Jacob Klit blev ansat som direktør for Toppenberg H.O.K. i efteråret 2023, og forbød kort efter nøgenkalendere på virksomheden.

Foto: Stine Bro
06.03.24 DIB Nyheder

Nøgne damer forbudt - snedker vil have flere kvinder ansat

Flere kvindelige lærlinge og ansatte er et mål for snedkervirksomheden Toppenberg H.O.K. A/S. Så da Jacob Klit satte sig i direktørstolen i snedkervirksomheden, satte han hurtigt ind med et forbud mod nøgenkalendere.

Jacob Klit havde ikke siddet mange uger i direktørstolen for tømrer- og snedkervirksomheden Toppenberg H.O.K. A/S, før han tog initiativ til et formelt forbud mod nøgenkalendere på værkstedet.

- Det var ikke fordi, de egentlig hang nogen steder. Men der lå en stor bunke et sted i et hjørne, og da jeg så det, var det anledning nok til at få indført et nedskrevet forbud, selv om det var en uskreven regel i virksomheden i forvejen, siger Jacob Klit.

Han blev ansat som direktør for virksomheden i efteråret 2023, efter han blandt andet havde virket som bygningskonstruktør i andre og større virksomheder.

- Der, hvor jeg har været ansat, har der været HR-afdelinger og faste procedurer for opdateringer af personalepolitiken, MUS-samtaler og andre procedurer, der sikrer, at organisationen hele tiden er up-to-date. Det var der ikke i Toppenberg, der som en mindre og veletableret håndværkervirksomhed har haft meget begrænset udskiftning blandt medarbejdere, siger Jacob Klit.

Læs også: Hos Coca Cola Danmark er hver anden leder kvinde

Plads til mange typer

Hvis man nu skulle være helt præcis i citaterne fra Jacob Klit, ville de dog stå lidt anderledes. Direktøren stammer nemlig en smule, men det betyder ingenting i det daglige.

- Der er en meget lige kultur i hele virksomheden. Alle er lige meget værd, og det synes jeg, genspejler sig i bestyrelsens beslutning om at ansætte mig som direktør, selv om jeg stammer lidt. Vi ser igennem alt det, der er på forsiden og koncentrerer os om de styrker, der ligger bag facaden, siger Jacob Klit.

Det betyder også, at virksomheden blandt de 68 ansatte har flere med diagnoser som autisme og adhd samt en krigsveteran med PTSD.

- Der er plads til de fleste hos os, og vi har et godt samarbejde med blandt andet jobcentret, så vi kan hjælpe hinanden, siger Jacob Klit.

Læs også: Internationale medarbejdere holder gang i beskæftigelsen

Mangler ansøgninger fra kvinder

Det er ellers ikke fordi, Toppenberg har problemer med at finde medarbejdere. Virksomheden får så mange henvendelser, at de ikke behøver lave jobopslag til ledige stillinger og til  lærepladser har de et godt samarbejde med erhvervsskolen, der sikrer dem kandidater nok.

Der er bare et problem.

- Det er efterhånden et godt stykke tid siden, vi har fået en ansøgning fra en kvinde. Det er vi kede af, for det er et kæmpe plus for virksomheden, at vi har kvinder i teamet. Det giver en anden dynamik, som det er svært at sætte ord på, men det virker bare bedre, siger Jacob Klit.

Han fortæller, at virksomheden er rimelig aktive på Teknisk Skole for at opsøge muligheden, hvis der er potentielle kvindelige lærlinge.

- Det er svært, for der er desværre ikke så mange, og vi har åbenbart ikke fundet frem til det, der kan lokke dem, der er, til at starte hos os, siger Jacob Klit.

Læs også: Emilie Rath - Fra Formel 1 mekaniker til Lærlingeansvarlig hos Wicotec Kirkebjerg A/S

BAM-BUS har hjulpet med at sætte system i sagerne

Udover forbuddet mod nøgenkalendere har den nye direktør også fået opdateret virksomhedens politiker omkring sexchikane, det psykiske arbejdsmiljø samt procedurer med faste møder om sikkerhed og i samarbejdsudvalget.

- Vi har fået god hjælp fra Byggeriets arbejdsmiljøbus BAM-BUS. De har hjulpet os med små ting, som har gjort en kæmpe forskel. Fx viste en trivselsundersøgelse, at der var noget utilfredshed omkring den information, der kom fra ledelsen. Det handler egentlig mest bare om at få en hurtig besked ud, hvis der fx er nogen, der stopper eller begynder i virksomheden, så der ikke opstår myter om, hvad der sker. Så nu har vi blandt andet fået en app internt, hvor al kommunikation foregår. Det gør også, at alle ved det samme på samme tid, siger Jacob Klit.

Derudover har åbenheden og de faste møder allerede betydet, at der er blevet en bedre dialog i virksomheden.

- Vi i ledelsen vil jo rigtig gerne høre, hvad der sker ude hos tømrerne på byggepladserne. Det har vi fået skabt bedre rammer for, og det får vi også ros for fra medarbejderne, siger Jacob Klit.

Læs også: Ingen kvinder i hver anden virksomhedsbestyrelse

Nøgenkalendere er egnede til at krænke

I DI er chef for Arbejdsmiljø Byggeri Mette Møller Nielsen glad for at høre, at BAM-BUS har gjort en positiv forskel for Toppenberg H.O.K.

- Det er virkelig dejligt at høre om den indsats, der bliver gjort hos Toppenberg. Selv om der har været gode uskrevne regler, kan alle have gavn af at få arbejdsmiljøet op til debat engang imellem. Og det skaber klare linjer og gennemsigtighed, når reglerne bliver skrevet ned, siger Mette Møller Nielsen.

Derfor finder hun det også positivt, at nøgenkalenderne er blevet formelt forbudt på virksomheden.

- Nøgenkalendere og madpakker på arbejdspladsen er bare en dårlig cocktail. Det er ikke alle, der får sagt aktivt fra. Så er man det mindste i tvivl om, hvad der er det rigtige at gøre, så er det rigtige nok at tage dem ned, siger Mette Møller Nielsen.

Læs også: Wicotec Kirkebjerg har fået 12 kvindelige lærlinge på et år

Jacob Klit deltager i paneldebat, når Danish Diversity Week løber af stabelen i midten af april. 

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Mette Møller Nielsen

Mette Møller Nielsen

Chef for Arbejdsmiljø Byggeri

  • Direkte +45 7216 0297
  • Mobil +45 2245 4772
  • E-mail mmn@di.dk

Relateret indhold