flere til at gå iværksættervejen

K:Sæt iværksætterne fri for regler og skat”

SF vil gøre det nemmere at starte og drive virksomhed

S:"Vi skal gøre det så enkelt som overhovedet muligt at starte virksomhed”

Fakta

Et års gratis medlemskab for iværksættere

Som iværksættermedlem af Dansk Industri får du alt, hvad vi som Danmarks største erhvervsorganisation tilbyder vores medlemmer.

Uanset om du har brug for råd om personaleforhold, netværk med andre virksomhedsledere, interessevaretagelse på Christiansborg eller adgang til nye markeder – herhjemme eller i hele verden – kan DI hjælpe.

Vi giver dig også barselsfonden og en god pris på at holde møder i Industriens Hus i hjertet af København, hvis du har brug for det. Helt gratis det første år.

https://www.danskindustri.dk/bliv-medlem/

Nyhedsbrevet ”DI for iværksættere”

I nyhedsbrevet ”DI for iværksættere” bliver du inviteret til vores aktiviteter og kan læse om nye kapitalmuligheder, netværk, ny lovgivning m.v.

Tilmeld dig på: di.dk/iv-nyt

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Skrevet af:

Peter G. H. Madsen

Dorte Gram Nybroe

Dorte Gram Nybroe

Seniorchefkonsulent

  • Direkte +45 3377 3769
  • Mobil +45 2968 5962
  • E-mail dgny@di.dk