Gitte Kirkegaard, CEO i Logitrans, sidder som virksomhedsrepræsentant selv i bestyrelsen for Erhvervshus Sydjylland.

Foto: PR/Logitrans
15.11.23 DIB Nyheder

Erhvervshus gav Logitrans et skub i en grøn retning

Logitrans i Ribe har brugt Erhvervshus Sydjylland til at stable en bæredygtighedsstrategi på benene. CEO Gitte Kirkegaard har også fået masser af grønne ideer med i posen, og medarbejderne smøger ærmerne op, så strategien kan blive hvermandseje i virksomheden.

Hos produktionsvirksomheden Logitrans A/S med hovedsæde i Ribe har CEO og ejer Gitte Kirkegaard i flere år nydt godt af samarbejdet med Erhvervshus Sydjylland i Vojens. Hun har fået hjælp til projekter om produktudvikling og digitalisering, og senest har virksomheden barslet med en ny bæredygtighedsstrategi. 

- Med hjælp fra Erhvervshuset har vi formuleret en bæredygtighedsstrategi, som vi er ved at forankre i virksomheden. Den bliver en integreret del af vores mission, vision og værdigrundlag samt vores overordnede forretningsstrategi, siger Gitte Kirkegaard.

Det hele begyndte i 2022, hvor ledelsen havde ønsket sig en bæredygtighedsstrategi, men ikke helt vidste, hvor de skulle begynde. 

- Hvis man i virksomheden ikke ved nok om noget, hvordan er det så lige, man får den viden ind i huset. Ja, man kan række ud til et erhvervshus og sige: Jeg har brug for en bæredygtighedsstrategi. Man kan spørge dem om, hvad der findes af projekter og EU-midler, man kan søge, og man kan få en ekstern konsulent ind og hjælpe en i gang med at få beskrevet strategien, fortæller Gitte Kirkegaard.

Læs også: Digitalt værktøj giver virksomheder overblik over søgte tilskudsmidler

Skal skabe værdi

Logitrans havde allerede i 2021 haft gang i et projekt med Erhvervshuset om at begrænse udledningen af CO2. Nu var virksomheden klar til at gøre bæredygtighed til en del af måden, de hele vejen rundt driver virksomhed på. 

- Vi udarbejdede en ansøgning til Erhvervshuset, som blev godkendt, og så fandt vi selv en ekstern konsulent til projektet. Vi ansøgte om 150.000 kr. og skulle selv bidrage med det tilsvarende beløb i arbejdstimer, forklarer Gitte Kirkegaard.

Det har taget et år med møder og workshops at udarbejde strategien. Med den nye strategi er der ifølge Gitte Kirkegaard også fulgt “indsatser med til fem år”.

- Nu prioriterer vi, hvad der er vigtigst her-og-nu. Fx findes der i dag et hav af miljø- og bæredygtighedscertificeringer, så vi skal finde ud af, hvilke vi skal bruge, og hvordan vi sætter nogle mål op ud fra det. Det skal jo være værdiskabende for Logitrans at arbejde med et bestemt område, siger Gitte Kirkegaard.

Læs også: Find erhvervsregler samlet ét sted

Medarbejderne er med

Bæredygtighed handler også om at inddrage og motivere medarbejderne.

- Alle vores timelønnede medarbejdere og produktionsmedarbejderne har været på kursus i bæredygtig produktion, siger Gitte Kirkegaard, der allerede kan glæde sig over medarbejdernes ideer.

- I stedet for at købe emballage til indpakning, genbruger vi nu noget af vores eget pap, som vi makulerer og bruger til at pakke reservedele ind med til kunderne. På den måde har arbejdet med bæredygtighed skabt bevidsthed hos den enkelte om, hvad det er, man selv kan gøre, siger hun. 

Læs også: En fantastisk nyhed for landets familieejede virksomheder

Forventningsafstem med Erhvervshuset 

I samarbejdet med Erhvervshuset skal man ifølge Gitte Kirkegaard have en forventningsafstemning om den hjælp, man søger. Konsulenterne giver råd og vejledning, men man skal selv være parat til at implementere tingene.

- Du skal være villig til at tage det sidste skridt og implementere det i virksomheden. En konsulent kan ikke skabe bæredygtighed ude i produktionen. Man skal fra starten finde ud af, hvad konsulenten kan byde ind med, og hvad man selv skal gøre, siger hun.

Gitte Kirkegaard  peger på, at det selvfølgelig er tidskrævende at skrive disse ansøgninger. Og man skal dokumentere de timer, man bruger på projektet. 

- Jeg ved, at erhvervshusene arbejder på at gøre processen med dokumentation af arbejdstimer mere enkel for virksomhederne. Det er noget, som kan gøre livet lettere for de små virksomheder, siger Gitte Kirkegaard, der, som virksomhedsrepræsentant, selv sidder i bestyrelsen for Erhvervshus Sydjylland.

Læs også: Støttemuligheder åbner virksomheders øjne for erhvervshuse

Råd til virksomheder

Gitte Kirkegaard har nogle råd til kolleger i andre virksomheder, som har tanker om at samarbejde med det lokale erhvervshus:

• Virksomheden skal ikke bare søge penge - man skal vide hvilket behov, man skal have dækket.
• Virksomheden skal sikre sig, at man selv har ressourcer til at implementere resultaterne af konsulentens forslag - uanset om det gælder et projekt om digitalisering eller grøn omstilling.
• Små håndværksvirksomheder med en lille håndfuld ansatte kan med fordel få en konsulent fra Erhvervshuset ud og tage en indledende samtale om, hvordan man kan skabe vækst i virksomheden.

Fakta

Find det lokale erhvervshus 

Uanset, hvor i landet din virksomhed er placeret, er der ikke langt til det lokale erhvervshus. 

virksomhedsprogrammet.dk kan du finde kontaktinfo på de seks danske erhvervshuse.

 

Fakta

Om Logitrans A/S

  • Gitte Kirkegaard overtog posten som adm. direktør efter sin far, Erling Pedersen, i 2015. 
  • Virksomheden har produktion i Danmark og Kina, repræsentationskontor i Tyskland og et datterselskab i USA. 
  • Logitrans har 150 medarbejdere og eksporterer til 55 lande.
  • Blandt virksomhedens produkter finder man alt fra avancerede pallevogne til dreje- og rotationsmaskiner, som blandt andet bliver anvendt i fødevare- samt lægemiddelindustrien.
  • Læs mere på logitrans.com

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Marie Agerbæk Poulsen

Marie Agerbæk Poulsen

Chefkonsulent

  • Direkte +45 3377 3041
  • Mobil +45 5124 7549
  • E-mail mapo@di.dk

Relateret indhold