17.01.19 DAU Nyheder

Edge, Fog, Cloud, 5g og IIoT

- Nu må det altså snart stoppe!

Vi har efterhånden brugt rigtigt mange ressourcer på at strukturere vores automationssystemer efter f.eks. ISA 88 og ISA 95 standarderne, der pænt indordner de enkelte komponenter og funktioner i veldefinerede lag og moduler.

I bunden har vi sensorer og handleorganer, dernæst følger Controller-laget med de klassiske PLC’er, oven på det har vi MES-laget, og øverst er ERP-laget.

Vi har styr på tingene, og alt er i sin skønneste orden.

Men nu kommer Industry 4.0, digitalisering, Industrial Internet of Things (IIoT) og Cyber-Physical Systems (CPS) og vender op og ned på det hele.

Automationstrekanten er blevet firkantet
Al den moderne teknologi udfordrer vores klassiske måde at tænke industriel automation på.

Vores første modangreb var at begynde at tale om Manufacturing Operations Management (MOM) i stedet for Manufacturing Execution System (MES).

Nu taler vi også om Operational Technology (OT) i stedet for Automation og Industrial IT.
Grafisk er trekanten nu blevet til en firkant.

Angrebet på status quo
Angrebet på status quo fortsætter, idet vi nu også skal til at forholde os til Edge Computing, Fog Computing og Cloud Computing. For slet ikke at tale om 5G og IIoT.
Det er ligesom i skakspillet. Her er det bare PLC’en, der er vores konge, og som nu er under direkte angreb.

Det grundlæggende spørgsmål er, om PLC’en, som vi kender den i dag, er ved at blive slået skakmat?

PLC’en skal nok overleve – i modificeret form
Hvis vi tager ”ja-hatten” på, er det rigtigt, at den klassiske automationstrekant er udfordret, men det er ikke nødvendigvis dårligt.
I disse digitaliseringstider er det på tide at ryste posen lidt, så vi virkelig kan få værdi af de nye teknologier, der nu kommer stormende.

Vi skal ikke hårdnakket holde fast i traditioner og standarder. Men vi skal samtidig have et kritisk syn på anvendelse af den nye teknologi i en industriel sammenhæng.

Nye udfordrere til tronen
Nu er der andre udfordrere til tronen, der stiller sig op i køen. Spørgsmålet er, om PLC’en endnu en gang vil overleve, måske dø, eller eventuelt genopstå som Fugl Føniks i en endnu stærkere skikkelse.
Edge-, Fog- og Cloud Computing vil under alle omstændigheder få stor indvirkning på fremtidens Controller (PLC) platform. Spørgsmålet er blot hvordan.

PLC’en som Edge Controller
I min verden vil PLC’en overleve. Den vil faktisk blive en endnu mere central del af fremtidens OT-arkitektur, som en Industrial Edge Controller. Den har alle forudsætningerne for det. Den skal blot opgraderes med den nyeste teknologi i forhold til Cloud connectivity og management.

Opgraderingen er reelt allerede er ved at være færdiggjort, og vi kan derfor snart se en række spændende nye hardwareplatforme og softwarekoncepter på markedet.

Jeg er overbevidst om, at Edge, Fog og Cloud vil ændre vores må at arbejde med OT på, og det på den gode måde. Automationstrekanten er nu blevet til en sky.

Frank Faurholt, Formand for DAU og salgsdirektør i Siemens A/S
Skrevet af:

Frank Faurholt, Formand for DAU og salgsdirektør i Siemens A/S

Relateret indhold