Vi rådgiver dig

Forstå Internet of Things (IoT)

Med IoT (Internet of Things) forbindes produkter via internettet, hvor de opsamler data og information, som der efterfølgende kan ageres på.

Tingenes internet, bedre kendt som IoT (Internet of Things), er et sammenkoblet netværk af fysiske objekter, altså “ting”. Objekterne er integreret med sensorer, software og andre teknologier med det simple formål, at forbinde og udveksle data med andre enheder og systemer over internettet. 

Det er meget sandsynligt, at du allerede har stiftet bekendtskab med IoT. Tænk på f.eks. Sonos, der kobler dine højtalere sammen via wifi eller måske din vaskemaskine, der kan styres vha. din smartphone. Alt det kan lade sig gøre med IoT. 

Foto: Getty Images

Brugen og potentialet ved IoT spænder fra almindelige husholdningsgenstande til sofistikerede, industrielle værktøjer. Selvkørende biler og selvopfyldende køleskabe er blot to af mange eksempler, som begge har IoT som en forudsætning for deres funktionalitet og udbredelse. 

Internet of Things er tæt forbundet med sensorteknologi, der udvider muligheden for at indsamle og reagere på data fra de objekter, der er forbundet i netværket.  

IoT-netværk

Er du og din virksomhed allerede i gang med IoT, og savner du sparring og vidensdeling omkring arbejdet og udfordringer? Læs mere om vores IoT-netværk: et fagligt netværk for medarbejdere i virksomheder, der arbejder med IoT.

Læs mere om netværket

Muligheder med IoT 

Internet of Things giver både mulig for optimering af drift i forretningen og for udvikling eller etablering af nye produkter og services. F.eks. er det nu muligt ikke kun at sælge en kaffemaskine, men også en service, hvor kaffemaskinen serviceres allerede inden, den går i stykker.

Fremstillingsindustrien kan producenter opnå en konkurrencefordel ved at bruge IoT og sensorer i produktionsovervågning til proaktiv vedligeholdelse af udstyr. Med advarsler om fejl eller beskadigelse kan producenter hurtigt kontrollere udstyrets nøjagtighed eller fjerne det fra produktionen, indtil det er repareret.  Virksomheder kan reducere driftsomkostninger og minimere nedetid. 

Transport- og logistikbranchen kan skibe, fly, toge og køretøjer omdirigeres baseret på vejrforhold, køretøjernes eller førerens tilgængelighed ved brug af sensordata. Mange industrier, herunder særligt mad- og drikkevare-, blomster- og medicinalindustrien, har ofte temperaturfølsomme beholdninger, der vil have stor gavn af potentialet ved IoT. Det betyder, at der kan sendes advarsler til nøgleled i produktkæden, når stigninger eller fald i temperatur truer produktets kvalitet. IoT har også en afgørende rolle i udviklingen af selvkørende biler.   

Detailbranchen byder IoT på nye muligheder for styring af lagerbeholdning, forbedring af kundeoplevelse, optimering af forsyningskæden og reduktion af driftsomkostninger. Butikshylder og lagerreolen kan udstyres med vægtsensorer, der automatisk videresender dataene som udløser advarsler, hvis varer er ved at løbe tør. 

Sundhedssektoren kan netværksforbundet wearables (tekniske produkter, der bærer på kroppen) hjælpe patienter med at være i hjemlige omgivelser ved genoptræning og restituering, mens læger stadig kan monitorer og overvåge borgeres helbred fra hospitalet. Sundhedssektoren vil i samspil med øvrige brancher have et tværgående netværk, hvor læger med det samme vil kunne få alle oplysninger om fremstillingen af medicin, transporten fra producent til patient og en status på den nuværende beholdning på eget eller nærmeste sygehus. 

1. Fysiske ting og genstande

Fysiske ting udstyres med forskellige typer af sensorer, der kobles og forbindes via internettet. Det kan være alt fra industrimaskiner, lagerhylder, kaffemaskiner og mange andre ting. 

2. Sensorer

De sensorer, der er koblet til de fysiske genstande, overvåger og sender data om de fysiske genstande. De kan f.eks. handle om lokation, bevægelse, temperatur, vægt mv. 

3. Data og analyse

Den data - som sensorerne genererer - opsamles, struktureres og analyses. Det giver mulighed for f.eks. prædiktive analyser eller afvigelsesanalyser. 

4. Indsigt

Analyserne giver leverandører og kunder viden og nye indsigter. F.eks. kapacitetsstatus, forventet brugstid, realtidsstatus mv. 

5. Handling

Afslutningsvis giver indsigten mulighed for handlinger – enten automatisk eller manuelt. Handlingerne kan bidrage til at undgå spild, optimere produkter eller service, gribe ind i tide mv.

Stærke forbindelser og kompatible enheder 

En forudsætning for funktionaliteten af IoT er stærke netværksforbindelser og enheder, der kan forbindes på netværksfrekvenser med stærk forbindelse. Stabile og pålidelige netværk og enheder skaber sikkerhed ved f.eks. selvkørende biler eller kirurger, der opererer på afstand af patienter ved hjælp af robotarme, hvor enheders performance til at kommunikere med andre IoT-enheder på netværket er afgørende.  

Med udrulningen af 5G, fibernet og højhastighedsnetværk tager udviklingen og implementeringen af IoT-kvantespring, da øget hastighed ved datadeling muliggør kommunikation mellem forbundet objekter i realtid.  

Bliv inspireret af andre virksomheder

Digital styring hjælper brændeovnene med at brænde miljørigtigt

Brændeovnsproducenten HWAM har ved hjælp af digital styring fundet en del af løsningen på udfordringen med partikelforurening, som branchen står overfor. Læs her hvordan digital styring hjælper brændeovnene med at brænde miljørigtigt.

Forestil dig, at du tænder for høreapparatet om morgenen, og så starter kaffemaskinen

Du går ude i haven og slår græs, og så fortæller dit høreapparat dig, at stegen i ovnen er færdig. Du har haft en travl dag og mistet overblikket over dagens gøremål, og så fortæller dit høreapparat dig, at du skal huske at tage din medicin. Det er ikke science fiction, det er bare Internet of Things (IoT).

IoT sikre din kælder mod oversvømmelse

I 2011 oplevede København et kæmpe skybrud, der satte hundredvis af kældre under vand, bl.a. hjemme hos Flemming Lind. Da han ikke kunne finde en løsning, som let og billigt kunne forebygge lignende situationer ved fremtidige skybrud, besluttede han sig for at bygge sin egen internetopkoblede højvandslukke.

Skraldespanden er blevet digital

En affaldskurv skal være mere end bare en affaldskurv, og en cykelpumpe skal kunne mere end bare at fylde dit dæk op med luft. Det er visionen hos VEKSØ der – med borgeren i centrum – producerer inventar til byrum.

Sensorer hjælper plejepersonalet med at prioritere deres natpatruljer

Velfærdsteknologi kan være en nyttig hjælp både for plejepersonalet og de ældre, men i mange tilfælde er systemerne for komplicerede, og de ældre føler sig overvåget af teknologi, de ikke forstår.

Morten Kristiansen

Morten Kristiansen

Fagleder, Telepolitik

Relateret indhold