Selvstændige skal have samme vilkår som lønmodtagere, siger erhvervsordfører for Enhedlisten Pelle Dragsted.

Foto: Mark Knudsen
23.08.18 DIB Nyheder

Enhedslisten: Uddannelse, forskning og selvstændiges vilkår er topprioriteter

Med et folketingsvalg i sigte interviewer DI Business erhvervsordførere fra alle folketingspartier om deres politiske planer i det kommende folketingsår. Erhvervsordfører for Enhedslisten Pelle Dragsted er syvende i rækken.

Hvad er Enhedslistens tre topprioriteter for dansk erhvervsliv i det kommende folketingsår?

"Vi skal sikre kvalificeret arbejdskraft gennem uddannelse og efteruddannelse; vi skal have prioriteret en større forskningsindsats; og vi skal have fokus på, at de selvstændigt erhvervsdrivende har samme vilkår som lønmodtagere."

Læs også: DF: Administrative byrder skal lettes for små virksomheder

Vi skal have flere forskningsmidler især med fokus på miljø og energi, så Danmark er frontløber for ny teknologi Pelle Dragsted, erhvervsordfører, Enhedslisten

Hvilke konkrete initiativer har Enhedslisten, der skal løfte de prioriteter?

"Der er et efterslæb fra arbejdsgivere om at tage lærlinge. Vi skal belønne virksomheder, der tager lærlinge, og lade dem, der svigter, betale mere. Det skaber en mere fair balance, hvor alle tager deres del af byrden. Der er endda god mulighed for at tage lærlinge med den høje beskæftigelse, vi oplever nu. Derudover bør alle borgere have en sikret ret til efteruddannelse. Sådan får vi flere og bedre hænder på arbejdsmarkedet.

Besparelserne på uddannelser og forskning skal tilbagetrækkes og procentdelen af økonomien, der går til forskning og uddannelse, skal hæves. Vi skal have flere forskningsmidler især med fokus på miljø og energi, så Danmark er frontløber for ny teknologi.

Vi skal oprette en barselsfond for selvstændige – det ville især hjælpe kvinder med at tage springet som selvstændig. Man tager jo en stor chance, når man er selvstændig, og i det fortjener man tryghed. I dag skal man afvikle sin virksomhed for at modtage dagpenge, men vi så gerne, at der ligesom i Sverige er en hvileperiode, hvor man har mulighed for at modtage dagpenge, samtidig med at man har sin virksomhed. Vi vil også genindføre iværksætterydelsen, hvor man kan få 80-100 procent af dagpengesatsen, mens virksomheden er i sit tidlige stadie."

Læs også: Alternativet: Vi skal styrke de små virksomheder

Det går jo ualmindeligt godt for økonomien i Danmark. Men vi står alle sammen med det store problem, der er klimaudfordringen. Erhvervslivet har et kæmpe medansvar. Pelle Dragsted, erhvervsordfører, Enhedslisten

Hvilke vigtige erfaringer tager du med fra det forgangne folketingsår med ind i det nye, når det gælder erhvervslivet?

"Der er sket spændende ting i platformsøkonomien det seneste år. Der blev indgået Danmarkshistoriens første platformsoverenskomst mellem rengøringsfirmaet Hilfr og 3F. Det er spændende, at der kommer mere og mere ny teknologi, men det skal ikke underminere trygheden på arbejdsmarkedet, som generationer har bygget op. Det er et gennembrud, og vi skal fortsætte med den løsning."

Læs også: LA: Det offentliges opgavetyveri skal stoppes

Hvad forudser du vil være de største udfordringer for dansk erhvervsliv i løbet af det næste folketingsår?

"Det går jo ualmindeligt godt for økonomien i Danmark. Men vi står alle sammen med det store problem, der er klimaudfordringen. Erhvervslivet har et kæmpe medansvar. Bundlinjen skal selvfølgelig se fornuftig ud, men hvis man har en verden i kaos, er den ikke meget værd. Erhvervslivet skal tage sin del af ansvaret, og vi politikere skal sørge for at skabe rammen for, at virksomhederne reagerer."

Læs også: Auken: ”Der har været en giftig debat om manglen på arbejdskraft”

Rasmus Emil Gravesen
Skrevet af:

Rasmus Emil Gravesen

Per Geckler Møller

Per Geckler Møller

Vicedirektør

  • Direkte +45 3377 3836
  • Mobil +45 2949 4434
  • E-mail pgm@di.dk

Relateret indhold