26.11.20 DI Transport Nyheder

Hvad sker der lige her?

Ugens kommentar af branchedirektør Michael Svane.

Branchedirektør for DI Transport, Michael Svane

For mange brancher og virksomheder har COVID-19 været et dyrt bekendtskab, mens andre kan melde om rekordresultater og fremgang. Overordnet må man vel sige, at Danmark indtil videre er kommet bedre gennem krisen, som begyndte med en sundhedskrise og senere også blev til en økonomisk krise. Hjælpepakker fra regering og Folketing har givet et økonomisk sikkerhedsnet under mange virksomheder og brancher på tværs af Danmark og vores erhvervsstruktur. TAK for det.

Regering og Folketing har skabt hjælpepakkerne gennem politiske aftaler – oftest baseret på en bred forligskreds. Det har vi været – og er fortsat glade for.

Men der er desværre for nogle brancher og virksomheder en anden virkelighed; nemlig at en del af hjælpepakkerne fortsat ikke er sluppet gennem EU-Kommissionens nåleøje.  Det gælder blandt andet en del af de hjælpepakker, som henvender sig til luftfarten, herunder lufthavne og luftfartsselskaber m.fl. Det gælder bl.a. hjælpepakkerne til dækning af faste omkostninger i forbindelse med tab som følge af grænse- og rejserestriktioner.

Hvor det tidligere blev meldt ud, at en godkendelse kun var en formalitet.

Som den konservative transportordfører Niels Flemming Hansen har refereret efter møder med  højtstående repræsentanter for EU-Kommissionen  ”I har godkendelsen inden for 24 timer”.

Det virker helt og aldeles som om, vi lever i to helt forskellige verdener. En dansk og en europæisk verden.

Hvem er det lige, der slår i bordet i Bruxelles?  Og frem for alt får pengene fra hjælpepakkerne ud at trille. En hjælpepakke, hvor pengene ikke kommer ud til virksomhederne, er ingen hjælp.

Virksomhederne har brug for pengene, og de har i realiteten indrettet sig i tillid til de politiske aftaler!

Michael Svane
Skrevet af:

Michael Svane

Relateret indhold