Det er virkelig begyndt at gå op for danske virksomheder, at "ESG" er en kompetence, de har brug for at have, siger Marie Gad, chef for global udvikling og bæredygtighed i Dansk Industri (DI).

Foto: Sif Meincke
13.12.22 DIB Nyheder

”ESG”-eksplosion i danske jobopslag

Antallet af jobopslag, der efterspørger medarbejdere med viden om ”ESG” er eksploderet. Ved du, hvad det betyder?

Fra 2010 og frem til 2020 var der i alt 418 jobopslag på Jobindex, der indeholdt betegnelsen ”ESG”. I 2021 var der 350 opslag, og i 2022 har der foreløbig været over 722 opslag, der efterspørger medarbejdere, der ved noget om ESG.

- Det er en helt vild stigning. Det er virkelig begyndt at gå op for danske virksomheder, at det er en kompetence, de har brug for at have, siger Marie Gad, chef for global udvikling og bæredygtighed i Dansk Industri (DI).

Hendes titel antyder temmelig meget, hvad ”ESG” dækker over. Bogstavkombinationen står nemlig for ’Environmental, Social og Governance’. Oversat til dansk betyder det miljø, sociale forhold og god selskabsledelse.

- ESG-nøgletal giver et billede af virksomhedens aftryk på samfundet, og det er tal, som investorer, analytikere og kunder i stigende grad bruger til at vurdere et selskabs evne til værdiskabelse, risikohåndtering og langsigtede vækstmuligheder, forklarer Marie Gad.

Læs også: Erhvervsstyrelsens vejledning om ESG taksonomi

Voldsomme lovkrav på vej

Alene investorernes interesse i tallene kunne måske være nok til at vække virksomheders behov for at hyre medarbejdere med viden om feltet. Men hvis det ikke er nok motivation, kan virksomhederne se frem til at skulle levere på meget omfattende lovkrav på området.

EU-parlamentet har netop vedtaget ”Corporate Sustainability Reporting Directive” (CSRD), der skal udfyldes af nye rapporteringsstandarder (European Sustainability Reporting Standards (ESRS)). kommer til at gælde for cirka 50.000 virksomheder i EU.

I Danmark gælder kravene for godt 2.000 selskaber, der enten er børsnoterede eller indgår i den såkaldte regnskabsklasse C-stor. Dette er typisk selskaber med mere end 250 ansatte. - De skal ikke kun rapportere på egne data, men for at de kan opfylde kravene, skal de indhente en  række oplysninger fra samarbejdspartnere og underleverandører. Derfor kommer direktivet til at få stor betydning for stort set alle virksomheder, siger Marie Gad.

Hun understreger, at DI som udgangspunkt ser positivt på, at der kommer ensartede standarder på området.

- Danske virksomheder prioriterer bæredygtighed højt og med ensartede standarder bliver det et mere konkret konkurrenceparameter i forhold til kunder, investorer og partnere. På den måde kan det styrke virksomhederne. Men det kræver jo, at det er nemt, fleksibelt og effektivt at rapportere, og det er det, vi i DI arbejder for. Særligt de større virksomheder opruster allerede nu på området, og derfor oplever flere og flere mindre virksomheder allerede nu krav fra deres kunder og investorer relateret til både klima, miljø og sociale faktorer, siger Marie Gad.

Læs også ESG-direktiv vedtaget – selv de store frygter omfanget

Hvor er medarbejderne

Det er her, eksplosionen i antallet af jobopslag kommer ind i billedet. For hvordan finder man medarbejdere med ekspertise i nye krav, der stadig er i høring.

- De sidste år har der været  diskussioner om, hvordan man måler bæredygtighed og der har været masser af beskyldninger om ’greenwashing’. EU-Kommissionen har store ambitioner om at gøre bæredygtighed konkret og målbart for den enkelte virksomhed, og derfor kommer de nye krav.. Flere direktiver er på vej, og det går stærkt lige nu. Det gør det meget udfordrende som virksomhed at arbejde med, og derfor ser alle sig om efter eksperterne, siger Marie Gad.

Derfor kan det også vise sig, at efterspørgslen efter ESG-eksperter i de kommende år vil vokse langt hurtigere end antallet af kvalificerede kandidater, mener Marie Gad.

- Der er et kæmpestort behov for, at de her krav bliver indført på en måde, så virksomhederne og myndighederne kan følge med. Mange bokser stadig med kravene om persondata. Det her er på nogle måder endnu mere omfattende, og der er stort behov for, at også myndighederne hjælper til med at udarbejde løsninger, der gør det så enkelt som overhovedet muligt at leve op til kravene og levere data og dokumentation, siger Marie Gad.

Læs også: Carlsberg opfordrer universiteter: Skab hybriduddannelse af finans- og bæredygtighedsspecialister

Fakta

Få hjælp til bæredygtighed og rapportering

DI arbejder på at udvikle en række værktøjer, der kan hjælpe virksomheder gennem kravene. Allerede nu kan du få hjælp gennem Klimaklar Produktionsvirksomhed.

Derudover er der oprettet en særlig hjemmeside med information om bæredygtighed og kommende krav.

Du kan Tilmelde dig DI's følgegruppe om bæredygtighedsrapportering 

Og i de kommende måneder kan du rundt omkring i landet deltage i orienteringsmøder, hvor virksomheder kan få information og stille spørgsmål til rapporteringsstandarderne. 

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Marie Gad

Marie Gad

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 3789
  • Mobil +45 2949 4447
  • E-mail msh@di.dk

Relateret indhold