Det er jo ikke fordi, at vi har noget imod medierne, men det er ikke så afgørende for os. Hvis det nu var supervigtigt for os, så ville vi jo nok gøre noget mere ud af at blive omtalt, siger Toke Foss, der har været direktør og ejer af DEIF, siden han som 26-årig overtog virksomheden fra sin far Erling Foss.

Michael Bo Rasmussen/Baghuset
25.06.21 DIB Nyheder

Skives diskrete guldklump er hjernen i grøn energi

Teknologivirksomheden DEIF fra Skive er en global succes, der er gået under radaren i de store danske medier. "Hvis det var supervigtigt for os, gjorde vi nok mere," siger  direktør og ejer Toke Foss, der overtog forretningen fra sin far som 26-årig.

Kender du til den danske teknologisucces DEIF. Hvis ikke, er du lovligt undskyldt. Selvom virksomheden er en lokal erhvervsgigant i Skive med mere end 500 ansatte, en omsætning på flere hundrede millioner kroner årligt og en global medspiller i den grønne omstilling, er DEIF et nærmest ubeskrevet blad i de brede danske medier.

Et par omtaler af ansattes runde fødselsdage her og der og et tre år gammelt portræt af direktør Toke Foss er det blevet til i de senere år. Chefen for det hele, Toke Foss, indrømmer da også selv, at det ikke altid har haft den største prioritet.

– Det er jo ikke fordi, at vi har noget imod medierne, men det er ikke så afgørende for os. Hvis det nu var supervigtigt for os, så ville vi jo nok gøre noget mere ud af at blive omtalt, siger Toke Foss, der har været direktør og ejer af DEIF, siden han som 26-årig overtog virksomheden fra sin far Erling Foss. I dag er Toke Foss 61 år gammel.

Med til historien hører, at DEIF absolut ikke er ukendt for lokalpressen i Skive og omegn. Omtale og opmærksomhed følger naturligt med, når man er en af byens største virksomheder. Og det samme gælder virksomhedens synlighed på de sociale medier, hvor DEIF er meget aktiv og har både følgere og kommentarer fra kunder i hele verden.

Læs også: Troldtekt: Grøn omstilling løses bedst ved at samle hele værdikæden i DI

Hjernen bag den grønne omstilling

Så hvad er DEIF egentlig for en størrelse?

Som direktøren siger, kan det godt være lidt svært at forklare for menigmand. Produktnavne som ”advanced paralleling and power management controller” skaber ikke mange billeder, men det handler lidt forsimplet om, at virksomhedens elektroniske enheder sørger for, at alt lige fra strømgeneratorer på skibe til vindmøller og solceller kører optimalt.

– Vi plejer at sige, at vi er hjernen bag den grønne energi. Det er vores computere, der får vindmøllerne og solcellerne til at fungere, så der også kan komme strøm ud i elnettet, siger han.

Virksomheden er da også kendt på markedet for at gå foran, når det kommer til at udvikle bæredygtige løsninger. Og det er vel at mærke noget, som der er stigende efterspørgsel på i hele verden. DEIF har i mange årtier været en global spiller og har nu datterselskaber i 13 lande, blandt andet Kina, Indien og USA.

– Vi synes selv, at vi har været dygtige og heldige. Vi ligger godt for den grønne omstilling. Vi har både nogle produkter og en knowhow, der gør os interessante i mange lande, siger Toke Foss.

Seneste tiltag er en ny langsigtet drøm for DEIF frem mod 2030, som skal sætte yderligere fokus på DEIF som markedets førende leverandør af grønne og rene løsninger og på at reducere virksomhedens eget energiforbrug og CO2-aftryk.

Passionen for det grønne kommer desuden til udtryk ved, at Toke Foss har været næstformand i Klimapartnerskabet for Produktionsvirksomheder. DEIF er derudover medunderskriver på initiativet Danmarks Grønne Grundlov, en generationskontrakt, der kan blive den røde tråd i Danmarks grønne omstilling fremover.

Læs også: Her er planen, der kan sikre Danmarks 70 procents-mål

Hellere stor i en lille by end …

Det globale udsyn har dog ikke rykket ved, at DEIF i snart et halvt århun­drede har haft hovedsæde i Skive. Det er herfra, at verden er gået siden 1973, hvor DEIF og de fleste medarbejdere skiftede baggården på Nørrebro ud med det midtjyske.

– Det er nogle gange bedre at være en stor fisk i en lille dam end det modsatte, siger Toke Foss som kommentar til DEIF’s lokation.
Han fortæller, at DEIF i mange år har haft et glimrende samarbejde med de lokale myndigheder, og at langt de fleste medarbejdere bor i lokalområdet.

– Det giver en anden stemning og opbakning, når man møder hinanden i Netto om lørdagen, siger direktøren.

DEIF involverer sig aktivt i lokalsamfundet på en lang række områder, både for at styrke området erhvervs- og uddannelsesmæssigt, bidrage til den grønne omstilling og for at støtte kultur og sport.

Toke Foss afviser samtidig, at det skulle være et problem, at få de højtuddannede ingeniører, som der er mange af i virksomheden, til at finde vej til Skive og blive der. Som videnstung virksomhed, hvor cirka 20 procent af medarbejderstaben arbejder inden for forskning og udvikling, er medarbejderne det absolut største aktiv, og det kan man mærke i dagligdagen.

– Der er en fællesskabsfølelse, og der er nogle meget hurtige beslutningsveje. Det tror jeg er med til at tiltrække og holde på medarbejderne, siger Toke Foss.

Læs også: Er du og dine medarbejdere i zombietilstand: Sådan får du arbejdsglæden tilbage

Sultne kapitalfonde

Virksomhedens succes har også betydet, at kapitalfonde ad flere omgange har kredset om virksomheden. De er dog blevet verfet væk. Virksomheden skal gerne blive i familien – og den ældste af Tokes børn er trådt ind i bestyrelsen.

– Men jeg ønsker ikke at pådutte mine børn, at de skal involvere sig, siger Toke Foss, der dog heller ikke er på vej på pension.

Fra Toke Foss’ perspektiv ser fremtiden lys ud. Blandt de områder, som han forventer sig meget af, er udskiftningen af styresystemer i ældre vindmøller.

– Mange af de vindmøller, der blev sat op i 1990’erne og 2000’erne har nogle forældede styresystemer. Ved at udskifte dem, kan du få en væsentlig højere ydeevne. Du kan forlænge levetiden og undgå ophugning. Det er også en måde at være grøn på, siger han. 

Læs også: Sådan får vi grøn energi i hele samfundet

Nedslag i DEIF’s historie

De tidlige år:

DEIF blev startet af Richard Dahl, Alex Juel-Hyllested og Erling Foss, søn af en af Danmarks mest betydningsfulde industrialister Alexander Foss. Navnet står for Dansk Elektro Instrument Fabrik. Oprindeligt var firmaet placeret i en baggård på Nørrebro, hvor der blev produceret måleinstrumenter til fabrikker, hospitaler og kraftværker.

Besættelsen:

I 1940 nåede antallet af ansatte 30, og DEIF flyttede 9. april – samme dag som tyskerne invaderede Danmark – til nye og større faciliteter. Erling Foss var aktivt involveret i modstandsbevægelsen og måtte flygte til Sverige. Men virksomheden kørte videre – dog ikke på de koldeste dage, hvor manglen på brændsel gjorde, at medarbejderne måtte blive hjemme.

Flytning til Skive:

I 1973 havde DEIF vokset sig for store til lokalerne på Nørrebro og flyttede til Skive. Industrialisering var ikke nået til alle dele af Jylland, og derfor gav staten adgang til billige lån til de virksomheder, der ville rykke. Det benyttede DEIF sig af. I første omgang var det kun produktionen, der flyttede – alle medarbejdere blev tilbudt af flytte med. Det sagde flertallet ja til.

Foss følger Foss:

Erling Foss døde i 1982, hvorefter Toke Foss tog ejerskab over virksomheden. Han satte gang i en større reorganisering, der blandt andet også involverede opkøbet af Malling Kontrol.

Grøn energi:

I starten af 00’erne begyndte DEIF at fokusere på markedet for grøn energi og udviklede et styringsmodul til vindmøller og hybridanlæg, hvor strømmen produceres af f.eks. vindmøller og solceller. Markedet har fået stadig større betydning for DEIF. DEIF sælger dog også fortsat deres allerførste produkt fra 1933 – et helt basis analog måleinstrument. Der blev forrige år gennemført et generationsskifte, hvor størstedelen af ejerskabet overgik til Toke Foss’ tre børn.

Serie: De oversete guldklumper

DI Business sætter fokus på nogle af de virksomheder i Danmark, der har stor succes, mange ansatte og betydning for samfundet, men kun får begrænset opmærksomhed i medierne og langtfra er kendt i den brede offentlighed.

Læs tidligere historier i serien her.
Norisol: di.dk/norisol
Abena: di.dk/kornsakke
CO-RO: di.dk/saftevand
Semco Maritime: di.dk/iderig

Toke Foss

Født 1960.

Uddannet inden for skovbrug.

Overtog i 1982 ejerskabet af DEIF fra sin far Erling Foss, der var søn af Alexander Foss, der grundlagde FLSmidth.

Toke Foss er i dag Group CEO, og han varetager sammen med den øvrige direktion virksomhedens daglige ledelse.

DEIF har i dag 550 medarbejdere og er repræsenteret i mere end 50 lande i hele verden.

Nettoomsætning: 567 mio. kr., overskud før skat: 16 mio. kr. (2019).

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Peter G. H. Madsen
Skrevet af:

Peter G. H. Madsen

Troels Ranis

Troels Ranis

Vicedirektør

  • Direkte +45 3377 3683
  • Mobil +45 2328 5056
  • E-mail trra@di.dk

Relateret indhold