Private daginstitutioner

Med aftalen om minimumsnormeringer blev Socialdemokratiet, Radikale Venstre, SF - Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten og Alternativet enige om, at der i fremtiden ikke må være private børnehaver og vuggestuer. I aftalen fremgår det, at nye ikke-kommunale institutioner skal oprettes som selvejende, mens eksisterende private institutioner skal overgå til selveje eller med lovgivning tvinges til at fungere som selvejende.

Hvis aftalen gennemføres som lovgivning, vil det få konsekvenser for en lang række private børnehaver og vuggestuer. Det er dagtilbud, der eksempelvis tilbyder en særlig pædagogik, fleksibilitet eller geografisk placering, som nogle forældre efterspørger, men som kommunerne ikke kan eller vil imødekomme.

Herunder kan du se eksempler på private børnehaver og vuggestuer, der bliver ramt af det kommende lovindgreb.

Historier

Synligt nærværende voksne giver børn den bedste start på livet

I 2011 grundlagde Malene Krogh den private vuggestue og børnehave Landlykke, som ligger knap 3 km fra Aabybro. Det gjorde hun, fordi hun som tidligere pædagog i kommunale børnehaver ikke længere kunne stå inde for kvaliteten.

Naturbørnehaven Myretuen i Odder blev til ved at aflaste kommunen

Inspireret af eget familieliv i Norge gennem ti år, har parret bag Myretuen skabt en naturbørnehave med bålmad og cykelture i Odder. Nu oplever de både, at deres selvstændighed og forældrenes frie valg er under pres.

Denice skabte Børnehuset Aurora som et alternativ til det offentlige: “Vores børn fortjener bedre”

“Jeg synes, det er trist, at jeg som socialist og humanist skal se en rød regering foreslå en lov, der betyder, at det kun bliver forældre med penge, der kan få adgang til alternative tilbud til deres børn,” siger institutions-ejer Denice Valentin, hvis steiner-børnehave, Aurora Børnehus, er alt det, hun oplevede manglede i sine børns kommunale tilbud.

Børneøen Bonsai: Et fyrtårn inden for skovbørnehavepædagogikken

Steiner-pædagog Rikke Rosengren skabte i 1999 en vuggestue på Amager, som hun hurtigt udviklede til en udflytterbørnehave. 22 år efter samler den billedskønne integrerede institution, Børneøen Bonsai, bybørn og forstadsbørn i et stråtækt hus i skovbrynet ved Charlottenlund Fort til en hverdag helt tæt på naturen.

Stepping Stones Preschool passer vores internationale kollegers børn

I en villa på Bernstorffsvej lidt nord for København ligger institutionen Stepping Stones International Preschool, hvor mange internationale ansatte får deres børn passet. En forældregruppe, som ingen interesse har i selv at drive daginstitution i Danmark.

Institutionen Lillely: Et lille hus med stort hjerterum

I et bindingsværkshus i udkanten af Faaborg, ligger den privatejede skovbørnehave og vuggestue Lillely, som Julie Lykke Haugaard står bag. Men snart må Julie ikke længere tjene penge på at eje institutionen. Regeringen og støttepartierne har nemlig besluttet, at det skal være forbudt.

Gode it-systemer giver mere tid til børnene

Trygge Institutioner er en omsorgsvirksomhed, som i dag driver fem daginstitutioner i hovedstadsområdet. Missionen er at give personalet så meget tid til børnene som muligt – og at skabe et brand, som alle forældre kender og forbinder med høj kvalitet.

Titibo giver børn og forældre den nærhed, de har brug for

Titibo favner fem private børneinstitutioner på Sjælland. Direktør Susanne Falk skal navigere i et udfordrende politisk landskab, hvor der til tider bliver truffet panderynkende beslutninger – til gengæld er hendes belønning så nær og hjertevarm, at de fleste givetvis vil misunde hende.