Fotokredit: Colourbox

29.09.20 Bilbranchen Nyheder

Ansvaret ved rådgivning om opladning

Elbiler og plug-in hybridbiler kan give anledning til mange spørgsmål fra forbrugere om bl.a. opladning, ladestandere og ladekabler. Særligt når det vedrører tekniske forhold om montering og installation skal man som forhandler være bevidst om sit rådgiveransvar.

Når der sælges forskellige typer af opladningsbiler, vil det dels være relevant at få afdækket kundens kørselsmønster, så der kan blive solgt en bil, ladeudstyr og abonnement, der opfylder kundens behov. Kunden vil så også have spørgsmål af mere teknisk karakter vedr. selve monteringen, installation og brugen af ladeudstyret.

Opladning, ladestandere og ladekabler med videre er et forholdsvist nyt område for mange bilforhandlere. Hvis man som bilforhandler rådgiver om disse, er det vigtigt at være opmærksom på, at der også følger et rådgiveransvar med - nøjagtig som for øvrig rådgivning om biler.

En ukorrekt installeret ladestander eller et forkert anvendt ladekabel kan have alvorlige konsekvenser. I værste fald kan det medføre store skader f.eks. fordi der er opstået brand. Det skal helst undgås, at det er forkert eller mangelfuld rådgivning fra bilforhandleren, der er skyld i den ukorrekte installation eller anvendelse.

Som bilforhandler er det godt at uddanne sit personale til at kunne rådgive på dette nye område, så det bl.a. er muligt at svare på, hvad kunden skal være opmærksom på vedr. husets elinstallationer, hvornår det er nødvendigt med en autoriseret elinstallatør, og hvilke kabler kunden kan bruge til opladning, herunder f.eks. begrænsninger vedr. brug af nødladekabler - da såkaldte ”mormor”-kabler.

Som bilforhandler skal man afholde sig fra at foretage en vurdering af, om kundens elinstallation kan anvendes til opladning. Denne vurdering skal foretages af autoriseret personale. Det kan være den operatør, man som bilforhandler selv eller gennem en bilimportør har et samarbejde med, eller en autoriseret elinstallatør, som kunden selv vælger.

Generelt vil det være godt at opfordre kunderne til få gennemgået de elinstallationer, der skal anvendes til opladning, af en autoriseret el-installatør.

Niels Bruun
Skrevet af:

Niels Bruun

Niels Bruun

Niels Bruun

Chefkonsulent

  • Direkte +45 3377 3078
  • Mobil +45 5213 2388
  • E-mail nibr@di.dk

Relateret indhold